Călin Popescu Tăriceanu, reacție după demersul lui Iohannis

0
63

Șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marți că Biroul permanent va analiza cererea şefului statului de organizare a referendumului şi vor fi urmaţi paşii prevăzuţi de lege, după ce președintele României le-a transmis preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului o scrisoare prin care anunţă că a declanşat procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice.

Vezi și: Klaus Iohannis a declanșat procedura de referendum

Vezi și: Zegrean explică de ce referendumul lui Iohannis ar fi NECONSTITUȚIONAL

„Vă pot spune că documentul a fost dat întâi la presă, pentru că nu era făcut pentru Parlament. Era făcut ca să facă valuri în presă. La Parlament noi avem un regulament și o lege, care ne obligă în actualele condiții, să dăm drumul la procedurile care se impun pentru organizarea referendumului cerut de președinte. Nu am niciun fel de ezitare. Vom discuta acest lucru în Biroul Permanent și vom stabili pașii care trebuiesc urmați”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, într-o intervenție telefonică la Antena3.

Totodată, președintele Senatului a spus că prin abordarea temei combaterii corupţiei preşedintele „face o greşeală strategică şi dăunează mult percepţiei pe care românii şi străinii o au o despre ţara noastră”.

„Acum, în ceea ce privește substanța referendumului, chestiunile pe care președintele vrea să le ridice, sigur că de la ce a plecat și unde a ajuns este o distanță foarte mare. Probabil că între timp consilierii l-au tras de mânecă și i-au spus că pe chestiunile legate de grațiere nu se poate organiza referendum. Dintr-un motiv foarte simplu. Pentru că nu există nici inițiativă populară de organizare a referendumului de grațiere. Cu alte cuvinte, nu se poate legifera în acest fel și dacă nu se poate legifera în acest fel, nu se poate organiza nici referendumul. Acest lucru este foarte clar scris în Constituție. Atunci președintele a ales alte teme care rămâne de văzut. Cred că toată lumea este de acord cu combaterea corupției. Ce mi se pare extrem de păgubos este că preşedintele, prin propunerea de referendum, pune o etichetă definitiv pe România, o etichetă nedorită, care nu este corespunzătoare realităţii, şi anume că România e o ţară coruptă. În România există corupţie cum există în toate ţările din lume, e un fenomen care trebuie combătut, dar cred că în felul acesta preşedintele face o greşeală strategică şi dăunează mult percepţiei pe care şi românii şi străinii o au despre ţara noastră.”, a mai spus șeful Senatului.

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments