Documentele secrete din dosarul doctorului Botez. Medicul a fost turnat de amantă

0
1190

@ Jurnalișții 7Est au reușit să obțină prin metode specifice ceea ce judecători Curții de Apel au considerat a fi “documente secrete” @ Pe lângă sesizarea denunțătorului, dosarul de șpagă a doctorului Botez conține și mărturiile altor bătrâni care spun că li s-au pretins sume de bani pentru a fi operați de chirugul de la Recuperare @ Săptămânalul 7Est prezintă în fascimil declarația plină de lașitate a lui Botez, care spune că banii găsiți în biroul său aparțineau amantei, asistenta șefă Carmen Grierosu, dar și mărturia femeii care neagă cele afirmate de chirurgul șpăgar

GALERIE FOTO

Jurnaliștii 7Est au reușit prin metode specifice să obțină documentele “secretizate” de judecători din dosarul de șpagă a doctorului Paul Botez de la Spitalul de Recuperare. Reamintim că decizia de secretizare a dosarului a fost luată după ce săptămânalul 7Est a publicat pe data 24 noiembrie a.c, în articolul cu titlul “Șpaga doctorului Botez: “Vinde casa și adu-mi banii!”, un interviu cu denunțătorul lui Botez, bătrânul Neculai Atudorei. Acesta a povestit că Botez îi ceruse 5.000 lei înainte de a-l supune unei intervenții chirugicale la șold. După ce au obținut documentele “secrete”, jurnaliștii 7 Est au constatat că dosarul conține și alte mărturii ale unor bătrâni care le-au spus anchetatorilor că Botez le-a cerut bani pentru a-i opera.

Era deja luat în vizor

Potrivit probelor depuse de anchetatori la dosar, polițiștii și procurorii știau cu ceva timp înainte de ziua în care a fost organizat flagrantul de mită (10.07.2013) că Paul Botez condiționează efectuarea unor intervenții chirurgicale de plata unor sume de bani de către pacienți. Reiese că înainte de organizarea respectivului flagrant, Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Iași avea deja înregistrat un dosar cu privire la faptul că Paul Botez pretindea sume de bani de la pacienți pentru a-și face datoria de medic. Astfel, până la înregistrarea denunțului lui Neculai Atudorei, polițiștii de la IPJ consemnaseră declarația unei femei din Botoșani care a recunoscut că i-a dat lui Botez suma de 5.000 de lei pentru a-I pune o proteză la șold.

“Având în vedere cercetările care se efectuează în dosarul penal 816/P/2013 înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași și informațiile deținute la nivelul IPJ Iași – Serviciul de Investigare a Fraudelor am constatat că domnul profesor Botez Paul din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare pretinde și primește de la pacienți asupra cărora urmează să efectueze intervenții în medie suma de 5.000 de lei pentru a efectua operația necesară. Astfel a fost și cazul numitei Crăciunescu Aspazia domiciliată în comuna Dobârceni din județul Botoșani care la solicitarea doctorului Botez Paul, i-a predat acestuia suma de 5.000 lei pentru efectuarea operației de montare a unei proteze la genunchi”, se arată într-un referat întocmit de unul dintre ofițerii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor document care fost depus la dosarul prin care Botez a fost trimis în judecată pentru luare de mită.

Un bătrân de 81 de ani i-a dat lui Botez 2.900 lei. Atât avea la el

Dosarul conține însă și declarația olografă a unui bătrân în vârstă de 81 de ani din localitatea Pădureni, județul Vaslui, care i-a dat lui Botez 2.900 lei, deși acesta îi ceruse 3.000 lei pentru a-l opera. Bătrânul a fost internat la Spitalul de Recuperare pe data de 8 iulie 2013, fiind nevoit să revină după ce a fost operat de Paul Botez în anul 2008.

“În anul 2008, am fost operat de profesor Botez Paul la șoldul piciorului drept. Din cauza problemelor avute la piciorul stâng în luna mai, zilele de 29 – 30 anul 2013 am venit la consultație la Spitalul de Recuperare Iași, respectiv la doctoral Botez care mi-a precizat să revin pe data de 8.07.2013. Am revenit în ziua de 8 iulie pentru a fi operat la piciorul stâng. Cu ocazia consultării, dr. Botez Paul mi-a precizat că operația costă 3.000 lei. Nu am avut întreaga sumă la mine, ci numai 2.900 lei sumă pe care i-am predat-o doctorului Botez pentru operația ce trebuie efectuată în data de 11.07.2013 cuprinzând și costurile anesteziei”, a declarat bătrânul în fața polițișților.

De precizat că această declarație a fost consemnată chiar în ziua în care a fost realizat fragrantul de mită, fiind vorba despre unul dintre bătrânii care erau internați în spital la momentul respectiv și care după ce au auzit că s-a pornit o anchetă a vrut să sprijine astfel eforturile procurorilor.

Lașul! A spus că banii din sertare aparțin amantei

Trebuie să precizăm că după ce a fost surprins în fragrant în timp ce primea într-un plic suma de 4.000 lei de la Neculai Atudorei, anchetatorii au găsit în biroul lui Botez într-un seif mai multe sume de bani pe care medicul nu i-a putut justifica decât într-un mod penibil oferind un răspuns plin de lașitate la întrebarea anchetatorilor privind proveniența acestora. Este vorba despre 65.000 lei, 44.865 euro, 2.500 USD și 80 de ruble rusești. Botez a spus că banii aparțin amantei sale asistenta șefă Carmen Grierosu cu care a recunoscut că are și un copil. Botez a spus că numai o mică parte din bani erau ai săi, maxim 10.000 euro, sumă pe care o folosea pentru a cumpăra materiale sau a-i plăti pe muncitorii care îi construiau o casă, amantei sale.

“Am un copil cu amanta”

Redăm mai jos declarația lui Botez cu privire la acest aspect. “Am fost întrebat dacă am și alte sume de bani în birou. Din seiful personal am scos o sumă de bani nu știu în ce cuantum o mare parte din aceasta aparținându-i asistentei șefe Grierosu Carmen. Din această sumă 5.000-10.000 euro îmi aparțineau și îi păstram pentru a efectua plăți. Precizez faptul că am un copil cu Grierosu Carmen și suma de bani urma a fi folosită pentru a plăti construcția unui imobil deținut de aceasta. Grierosu Carmen are rude în străinătate care cred că i-au dat acești bani”, a declarat Paul Botez în fața procurorilor după ce a fost prins în flagrant.

Amanta: “Nu am nici o legătură cu banii din seif”

După ce a auzit ce spune Botez, Carmen Grierosu a dat imediat o declarație în fața anchetatorilor în care a arătat că nu are nici cea mai mică legătură cu sumele de bani găsite în seiful lui Botez.

“Subsemnata Grierosu Carmen, domiciliată în Iași de profesie asistent medical în cadru Spitalului Clinic de Recuperare declar pe propria răspundere că la data de 10 iulie 2013 am intrat dimineață în laboratorul de Informatică aflat la intrarea în biroul domnului profesor Paul Botez după care am ieșit la ora 14.40. Declar pe propria răspundcere că nu dețin sume de bani sau alte valori în laboratorul de informatică sau în biroul domnului profesor Paul Botez. Precizez că nu am lăsat în biroul domnului Paul Botez în perioada anterior menționată sume de bani sau alte valori și nu cunosc dacă au fost lăsate sume de bani de alțI colegi”, a declarat Carmen Grierosu, imediat după flagrant.

Arestat și pentru că a mințit în legătură cu banii

De altfel, faptul că a mințit în legătură cu proveniența banilor a fost unul dintre motivele pentru care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași au solicitat a doua zi arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile a lui Paul Botez.

“Atitudinea manifestată de inculpatul Botez Paul în cursul audierii sale a fost total nesinceră negând comiterea infracțiunii. În biroul medicului, cu ocazia cercetării efectuate au fost găsite nenumărate sume de bani și anume 65.000 lei, 44.865 euro, 2.500 USD, 80 de ruble despre care a susținut în mod nereal că ar aparține asistentei sale Grierosu Carmen cu care are o relație apropiată. Grierosu Carmen a arătat că nu deține sume de bani în lei sau în valută și nu le-a depozitat în locul mai sus menționat”, se arată în cererea de emitere a mandatului de arestare preventiveă formulată de Parchet.

Judecătorii i-au înapoiat banii

Cu toate că Botez a spus că banii nu-i aparțin, magistrații Tribunalului Iași i-a restituit cea mai mare parte din suma găsită de procurori în seif. “Ridică sechestrul asigurator dispus în cursul urmăririi penale prin ordonanţa din 12.07.2013 asupra sumelor de 2500 (două mii cinci sute) de dolari şi 40.265 (patruzeci de mii două sute şaizeci şi cinci ) euro, ridicate de la inculpatul Paul Botez”, se arată în hotărârea publicată de Tribunalul Iași pe data de 22 februarie 2016. Cu această ocazie Botez a fost condamnat la o pedeapsă de 3 ani și 2 luni cu suspendare. Atât procurorii cât și Botez au formulat apel și de aceea dosarul a ajuns la Curtea de Apel Iași. De altfel, magistrații de la Curtea de Apel Iași sunt cei care au decis ultima dată să secretizeze acest dosar după ce și cei de la Tribunal au luat o decizie similară.

Paul Botez a refuzat să răspundă apelurilor telefonice repetate date de jurnaliștii 7 Est care au încercat insistent să obțină un punct de vedere de la medicul chirurg.

Constantin MAZILU

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments