Consiliul Europei şi-a exprimat marţi îngrijorarea faţă de violenţele în creştere, în ultimii doi ani, la adresa jurnaliştilor în Europa, în special în Turcia şi în Crimeea, într-o rezoluţie votată de parlamentarii organizaţiei paneuropene, transmite AFP. Din ianuarie 2015, 16 jurnalişti au decedat, într-unul din cele 47 de state-membre ale organizaţiei, urmare a actelor de violenţă, şi un mare număr de ziarişti au fost răniţi în cursul unor agresiuni, a amintit Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), reunită în sesiune plenară la Strasbourg.
Textul, votat cu 110 voturi pentru, 15 împotrivă şi 9 abţineri, a fost adoptat cu prilejul prezentării unui raport consacrat „atacurilor împotriva jurnaliştilor şi a libertăţii mass-media în Europa”. Mai multe cazuri de violenţe vizând jurnalişti nu au fost încă rezolvate, indică textul, citând cazul reporterului bielorus Pavel Şeremet, ucis într-un atentat cu maşină-capcană la Kiev, în iulie, şi cel al fotografului turc Mustafa Cambaz, ucis cu un glonţ în cap de soldaţi implicaţi în revoltă, la câteva ore după lovitura de stat eşuată din Turcia.
Raportul citează totodată cazul realizatorului sirian Naji Jerf, adversar deschis al grupării Stat Islamic, asasinat în decembrie 2015 în sudul Turciei. În Turcia, situaţia instituţiilor de presă şi a jurnaliştilor s-a degradat puternic urmare a decretelor adoptate pe timpul stării de urgenţă, relevă APCE, care cheamă Ankara să „pună în libertate toţi jurnaliştii arestaţi care nu au fost inculpaţi pentru participare activă la acte de terorism”. În această ţară, mai mult de o sută de reporteri au fost arestaţi şi închişi, iar unui număr de 330 de jurnalişti le-a fost retrasă legitimaţia de presă. Circa 60 de ziare şi reviste, 16 canale de televiziune, 23 de posturi de radio şi trei agenţii de presă au fost închise, conform Agerpres.
APCE îşi exprimă de asemenea preocupările privind situaţia din Crimeea, anexată în 2014 de Rusia, citând cazul realizatorului ucrainean Oleg Senţov, arestat în urmă cu trei ani. Adunarea solicită „stăruitor autorităţilor ruse să-l transfere fără întârziere” spre Ucraina. Oleg Senţov, dus forţat în Rusia, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru „terorism”. Din 2015, o „platformă (a Consiliului Europei) pentru protecţia jurnalismului şi securitatea jurnaliştilor” permite sindicatelor ziariştilor şi organizaţiilor de apărare a drepturilor omului să semnaleze atacuri ce vizează jurnalişti şi media. Mai mult de 230 de alerte au fost deja transmise prin intermediul acesteia.