Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a confirmat sâmbătă informaţiile apărute recent în presa americană potrivit cărora îl va numi pe fostul senator Dan Coats, în vârstă de 73 de ani, fost ambasador în Germania, în postul strategic de director al Comunităţii de Informaţii, informează AFP şi DPA, citează agerpres.ro.
Fostul senator de Indiana îl va înlocui pe James Clapper în funcţia de director al Comunităţii de Informaţii şi va gestiona activitatea a 17 agenţii americane de informaţii.
Doliu în Portugalia: Fostul președinte, Mario Soares, a murit
„Sunt sigur că senatorul Dan Coats este alegerea bună. El va gestiona vigilenţa permanentă a administraţiei mele faţă de cei care caută să ne facă rău”, a declarat Trump într-un comunicat în care a adăugat că Dan Coats, a cărui numire trebuie confirmată de Senatul SUA, „a demonstrat profunda experienţă şi pregătirea” pentru a desfăşura o astfel de sarcină.
„Este o onoare să fiu propus director al Comunităţii de Informaţii (…) Este esenţial pentru securitatea ţării noastre să dispunem de o structură puternică şi responsabilă”, a comentat Coats. „Dacă voi fi confirmat (în funcţie), mă voi asigura că toţi cei care au de luat decizii în acest domeniu vor dispune de toate informaţiile de care au nevoie pentru a proteja poporul american de ameninţările cu care se confruntă naţiunea noastră”, a adăugat el, citat de EFE.
Ministrul Justiției, vizită NEAȘTEPTATĂ la noul CSM. Ce asigurări le-a dat magistraților
Coats a fost de două ori senator de Indiana (centrul SUA), între 1989-1999 şi din nou între 2011 şi până la retragerea sa din această lună. Totodată, Coats a fost ambasador al SUA în Germania în timpul mandatului preşedintelui republican George W. Bush, în 2001-2005. El va avea misiunea complexă de a-l reconcilia pe Trump cu comunitatea serviciilor de informaţii ca urmare a numeroaselor critici formulate de preşedintele ales la adresa agenţiilor după ce serviciile de spionaj americane au ajuns la concluzia că Rusia s-a aflat în spatele atacurilor informatice din timpul campaniei electorale din 8 noiembrie 2016 din SUA.
Coats nu pare a fi un admirator al Rusiei, notează EFE, care aminteşte că acesta a făcut presiuni asupra administraţiei Barack Obama, pentru ca aceasta să ia măsuri împotriva Rusiei, după anexarea de către această ţară a peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014, şi ca urmare a sprijinului oferit de Kremlin rebelilor separatişti din Doneţk şi Lugansk, în estul Ucrainei. Din acest motiv, în 2014, Kremlinul i-a interzis lui Coats accesul pe perioadă nelimitată pe teritoriul Rusiei.