De la „Pas alergător, soldat!” la paşii pe scândura scenei

0
512

Artişti cu stagiu militar „la bază”: interpretul de muzică populară bănăţeană Tiberiu Ceia – soldat T.R. infanterist; actorul Jean Constantin – soldat-fruntaş de Grăniceri; interpretul de muzică uşoară Gabriel Dorobanţu – sergent la infanterie.

Câte ceva despre stagiul său militar, îndrăgitul interpret de muzică populară bănăţeană Tiberiu Ceia (n. 16 iulie 1940, Timişoara) ne spune în interviul acordat colonelului Ovldlu Purdea-Someş (consemnat în publicaţia Orizont militar, Serie nouă, Nr. 222 (1999), 21 dec. 2016 – 10 ian. 2017, http://www.clujarm.ro/ziarCluj/arhiva/OrizontMilitar_nr222.pdf). Aflăm astfel că a fost vreme de şase luni soldat T.R./ termen redus la o unitate de infanterie din Bucureşti, în prima jumătate a anului 1968, după ce absolvise în capitala Banatului, Facultatea de Litere. „Făceam instrucţie exact unde e pista principală de la Otopeni, aia făcută de nemţi în timpul războiului”. La trageri „…închideam ochii, iar alţii îmi împuşcau ţintele. Cam toţi artiştii eram la fel…”. Dacă nu a avut de pătimit pentru lipsa oricărei înclinaţii militare, soldatul Tiberiu Ceia îi datorează totul unei „pile” – general (două stele, v. foto) activ în epocă: „Norocul meu a fost că în familia lui socru-meu aveam un general mare, pe Tatu Pamfil, care a fost comandantul pompierilor pe ţară (este cel care în anul 1959 propune Ministerului de Interne înfiinţarea Muzeului Pompierilor, demarând lucrările de restaurare a clădirii şi care a constituit colecţiile necesare, amenajând expoziţia permanentă din Foişorul de Foc, inaugurarea având loc la 16 septembrie 1963 – n.ns.)… Acesta a venit la mine odată şi încă odată, în vizită la unitate. De atunci nu am mai avut probleme”. Păi, credem şi noi, poate fi un răcan ca oricare cel ce este vizitat de un general de două stele (divizie), cu vipuşca roşie lată cât palma?! Ne imaginăm cum le-a căzut faţa gradaţilor, văzându-l pe soldatul Ceia îmbrăţişat de înstelatul unchi… Despre permisii ne explică foarte simplu, şi anume că nu a avut niciuna. „A venit nevastă-mea la mine, de vreo două ori”. Aşa că prietenii sau vecinii nu l-au văzut vreodată îmbrăcat militar. De altminteri „era o tristeţe mare când mă îmbrăcam cătană. Eram o figură. Eram de poveste. Dacă îţi spun că eu am făcut armata cu şosete scurte în bocanci, de m-am belit tot la picioare, mă crezi? Eu credeam că dacă am ciorapi subţiri îmi va fi mai bine. Bocancii mi-au nenorocit picioarele”. Cu toate acestea, armata de azi – văzută la ceremonii – îi place. „Întotdeauna armata îţi dă un sentiment de siguranţă. Eu tremur de emoţie când văd militari la Statuia Eroului, în parc, la fiecare sărbătoare”.

Maestrul comediei Jean Constantin (n. 21 august 1927, Techirghiol – d. 26 mai 2010, Constanța), a fost militar în termen, la Batalionul de grăniceri Orşova (Mehedinţi). Fotografia făcută la data de 4 mai 1950 (Facebook.com/Romania-in-negru-pe-alb-photo) ni-l înfăţişează pe maestru în ţinuta de serviciu, pe epoleţi având grade de fruntaş. Aşadar, cel care a dat viaţă unor personaje precum cele din seria „B.D. (Brigada Diverse)”, din filmele de acţiune şi de comedie ale regizorului Sergiu Nicolaescu sau din serialele de televiziune „Toate pânzele sus” şi „Revolta Haiducilor” (http://www.news-mehedinti.ro/administratie/imagine-nemaivazuta-cu-marele-actor-jean-constantin-in-timp-ce-era-militar-in-termen-la-o-unitate-militara-de-graniceri-din-orsova), a apărat fruntariile ţării la o unitate grănicerească de pe Dunăre.

Interpretul piesei ”Hai vino iar în gara noastră mică”, Gabriel Dorobanțu (n. Bucureşti, 3 ian. 1953), a fost sergent (cu diagonală, trecând prin şcoala regimentală a gradaţilor) la o unitate dobrogeană de infanterie, situată printre întinse plantaţii de viţă de vie. Aceluiaşi colonel Ovidiu Purdea-Someş, amintit mai sus, îi relata (în cartea  “Şi VIP-urile au fost soldaţi”, apărută în anul 2013) că pentru el armata n-a fost cine ştie ce de dificilă. Mereu s-a „descurcat”: “Plantonul mi s-a părut cel mai greu, îi plăteam pe cei tineri să facă în locul meu. Furam strugurii din viile Dobrogei cu feţele de pernă…” Apoi, aşa cum aflăm din Libertatea (http://www.libertatea.ro/monden/vedetele-la-apel-1672394) „a cântat mai tot stagiul militar, și nu cântecele sale, ci cântece patriotice, ca solist în ansamblul uniității militare din care a făcut parte”. Astăzi, sublocotenentul în rezervă Gabriel Dorobanțu s-a retras, celibatar fiind, departe de Bucureşti, la o vilă pe Valea Prahovei (http://www.libertatea.ro/monden/exclusiv-la-61-de-ani-gabriel-dorobantu-s-a-retras-la-tara-cu-mama-lui-984212), participând tot rar la evenimente… (IONEL BOSTAN)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments