Dragnea, un Băsescu cu mustață

0
160

Nici bine nu a fost anunțată de către Președenție acceptarea lui Sorin Grindeanu ca premier al României că din partea PSD au început să curgă promisiunile. Deja marea majoritate e în extaz și cu PSD-ul pe buze. Se măresc salarii, se reduc sau se anulează taxe, se cresc pensii. În loc să se întrebe lumea de unde au apărut atât de mulți bani peste noapte încât să se poată face aceste minuni, spălarea creierului populației a funcționat. Mă uit în schimb și către marii analiști economici. Nici dinspre ei nu prea văd mare atitudine. O fi lumea de rând mai slab dotată la mansardă și nu pricepe, dar unde sunt învățații? Ei nu văd pericolul sau nu înțeleg dedesubturile acestor promisiuni? Nu știu care și cum sunt slugi ale diverselor interese și nu pot vorbi. Dar un singur lucru este cert: măsurile promise au dublu rol – primul, mărirea salariului minim pe economie este de fapt este de fapt o măsură de mărire a fiscalității și de împovărare a mediului de afaceri, iar al doilea rol, de a ridica o perdea de fum și de a pregăti terenul pentru un mare tun.

Să le luăm pe rând. Imediat după câștigarea alegerilor, Liviu Dragnea îi cere premierului Cioloș amânarea aplicării unor prevederi din Codul Fiscal, în speță reducerea TVA cu un procent, eliminarea taxei pe stâlp și eliminarea taxei de 7 eurocenți din carburanți introdusă de Relu Fenechiu. Aceste trei măsuri dau o gaură semnificativă în buget, fapt ce încurcă planurile PSD. Cum Cioloș a refuzat, Liviu Dragnea și PSD au trebuit să găsească câteva măsuri care să contrabalanseze aceste pierderi. Mărirea fiscalității prin introducerea de noi taxe nu se putea face pentru că ar fi însemnat să pară că au mințit în campanie. Însă pentru colectarea mai multor bani la buget există și masuri alternative, indirecte. Astfel, nu s-au mărit taxele, dar s-a mărit baza de taxare. Crescând salariul minim, de fapt Guvernul PSD crește fiscalitatea pe forța de muncă. Adică angajatorii vor trebuie să plătească mai mulți bani la stat, că despre asta este vorba până la urma urmei. Toată lumea zice că PSD-ul a venit și le-a mărit salariile. Greșit! Nu Guvernul și nici PSD nu plătește aceste salarii, ci miile de firme din mediul privat care au angajat acei oameni. Pe Dragnea și pe PSD nu-i doare nici gura nici buzunarul să mărească salariile pentru că nu dau de la ei, ci din buzunarele privaților. Ce nu înțelege marea majoritate a populației este că această mărire are un efect pervers, dar sigur: mărirea prețurilor! Sunt firme care nu își vor putea menține costurile la produsele sau serviciile livrate ca urmare a acestei creșteri și vor fi nevoite să majoreze prețurile. Gândiți-vă, de pildă, la comerț, alimentație publică și confecții unde 90% dintre angajați sunt la salariul minim. Sau de pildă, la Salubris sau Termoservice unde majoritatea angajaților sunt la salariul minim. Se vor regăsi aceste creșteri salariale în tariful de salubrizare sau pe lista la întreținere? În mod cert va exista o majorare! Deci bani pe care populația îî ia în plus îi dă pe de altă parte pentru aceleași servicii și bunuri ca în trecut dar la prețuri mai mari. Dar cine câștigă totuși? Statul, binențeles, care ia mai mulți bani atât de la populație cât și de la firme. Deci, pentru oamenii de rând mărirea e o frecție la picior de lemn, pentru mediul de afaceri e o măsură care sufocă capitalul autohton, iar pentru stat e o sursă suplimentară de venit.

A doua componentă a acestor măsuri este distragerea atenției. De ce zic asta? Pentru că am văzut că se tot vorbește intens despre modificări legislative care au ca scop scăparea infractorilor din politică de dosarele penale. Fie că e vorba de amnistie, fie că e vorba de dezincriminarea unor infracțiuni, ceea ce se pregătește are ca scop rezolvarea unor probleme apăsătoare, de ordin personal, pentru mulți dintre șmecherii din poltică. Ca să nu mai vorbim de modificarea Constituției unde suportul populației este esențial. Ori pentru a avea liniște din partea populației și a evita o presiune a străzii se pregătește terenul cu tot soiul de măsuri care au menirea de a spăla creierul celor mulți și de a câștiga sprijin popular. Prin urmare, măsurile ce se iau sunt doar pentru a atrage populația de partea Guvernului așa încât cei care vor îndrăzni să ridice vorba când se vor pune pe tapet golăniile actualei guvernări să fie supuși oprobiului public și să fie linșați în cel mai pur stil românesc. Am mai văzut filmul acesta încă o dată, acum vreo 12 ani, când Băsescu și Alianța DA se instalau la Cotroceni și Palatul Victoria și făceau același lucru care îl face Dragnea astăzi. Lui Băsescu i-a mers vreo câțiva ani, să vedem dacă PSD-ului îi iese.

Rareș Neamțu

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments