Efectele imediate ale măsurilor anti-imigraţie semnate de Trump: sute de persoane blocate pe aeroporturile din Statele Unite

0
58

Angajaţii aeroporturilor internaţionale s-au văzut nevoiţi să oprească la debarcare toţi pasagerii din cele şapte state afectate de interdicţia de 90 de zile. Cel puţin 11 persoane au fost reţinute numai la aeroportul John F. Kennedy din New York, în timp ce asociaţii ale drepturilor omului susţin că zeci de alţi pasageri ar fi fost reţinuţi în Atlanta, Houston şi Detroit, relatează „The New York Times”. Uniunea Libertăţilor Civile din Statele Unite a estimat că între 100 şi 200 de persoane erau deţinute pe aeroporturi americane din cauza ordinului executiv.

 

 

 

Persoanele oprite vor rămâne însă în custodia autorităţilor aeroportuare, singura lor certitudine fiind cea că nu vor fi deportate.

 

 

În schimb, doi bărbaţi irakieni, care s-au numărat printre primele persoane sosite din ţările vizate de ordinul executiv după intrarea în vigoarea a actului, au fost eliberaţi sâmbătă seara, ca urmare a unei excepţii care permite evaluarea fiecărui caz în parte în situaţii excepţionale – precum schimbarea normelor de intrare în ţară în timpul tranzitului aerian – de către Departamentul de Securitate Internă. Este neclar încă dacă excepţia va fi invocată şi în cazul persoanelor care au sosit ulterior. 

 

Unul dintre cei doi bărbaţi, Khalid Darweesh, a declarat pentru „The Guardian” că nu este supărat pe autorităţile aeroportuare din cauza situaţiei pentru că acestea „îşi fac doar datoria”.

 

Rezidenţii legali şi persoanele cu dublă cetăţenie, afectate de ordin; Google îşi recheamă angajaţii în ţară

Departamentul de Securitate Internă al Statelor Unite a clarificat, sâmbătă, că ordinul executiv se aplică şi persoanelor din statele vizate care au permis de rezidenţă în Statele Unite sau dublă cetăţenie, efectiv oprind revenirea în ţară şi a unor cetăţeni americani. 

 

Gigantul tehnologic Google le-a comunicat angajaţilor afectaţi de ordin şi care se aflau în afara ţării să „revină imediat în Statele Unite” şi le-a pus la dispoziţie consultanţă legală, relatează „Bloomberg”. Directorul executiv al companiei, Sundar Pichai, a declarat sâmbătă că peste 100 de angajaţi ai Google din Statele Unite intră sub incidenţa ordinului, însă compania nu a precizat dacă unii dintre ei s-au numărat printre persoanele deţinute sâmbătă.

 

Preşedintele american a spus, după intrarea în vigoare a actului, că se declară mulţumit de situaţia din aeroporturi şi a repetat că nu este vorba de o interdicţie care vizează persoanele de religie musulmană.

 

 

 

Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat că vecinul nordic al Statelor Unite va rămâne deschis refugiaţilor: „Pentru cei care fug de persecuţie, teroare şi război, canadienii vă vor primi mereu, indiferent de religia voastră”.

 

Proteste în faţa aeroporturilor internaţionale

Mii de persoane au protestat în faţa aeroporturilor internaţionale unde călătorii care intrau sub incidenţa ordinului. „Lăsăţi-i să intre!” au scandat la unison câteva sute de persoane strânse în faţa aeroportului din New York, în timp ce alte câteva sute de persoane s-au strâns în faţa judecătoriei din Brooklyn care a decis amânarea parţială a aplicării ordinului, izbucnind în urale după anunţarea deciziei. 

 

Printre altele, demonstranţii au cerut anularea ordinului executiv şi şi-au proclamat solidaritatea cu refugiaţii afectaţi de ordinul de executiv, ce impune o suspendare de 120 de zile asupra mecanismului de acceptare al refugiaţilor, prelungită pe termen nedefinit în cazul celor din Siria. 

 

Proteste au avut loc şi în faţa aeroporturilor din Dulles, Los Angeles, San Francisco, Denver şi Philadelphia şi s-au desfăşurat fără incidente majore.

FOTO Guliver / Getty Images

Imagini din aceeasi galerie

Distribuie imaginea

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments