Dacă mai încăpea vreo îndoială, protestele de duminică seară au fost un semnal puternic pe care românii l-au dat față de amnistie și grațiere. Cu toate acestea, guvernul va merge înainte cu „cei doi elefanți”. Este prea târziu ca să mai dea înapoi iar miza este una de maximă importanță pentru actuala majoritate. Subiectul Ordonanței de Urgență și al protestelor ulterioare a adus la masă argumente care mai de care mai aberante pe care le vom analiza în continuare.
Liviu Dragnea – protestele, începutul unei lovituri de stat. / O nouă mineriadă
După protestul de săptămâna trecută la care a participat și președintele Iohannis, Liviu Dragnea făcea niște acuzații extrem de grave față de manifestanți:
„M-am întors de la instalarea președintelui Americii și l-am găsit pe președintele României în fruntea unei noi mineriade, o manifestație neautorizată, împotriva guvernului României, împotriva ordinii constituționale și împotriva votului popular din 11 decembrie, sabotând legalitatea care sta la baza statului de drept. Președintele țării s-a situat azi în afara legii, vizând avantaje politice personale și cerând aberații constituționale: retragerea unor ordonanțe, mai ales a unora care nu au fost date. E un început de lovitură de stat,” a declarat Liviu Dragnea pe Facebook.
Lovitură de teatru: Decizia luată de Florin Iordache în privința ORDONANȚELOR
Deși Liviu Dragnea vorbea despre o nouă mineriadă și o lovitură de stat, protestele împotriva OUG, atât cele de săptămâna trecută cât și cele de ieri, au fost printre cele mai pașnice din ultimii ani. Miile de studenți și oameni tineri cu copii prezenți la manifestații puteau construi privitorilor orice imagine, mai puțin una sângeroasă precum cea a mineriadelor din anii ’90. Nici argumentul conform căruia protestul a fost îndreptat împotriva votului popular și a ordinii constituționale nu poate sta în picioare. Manifestanții nu au pus la îndoială dreptul majorității de a guverna și nici nu au cerut demisia Guvernului, ci au strigat împotriva unei măsuri specifice anunțate de acesta. În final, argumentul care voia să arunce în derizoriu protestul, deoarece se cerea retragerea unor ordonanțe care nici măcar nu au fost date, nu a reușit decât să arunce și mai tare în derizoriu aparența de bună-credință a lui Liviu Dragnea. Sigur că protestatarii cer renunțarea la aceste ordonanțe înainte ca ele să fie date. Dacă protestele ar fi început după intrarea în vigoare a ordonanțelor, acestea nu ar mai fi avut niciun sens, efectele OUG fiind ireversibile, chiar și dacă acestea ar fi fost atacate ulterior la CCR sau chiar anulate.
„Cred că reacționând cu aceleași arme, riscul este să ajungem într-un război civil. Adică îndepărtăm instituțiile democratice și legitime din joc, rolul Parlamentului, Guvernului, și atunci conducem România după ce într-o zi spune strada ceva, apoi spun altceva. E foarte periculos. Eu am această convingere: că dacă adversarul meu politic folosește arme care nu sunt legale, nu sunt contituționale, nimic nu îmi dă dreptul să procedez și eu la fel,” a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
În primul rând, îmi e greu să cred că există dorință de la nivelul societății pentru contramanifestații de susținere a ordonanței grațierii și amnistiei. Sigur, dacă s-ar organiza un miting de susținere pentru PSD, probabil ar ieși destul de mulți oameni în stradă. Până la urmă, partidele au mecanismele lor testate de-a lungul timpului de a scoate oamenii din casă. Dar o contramanifestație la protestele din ultima săptămână ar însemna un miting de susținere a grațierii și amnistiei, nu unul de susținere pentru PSD. Ori, repet, nu cred să existe dorință nici măcar din partea votanților actualei majorități de a susține o ordonanță care ar dezincrimina abuzul în serviciu și ar permite unor condamnați celebri să părăsească închisorile.
O altă declarație care merită inclusă în acest articol este cea a premierului Sorin Grindeanu. Răspunzând criticilor care spuneau că PSD și ALDE au fost votate pentru a implementa un program de guvernare, program din care nu făcea parte și o lege a amnistiei și grațierii, Grindeanu a încercat un artificiu prin care să nege evidentul. Acesta a susținut că problema grațierii făcea parte defapt din programul de guvernare, la capitolul „respect față de cetățean”.
Iată deci cum, în viziunea lui Sorin Grindeanu, românii care își doresc respect pentru cetățean din partea autorităților, sunt invariabil de acord și cu legea grațierii și a amnistiei.
Nu în ultimul rând, din acest material nu putea lipsi declarația complet halucinantă a avocatului Pavel Abraham. În direct la România TV, acesta a declarat că pentru a păstra ordinea în cadrul protestelor, forțele de ordine ar putea folosi armament adevărat:
„Vreau să vă spun, nu se ajunge la asta, și mulți vor crede că exagerez, că în câmpul democratic, dacă situația o impune, pentru a evita anumite violențe de proporții, se poate folosi și armament adevărat. Se somează de mai multe ori. Intrăm într-o grilă de tratare a unei manifestații până la capăt. Mișcările acestea sunt ilegale. Nimeni nu-și asumă răspunderea dacă degenerează. Sunt un pericol la adresa securității statului. Eu critic slăbiciunea guvernului, care de frică nu ia măsuri ca jandarmii să își facă datoria, ca Poliția, serviciile să culeagă informațiile și să îi tragă la răspundere. (…) Structura este anarhică, dar sunt pioni care sunt instruiți. Să nu se poată invoca violența sau tenta de violență au fost instruiți cu acel manual de desfășurare să aibă copii în brațe, să aibă câini de acasă, elemente care în fața celor care constată să arate că acțiunea e spontană. Dar riscul este enorm,” a declarat Pavel Abraham.
Nu știu ce proteste a urmărit domnul Abraham, dar probabil că sunt aceleași la care s-a uitat și Dragnea când vorbea despre „o nouă mineriadă”. Revenind la protestele pașnice din ultima săptămână, nu există nici un motiv pertinent pentru care cineva să susțină că forțele de ordine ar trebui să folosească armament real. Mai mult decât atât, intenția de a spune că cei care au venit la protest cu copiii sau cu animalele de companie au făcut-o conform unui manual de desfășurare, că i-au folosit pe aceștia pentru a masca violența, ne arată că unii dintre noi trăiesc în realități paralele. Nu știu ce părinte și-ar folosi copilul pentru un asemenea motiv, la fel cum nu îmi pot da seama ce fel de violență a fost mascată aseară. Nu am văzut niciun protestatar agresiv, niciun interviu în care un miner modern, cu copil sau animal de companie, să declare că a găsit mașini de scris în sediu la PSD.
Realitatea scandalului privind ordonanța amnistiei și grațierii diferă de la caz la caz, depinzând pe cine asculți și din ce tabără face acesta parte. Un lucru trebuie spus însă. Fie că protestatarii au sau nu dreptate, manifestațiile de stradă din ultimele săptămâni cred că au fost primele în care incidentele au lipsit cu desăvârșire, iar acest lucru nu poate fi decât de lăudat. Era timpul ca inclusiv manifestațiile de stradă să se desfășoare într-o manieră pașnică. PSD și ALDE au câștigat pe drept alegerile și nimeni nu încearcă să răstoarne actuala majoritate. Însă, la fel cum votul din 11 decembrie trebuie să fie respectat, tot așa și dreptul unor cetățeni de a se aduna și de a protesta împotriva unei măsuri specifice a guvernului trebuie respectat. Cel puțin până astăzi, acest drept a fost respectat, nu doar manifestanții ci și forțele de ordine comportându-se exemplar.