Augustin Lazăr, reacție FERMĂ după ce ministrul Justiției a anunțat un proiect al grațierii

0
73

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat miercuri că nu este nevoie să se facă ”o inginerie juridică pentru a dezincrimina anumite categorii de acte antisociale”, transmite agerpres.ro.

UPDATE – vezi și DOCUMENTE Proiectul de Lege a Grațierii + Motivația

Întrebat, la sediul CSM, cum vede o posibilă dezincriminare a unor infracţiuni, el a precizat: ”S-ar vedea că dezincriminarea este făcută cu dedicaţie. Lucrurile sunt foarte clare şi nu aş dori să le analizez mai profund pentru că sunt foarte clare. La nivelul inteligenţei publice medii nu ar trebui ca un magistrat al Ministerului Public să stăruie. (…) Nu avem nevoie să facem o inginerie juridică pentru a dezincrimina anumite categorii de acte antisociale. Lucrurile sunt clare pentru cine citeşte textul. La fel şi cu alte fapte. Ar fi total exagerat, spre exemplu, ca la abuzul în serviciu să se facă o incriminare astfel încât să se ajungă ca o bună parte din cauzele DNA să rămână în aer”.

Raluca Turcan, atac dur la Guvern Grindeanu: Nu vom deschide ușa pentru scăparea corupților

Chestionat dacă s-a consultat cu ministrul Justiţiei pe anumite proiecte de Ordonanţă de Urgenţă privind graţierea şi dezincriminarea anumitor fapte din Codul Penal, Lazăr a precizat că Ministerul Public este împotriva acestor „acte de clemenţă”. 

„Poziţia Ministerului Public este fermă şi clară împotriva unor acte de clemenţă de acest gen, mai ales a unora care sunt lipsite de transparenţă, care nu au fost discutate public şi care trebuie analizate în Consiliul Superior al Magistraturii. CSM este garantul autorităţii judecătoreşti, dacă CSM nu este consultat într-o chestiune de acest gen înseamnă că autoritatea judecătorească este neglijată, este privită ca o cantitate neglijabilă, acest fapt pe mine personal mă îngrijorează ca membru al Consiliului Superior al Magistraturii”, a precizat Augustin Lazăr. 

El a adăugat că dacă se va da dovadă de clemenţă se va demonstra că instituţiile statului sunt „slabe”. 

„Noi, dacă vom da dovadă de slăbiciune, în loc să consolidăm lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate, a criminalităţii în general, (…), dând dovadă de slăbiciune cu acte de clemenţă, vom demonstra că instituţiile statului român sunt slabe, vom demonstra, fără să o spunem, că instituţiile statului român nu pot găsi soluţia potrivită pentru a caza pe cei care care au fost dovediţi că au comis infracţiuni pentru care există hotărâri definitive de condamnare, pentru cei care se află în arest preventiv”, a mai spus Augustin Lazăr. 

Totodată, Augustin Lazăr a ţinut să precizeze că şi în Franţa există probleme privind supraaglomerarea, însă nu s-au „repezit să pună în libertate infractorii”. 

„În Franţa, din câte am înţeles la ultima vizită pe care am avut-o săptămâna trecută, ei au o depăşire de 200% şi pentru statul francez reprezintă o problemă, dar nu s-au repezit să pună în libertate infractorii. Din cât s-a dovedit, din studiile făcute până în prezent, majoritatea celor condamnaţi care au fost puşi în libertate în timp foarte scurt revin şi dau de lucru organelor judiciare”, a mai arătat Lazăr.

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments