În primul rând, spune Guşă, acest guvern este supradimensionat. „Motivul principal al supradimensionării e şi această treabă falsă de a considera ALDE un fel de câştigător al alegerilor, în condiţiile în care abia a reuşit să treacă pragul. Cu 5%, faţă de 45, ca să rotunjesc cifrele, să ai preşedinţia Senatului, să ai patru ministere şi să ai şi viceprim-ministru deja e mult prea mult şi nu există echivalent în UE, în alte state“, a explicat consultantul politic.
În al doilea rând, spune acesta, Guvernul este unul fără autoritate. „Nu neapărat fără autoritate politică, de care clar că nu are, dar nu există nici autoritate profesională şi nu există nici vreun premiant al clasei printre cei care sunt acolo ca să-i confere această autoritate. Deci diferenţa faţă de Guvernul Cioloş la acest guvern este că există şef”, explică Guşă.
Totodată, este şi un guvern cu viaţă scurtă, care va merge pe scenariul în care „maurul şi-a făcut datoria, maurul poate să plece”. „Este limpede că viaţa va fi scurtă la acest Guvern şi că vor fi puternic controlaţi de la partid. Dacă ne uităm că toţi liderii PSD puternici, în frunte cu Dragnea, au rămas la partid, vă daţi seama cât de puternică va fi monitorizarea. Când aceşti şefi politici vor considera că acest guvern şi-a făcut treaba pentru care a fost mandatat, se va veni cu o nouă garnitură”, consideră consultantul politic.
În ceea ce priveşte relaţiile internaţionale, continuă Guşă, guvernul poate fi catalogat ca fiind unul „handicapat„.
„Cuplul Meleşcanu-Birchall este un element de blamat, pentru că nu va reuşi să se achite de sarcinile deosebit de complexe care se vor ivi din reîmpărţirea lumilor. Eu nu cred că Meleşcanu mai are capabilitatea să înţeleagă bine ce se întâmplă şi nici energia să implementeze decizii şi nici măcar credibilitatea pentru că este din cu totul alt secol, nu doar biologic”, subliniază Cozmin Guşă.
„În ceea ce o priveşte pe Ana Birchall, gestul mituirii şi autofilmării unui om cunoscut în Europa şi în lume, cum e Geoană, o să lase urme adânci în capabilitatea ei de a lega vreo relaţie în folosul României, şi ştiu ce spun”, continuă Guşă.
În al cincilea rând, avertizează consultantul politic, în acest guvern vor fi oameni cu sarcini precise. „Probabil că Lia Olguţa Vasilescu va fi cea care va comunica treburile contondente politice din partea partidului pentru că, aşa cum s-a autodefinit, e şi rămâne un soldat disciplinat al partidului. Probabil că Năstase, fostul recor de la ASE, de la Ministerul Învăţământului, va avea o sarcină precisă legată de plagiate. Pentru că aici nu vorbim doar de cartoful fierbinte legat de plagiatul lui Kovesi, ci de plagiatele a câtorva zeci de generali importanţi din structurile de securitate şi nu numai, care toate vor trebui să fie luate la mână, negociate. În fine, mai există sigur o sarcină precisă a lui Florin Iordache, care trebuie să pregătească în consecinţă şi indubitabil pachetele de legi, atât cele care vor implementa bugetul, deci bunăstarea, cât şi cele care vor avea incidenţă asupra modificărilor din Justiţie, şi aici discutăm şi de amnistie. Cred că el era cel mai potrivit pentru partid, pentru Dragnea, cunoaşte bine mecanismele”, spune Guşă.
Invitat la Antena 3, peşedintele PSD a spus că a constatat la Guvernul Cioloş o „lipsă de experienţă în activitatea guvernamentală”. „Foarte multă vorbă şi puţine fapte. Chiar şi pierderi financiare”, a precizat el, menţionând că noul guvern va fi de cursă scurtă sau nu în funcţie de performanţa pe care o are. „Dacă va fi un guvern care se va ocupa de treburile ţării, şi mai puţin de declaraţii la televizor şi de politică, poate fi un guvern de cursă foarte lungă”, a declarat Dragnea.