Este probabil organul cu cele mai multe şi mai diversificate funcţii din organismul uman. Ficatul filtrează şi purifică sângele, produce bilă, produce colesterol şi proteine speciale şi converteşte excesul de glucoză în glicogen. Atunci când nu mai funcţionează cum trebuie ficatul îţi trimite câteva semnale.
Cărtărescu a IZBUCNIT: ‘Românii n-au ales Guvernul ăsta de semi-oligofreni și semi-analfabeți’
Iată cum îţi dai seama dacă ai probleme cu ficatul:
Modificarea culorii urinei şi a scaunelor
Atunci când ficatul nu mai funcţionează cum trebuie, este posibil să observi că urină este de culoare mult mai închisă decât de obicei, iar scaunele sunt mai decolarate sau prezintă urme de sânge.
Oboseală
Oboseală cronică şi lipsa energiei pot anunţă faptul că ficatul este suprasolicitat şi nu mai poate face faţă, prin urmare are nevoie de mult mai multă odihnă.
Stări de confuzie şi de dezorientare
Atunci când ficatul nu mai poate elimina toxinele din sânge în mod corespunzător, aceste toxine se acumulează şi pot afecta creierul, de unde rezultă stările de confuzie şi dezorientare.
Probleme digestive
Crampele şi durerile adbominale, balonarea şi tulburările digestive pot anunţă, de asemenea, probleme cu ficatul. Dacă problemele digestive persistă timp de câteva săptămâni, este important să mergi la un doctor specialist.
Senzaţii de usturime şi piele foarte sensibilă
Pielea este afectată atunci când ficatul nu funcţionează corespunzător, putând apărea iritaţii şi mâncărimi care nu trec.
Gust amar în gură
Atunci când ai un gust amar în gură care persistă, este posibil să ai fie probleme cu ficatul, fie cu colecistul.
Piele, unghii, sclerotică îngălbenite
Semnele timpurii care anunţă probleme cu ficatul sunt îngălbenirea pielii, a unghiilor şi a albului ochilor. Această îngălbenire este cauzată de incapacitatea ficatului de a elimina toxinele în mod coresunzator şi acumularea bilirubinei sub piele. sursa: BZI.ro