Dosar penal – Cel mai bun soț! Terenurile primăriei, cadou pentru soție

0
1330

@ Primarul comunei Popricani, Valeriu Pârlog, este cercetat penal de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași @ Acesta este acuzat de conflict de interese deoarece i-a arendat soției rezerva de teren a comunei

Problemele cu justiția ale primarului Valeriu Pârlog de la Popricani par să nu se mai termine. După ce i-a fost instuită o poprire pe salariu, deoarece statul are de recuperate de la Valeriu Pârlog prejudiciul de 500.000 euro săvârșit prin devalizarea fostului IAS Popricani, acum acesta are pe cap și un dosar penal instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași. Dosarul penal are nr.66/P/2015  și se referă la săvârșirea infracțiunii de conflict de interese. Din anul în care a devenit primar, adică din 2012 și până în prezent, Valeriu Pârlog a semnat toate contractele prin care firma soției sale, SC Euro Elmar SRL, a arendat terenul liber din rezerva Consiului Local Popricani. Astfel, pe contractele de arendă au semnat din partea Primăriei Popricani, Valeriu Pârlog, iar din partea arendașului adică a firmei SC Euro Elmar SRL a pus ștampila și semnătura Elena Pârlog adică soția ediului. Ori, ceea ce a făcut Pârlog este sancționat în mod clar de Codul Penal. “Fapta funcționarului public care în exercitarea atribuțiilor de serviciu a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut direct sau indirect un folos patrimonial pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul III ori pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani se pedepseșțe cu închisoare de la unu la 5 ani”, se arată în articolul 301 din Codul Penal privind infracțiune de conflict de interese.

I-a dat nevestei tot pământul comunei

Suprafețele arendate de Primăria Popricani variază între 36,7 hectare și 70,45 hectare. Astfel, în anul 2013, firma Euro Elmar SRL a arendat de la Primăria Popricani, 36,78 hectare, în anul 2014 a arendat dublu adică 70,45 hectare iar în anul 2016 în timpul campaniei pentru alegerile locale, Pârlog i-a arendat soției 47,3 hectare. Soția primarului a arendat terenul la un preț mai mult decât convenabil. Astfel, în timp ce firma Euro Elmar încasează de la Agenției de Plăți și Plăți în Agricultură o subvenție de minim 11.500 euro pe an, conform contractului societatea trebuie să plătească Primăriei Popricani pentru că utilizează terenul Consiliului Local, numai 200 lei pentru fiecare hectar.

Pârlog: “Mergeți la Parchet să vă interesați”

Terenul pe care l-a luat în stăpânire familia Pârlog face parte din rezerva Comisiei locale de fond funciar. Adică, acest teren ar trebui să fie retrocedat parțial sau în întregime ori de câte ori apare o nouă cerere validă depusă de moștenitori ai căror strămoși au deținut proprietăți în Popricani, dar care au fost confiscate după anii 50’ de regimul comunist.

Atât în discuțiile cu jurnaliștii 7 Est cât și după ce a fost interpelat de unii consilieri locali care i-au cerut socoteală cu privire la afacerile pe care familia Pârlog le are cu primăria, primarul din Popricani a susținut că suprafețele respective nu fac față din domeniul public ci din rezva Consiliului Local. Mai exact, terenul pe care l-a luat în stăpânire familia Pârlog face parte din rezerva Comisiei locale de fond funciar. Prin urmare, aceste suprafețe ar trebui să fie retrocedat parțial sau în întregime ori de câte ori apare o nouă cerere validă depusă de moștenitori ai căror strămoși au deținut proprietăți în Popricani, dar care au fost confiscate după anii 50’ de regimul comunist. Prin urmare chiar dacă nu a fost inclus în actele normative care stabilesc domeniul public al comunei Popricani, terenul respective este în proprietatea și administrarea Consiliului Local. În consecință, suprafețele respective trebuie administrate cu respectarea legislației care reglementează modul de gestionare a proprietății publice. Contactat telefonic de jurnaliștii 7 Est, Pârlog nu a vrut să dea prea multe detalii cu privire la ancheta penală care îl vizează. “De ce să vă dau eu detalii despre dosarul penal? Mergeți la parchet să vă interesați”, a declarat Valeriu Pârlog.

Soția primarului avea interdicție?

Săptămânalul 7 Est a mai atras atenția autorităților asupra acestei situații să analizeze dacă nu cumva familia Pârlog a încălcat o serie de interdicții impuse printr-o hotărârea judecătorească pronunțată într-un dosar penal. Astfel, Elena Pârlog a fost condamnată penal pentru fraudă cu fonduri europene. Elena Pârlog a fost condamnată pe data de 17.01.2014 la închisoare cu suspendare în dosarul penal 21120/245/2013 pentru că a încasat în mod fraudulos fonduri europene. Astfel, aceasta a fost condamnată la o pedeapsă de 2 ani și 8 luni de închisoare pentru folosirea de documente și declarații false în vederea obținerii unor subvenții europene și la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune. Judecătorii au contopit pedepsele, iar Elena Pârlog s-a ales cu o pedeapsă finală de 3 ani de închisoare cu suspendare, deoarece i s-a aplicat și un spor de pedeapsă. De asemenea, prin aceiași sentință penală firma a primit interdicția de a participa la proceduri de achiziții publice pentru o perioadă  de 2 ani. Ori arendarea unor suprafețe din proprietatea Primăriei Popricani intră în categoria achizițiilor publice.

Falsuri pentru a obține fonduri europene

Faptele pentru care a fost condamnată Elena Pârlog s-au petrecut în perioada 2007 – 2012, când soția primarului din Popricani era administrator al SC Euro-Elmar SRL, iar în această calitate a făcut un număr de 5 cereri la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) având la bază o serie de documente false în vederea obținerii unorsubvenții europene. Ilegalitățile constau în faptul că Elena Pârlog a depus patru tabele centralizatoare cu terenuri în care era consemnat, în mod nereal, că SC Euro-Elmar SRL deținea în arendă mai multe suprafețe de teren arabil în baza unor contracte de arendă din care unele erau întocmite în fals. În baza acestor documente, firma a încasat în mod nelegal subvenții europene în sumă de 52.428 lei adică circa 13.041 euro.

Pârlog are de achitat 500.000 euro

După cum s-a precizat mai sus, și soțul Elenei Pârlog, adică Valeriu Pârlog, are la activ o sentință dureroasă. Alături de complicii săi, Pârlog a fost obligat de justiție să achite prejudiciul săvârșit prin devalizarea IAS Popricani. Astfel, prin sentința nr. nr.139/S din 25.03.2008 pronunțată în dosarul 0111/99/2004 , Tribunalul Iași i-a obligat pe Andrei Panaitescu, Valeriu Pârlog, Olimpia Jalbă și Silviu Chiru să plătească către Agenția Domeniilor Statului circa 500.000 euro, suma cu care a fost păgubit fostul IAS Popricani prin managementul fraudulos asumat de cei 4 directori. Valeriu Pârlog a și trecut în declarația de avere de anul acesta că are de achitat o datorie în valoare de 2.328. 514 lei către Agenția Domeniilor Statului. “Panaitescu stă bine merci la Ramada și eu sunt nevoit să plătesc. Nu este corect”, le-a spus Pârlog jurnaliștilor 7 Est când a fost întrebat de această situație.

Constantin MAZILU

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments