Avântul `populismelor` riscă să încurajeze corupţia în lume (Transparency International)

0
80

ONG anticorupţie Transparency International (TI) a denunţat miercuri dezvoltarea unui cerc vicios în care avântul populismelor şi corupţia se alimentează reciproc, adresând un avertisment în acest sens preşedintelui Donald Trump, potrivit AFP preluat de agerpres.

Anul „2016 a arătat că corupţia sistemică mondială şi inegalităţile sociale se susţin reciproc, ducând la dezamăgire populară” şi „furnizând un teren fertil creşterii populismelor”, indică într-un comunicat ONG cu sediul la Berlin, care îşi publică noul indice al „percepţiei corupţiei” în lume. 

Dar „populismul este remediul negativ”, continuă textul. „Ţările care îşi instalează conducători autocraţi populişti coboară în realitate în clasamentul” stabilit de TI, a declarat pentru AFP Finn Heinrich, director de cercetări la Transparency. 

ONG indică din acest punct de vedere Turcia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, care a trecut într-un an din poziţia 66 la 75, şi Ungaria premierului Viktor Orban, situată în clasamentul în an în poziţia 57 (locul 50 în cel din 2016). 

Conducătorii populişti promit să combată corupţia „dar nu o fac, ci agravează lucrurile, subminând democraţia şi libertatea presei”, îşi exprimă regretul Heinrich. 

TI observă de asemenea cu circumspecţie începutul activităţii lui Donald Trump, învestit vineri: „Primii săi paşi nu sunt promiţători. Observăm că şi-a numit ginerele (Jared Kushner) înalt consilier la preşedinţie, iar acesta nu este un semn bun”, estimează Heinrich. 

Potrivit lui, „dacă Trump îşi respectă promisiunea de a combate corupţia, cred că SUA”- situate pe locul 16 anul trecut şi pe 18 anul acesta -„pot să-şi amelioreze situaţia”. Dar, observându-i deciziile,”ne temem că vor înregistra o cădere”. 

În fiecare an, Transparency întocmeşte un „Raport asupra percepţiei corupţiei”, evaluare (făcută în acest an asupra a 176 de ţări) pe o scară de la 0 la 100, mergând de la ţara cea mai coruptă spre cea mai virtuoasă. Acest efort se sprijină pe date colectate de 12 organisme internaţionale, între care Banca Mondială, Banca Africană de Dezvoltare şi Forumul Economic Mondial. 

Ţările nordice -Danemarca (locul 1), Finlanda (3), Suedia (4), Norvegia (6) – sunt clasate în poziţii superioare ale clasamentului dat publicităţii miercuri. Clasată anul trecut pe poziţia a 4-a, Noua Zeelandă ocupă de această dată locul 1 ex-aequo. România ocupă în acest clasament locul 57. 

În partea de jos a clasamentului figurează mai multe ţări devastate de conflicte, precum Somalia (176), Sudanul de Sud (175) sau Siria (173). 

Qatarul a cunoscut cea mai mare scădere a notei sale (10 puncte) care se explică prin acuzaţiile de corupţie referitoare la atribuirea organizării Campionatului Mondial de Fotbal 2022.

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments