DNA doarme! Director la Finanțe, combinator imobiliar în mare secret

0
1467

@ Pont pentru DNA și Agenția Națională de Integritate! @ Alin Fedorciuc, directorul executiv al Trezoreriei Iași, face afaceri pe bani mulți cu terenuri, pe ascuns, fără a evidenția sumele și tranzacțiile în declarația de avere @ Fedorciuc a plătit 50.000 de euro pentru un teren, iar pentru un altul a dat la schimb un spațiu pe bulevardul Ștefan cel Mare, evaluat la 120.000 de euro @ Funcționarul Alin Fedorciuc trăiește pe picior mare, se plimbă cu ”gipanul” și merge în vacanțe exotice

La sfârșitul anului trecut, directorul executiv al Trezoreriei Iași, Alin Fedorciuc, a încheiat mai multe tranzacții imobiliare pe care nu le-a menționat în declarația de avere, așa cum prevede legea. Familia Fedorciuc a devenit în luna noiembrie 2016 proprietara unor terenuri situate în intravilanul Municipiului Iași, zona C.A. Rosetti. Însă, sumele achitate pentru achiziția acestor imobile nu pot fi justificate integral de către directorul executiv al Trezoreriei. Mai mult, în tranzacțiile notariale ce au urmat achiziției respective, familia Fedorciuc a mințit cu privire la valoarea terenurilor deținute pentru a frauda plata impozitelor către stat. Unul dintre terenuri a fost dat ulterior, cu titlu gratuit, unei societăți fantomatice implicate în diverse escrocherii.

GALERIE FOTO

Istoricul tranzacțiilor

În data de 25 noiembrie 2016, la notariatul public Coste Ștefan, se întocmesc trei acte succesive prin care Alin Fedorciuc intră în posesia a 4435 mp de teren intravilan în zona C.A. Rosetti. Primul document, autentificat sub numărul 12453, este un act de dezmembrare prin care cetățeanul Macovei Ion își împarte proprietatea de 4435 mp de teren în două loturi distincte, unul de 1958 mp categoria folosință pășune și pădure și al doilea lot în suprafață de 2477 mp categoria folosință pădure. Al doilea document, autentificat sub nr. 12454, reprezintă un contract de schimb încheiat între soții Alin și Simona Fedorciuc și Ion Macovei, prin care directorul Trezoreriei cedează proprietatea asupra unui spațiu comercial situat în Bulevardul Ștefan Cel Mare în suprafață de 40 mp și primește în contrapartidă un teren în suprafață de 1958 mp categoria pășune și pădure situat în zona C.A. Rosetti. Valoarea declarată la care s-a făcut schimbul a fost de 120.000 euro, conform înțelegerii între părți. Ultimul document al zilei, autentificat la nr 12455, îl reprezintă un contract de vânzare cumpărare care are ca obiect achiziționarea de către familia Fedorciuc a celui de al doilea lot de teren de la Macovei Ion. Valoarea tranzacției pentru terenul de 2477 mp de pădure a fost de 50.000 de euro, din care 11.000 euro în numerar și 39.000 de euro prin transfer bancar. Pe lângă cei 50.000 euro, familia Fedorciuc a mai scos din buzunar în ziua de 25 noiembrie încă aproximativ 15.000 lei reprezentând taxe și onorarii achitate cu ocazia perfectării documentelor mai sus menționate.

Bani și terenuri nedeclarate

Conform declarației de avere, familia Fedorciuc deținea la data tranzacțiilor imobiliare suma de aproximativ 180.000 lei. La 25 noiembrie 2016, conform documentelor oficiale, directorul executiv al Trezoreriei a făcut plăți de 240.000 lei reprezentând contravaloarea terenului, a taxelor pe tranzacții și a onorariilor notariale. Rezultă în mod clar o diferență de 60.000 lei pentru care Alin Fedorciuc nu are justificări legale. Mai mult, terenurile în valoare totală de 170.000 de euro dobândite în luna noiembrie nu au fost menționate de Alin Fedorciuc în declarația de avere în termenul legal prevăzut de lege.

Fraudarea impozitelor

Așa cum spuneam, pe 25 noiembrie, Alin Fedorciuc devine proprietarul unui teren în suprafață de 1958 mp în urma unui schimb cu un spațiu comercial situat în bulevardul Ștefan cel Mare. Valoarea declarată în fața notarului pentru achiziția  terenului este de 120.000 de euro. La mai puțin de o lună de la data respectivei tranzacții, Fedorciuc transmite terenul spre folosință gratuită către propria firmă, SC SMART TRAVEL SRL, în scopul construirii unei pensiuni. În fața notarului, pentru a frauda plata impozitului pe tranzacție, soții Alin și Simona Fedorciuc declară că valoarea terenului în cauză este 130.000 lei, respectiv 29.000 de euro, adică de patru ori mai puțin decât valoarea la care fusese achiziționat terenul cu mai puțin de o lună în urmă. Astfel, valoarea impozitului pe tranzacție și tariful pentru Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară au fost diminuate. Culmea, cele două acte notariale au fost autentificate la același notar, care în mod firesc și legal avea obligația să sesizeze diferența de valoare și să refuze încheierea ultimei tranzacții la o valoare fictivă. Cum a fost posibilă această manevră de eludare a taxelor către stat?

Încrengătură de firme dubioase

Seria tranzacțiilor suspecte nu se oprește aici. Pe 16 decembrie 2016, Fedorciuc oferă spre folosință gratuită cealaltă bucată de teren achiziționată cu 50.000 de euro de la Macovei Ion. Superficia gratuită se acordă societății SC PROXIMA SECURITY SRL din Craiova, reprezentată de Zolancovschi Arthur Mircea în calitate de administrator, pentru amenajarea unui parc reacreativ. Ițele din jurul tranzacției sunt complicate și suspecte. De ce ar vrea o firmă de pază din Craiova să dezvolte un parc de distracții la Iași? Fedorciuc refuză să răspundă întrebărilor adresate de reporterii „7EST”. În schimb, am reușit să aflăm pe surse că Proxima Security srl face parte dintr-o rețea de firme de pază care acționează pe axa Iași-Craiova și care au ca pion principal un escroc mărunt din județul Dolj, pe nume Diaconu Marius Daniel. SC Unit Sheriff Security SRL, SC DPI Services Security SRL, SC Proxima Security SRL, SC Griphone Guard SRL sunt firmele din rețeaua patrinată deDiaconu Marius Daniel. Pe de altă parte, Zolancovschi Arthur Mircea a deținut un birou de consultanță fiscală care își avea sediul chiar în spațiul comercial deținut de soții Fedorciuc. Tot pe surse, în piață se vorbește despre faptul că biroul de consultanță fiscală era un paravan pentru intermedierea relațiilor dintre Alin Fedorciuc, inspector fiscal în cadrul ANAF, și diverși agenți economici din Iași.

 

Rareș Neamțu

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments