Dragnea, anunț apocaliptic: Dacă nu face un pachet de măsuri privind penitenciarele, primim amendă

0
64

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, lider al PSD, a declarat marţi că amenda pentru ţara noastră cu privire la condiţiile din penitenciare „nu va veni mâine”, dar dacă în câteva luni, până la vară, nu se iniţiază un pachet de măsuri, printre care şi legea graţierii, România „nu va scăpa de aceasta”. „Să plecăm de la starea de fapt care, încet-încet, urmează să fie cunoscută de opinia publică, pentru că ştiţi foarte bine că, de foarte mulţi ani, datele reale despre condiţiile din penitenciarele din România nu s-au ştiut. Eu sper ca Ministerul Justiţiei să facă posibil ca situaţia din penitenciare, cea reală, să fie cunoscută, pentru că sunt oameni condamnaţi care sunt în închisori şi execută pedepse de un număr de ani, dar nu sunt condamnaţi la moarte. De asemenea, nu sunt condamnaţi la condiţii inumane. (…) Declaraţia preşedintelui Iohannis a avut o nuanţă importantă. E o tehnică de comunicare în care accentuezi informaţia pe care vrei să o dai ca să se bolduiască, dar a spus după aia dacă nu facem lucruri…. Nu a spus nimeni altceva. Amenda nu va veni mâine. Dar dacă în câteva luni de zile, adică probabil până la vară, România nu întreprinde şi nu iniţiază un pachet de măsuri printre care şi legea graţierii, de această amendă nu scăpăm şi, dincolo de amendă, mai este o situaţie – eu am cerut public, azi, ministrului Justiţiei să se spună public câţi români au murit în închisorile din România, sunt zeci, sunt sute, sunt mii, asta trebuie să se ştie. Ei nu au fost condamnaţi la moarte, sunt membri ai societăţii româneşti care au dreptul la viaţă”, a spus Dragnea la Antena 3.

El a adăugat că s-a discutat la întâlnirea cu membrii Guvernului despre un pachet de măsuri şi despre mărirea creşterea sumelor pentru raţia de hrană din închisori, care acum este „de trei lei şi ceva pe zi”. El a spus că e nevoie de un program de reabilitare a unor penitenciare, de finalizare a construcţiilor respectiv începerea lucrărilor la penitenciare noi. Dragnea a subliniat că în proiectul iniţial de ordonanţă privind graţierea nu erau cuprinşi corupţii, criminalii, violatorii, pedofilii, tâlharii, hoţii, iar prejudiciile urmau să fie recuperate într-un an după graţiere. „În proiectul iniţial al ordonanţei erau prevederi pentru cei care au în întreţinere copii până la 5 ani sau până la 14 ani, nu mai ţin minte, pentru bolnavi în fazele terminale – aşa cum a fost cazul domnului Adamescu – şi de asta cred că se ţine cont. M-am uitat pe nişte evidenţe. În Uniunea Europeană, media pedepselor este 7-9 luni, la noi este 7 ani. În România, în ultimii ani, s-a sărit peste măsurile administrative, foarte multe fapte, ale unui funcţionar public de exemplu, care în mod tradiţional peste tot în lume primeşte o sancţiune, un avertisment, desfacerea contractului de muncă, la noi s-a sărit peste ele, s-a trecut direct la puşcărie cu ani grei. De amenda aia nu scăpăm, legea graţierii singură nu rezolvă problema cu amenda, dar programul guvernamental cuprinde şi iniţierea celorlalte măsuri asumate deja de România”, a arătat el.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a menţionat că, din punctul lui de vedere, acei oameni condamnaţi pentru furturi foarte mici „pentru a-şi hrăni copiii” ar trebui să fie graţiaţi.

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments