Mişcarea vine la un an după ce Sfântul Scaun a recunoscut oficial statalitatea Palestinei.
„Suntem foarte recunoscători rolului pe care Sfântul Scaun l-a jucat în favoarea unei păci juste şi de durată pe Tărâmul Sfânt, şi pentru deschiderea pentru prima dată în istorie a unei ambasade a Palestinei la Vatican” a declarat Mahmoud Abbas, conform agenţiei de presă oficiale a Palestinei WAFA.
„Suntem mândri să fim locul de naştere al creştinismului şi că avem una dintre cele mai vechi comunităţi creştine din lume” a adăugat liderul palestinian.
Guvernul israelian, care are de asemenea o ambasadă la Vatican, nu a comunicat o reacţie imediată la adresa deschiderii ambasadei palestiniene.
Vaticanul a susţinut în istoria recentă o soluţie bistatală la adresa conflictului dintre Israel şi Palestina, iar Papa Francisc se numără printre cei mai activi suverani pontifi în privinţa avansării relaţiilor cu Autoritatea Palestiniană.
Sub pontificatul lui Francisc, Vaticanul a recunoscut oficial statalitatea Palestinei printr-un acord care a intrat în vigoare la începutul anului 2016, în timp ce în 2015 a canonizat, pentru prima dată în istoria recentă, două călugăriţe de origine palestiniană.