Speciliştii lansează o alertă fără precedent. Cartofii prjiţă pot produce cancer. Care sunt condiţiile, dar şi cum se poate evita o astfel de boală crâncenă? Cartofii prajiti intens si, in general, alimentele bogate in amidon preparate la temperaturi foarte inalte pentru o perioada lunga de timp, pot creste riscul de cancer in cazul persoanelor care le consuma in mod frecvent, avertizeaza medicii britanici.
Citește și: Prima țară din Europa în care prelevarea de organe se face automat
Potrivit Agentiei guvernamentale pentru standarde alimentare din Marea Britanie (FSA), o substanta numita acrilamida, produsa atunci cand alimentele bogate in amidon sunt prajite, fripte sau coapte pentru o perioada indelungata la temperaturi foarte inalte, poate creste riscul de cancer, relateaza Guardian.
Acest lucru a fost relevat in urma studiilor efectuate pe animale, au precizat reprezentanții Agenției. Intr-o declarație care a starnit critici din partea unor experți independenți, FSA susține ca pentru reducerea pericolului consumatorii ar trebui sa gateasca alimentele bogate in amidon la temperaturi scazute și sa le manance atunci cand acestea au o tenta aurie, nu maronie, conform Pro TV.
Citește și: Asta e cea mai PUTERNICĂ locomotivă din lume: La ce temperatură a fost testată
„Parerea generala in randul cercetatorilor este ca acrilamida are potențial cancerigen in cazul oamenilor”, se arata in declarație. „Ca regula generala, trebuie vizata o culoare aurie sau mai deschisa in timpul coacerii, prajirii sau frigerii alimentelor bogate in amidon, precum cartofii, radacinoasele și painea”, precizeaza FSA, potrivit sursei citate.