Germania este prima ţară europeană în care Facebook va folosi un astfel de filtru, un instrument de acest tip fiind lansat recent în Statele Unite. .
Potrivit sursei citate, ştirile raportate de utilizatori ca false vor fi trimise de către Facebook pentru analiză organizaţiei non-profit Correctiv, cu sediul la Berlin.
O ştire considerată ca fiind falsă va fi afişată împreună cu eticheta „disputată“ pentru a avertiza utilizatorii înainte ca aceştia să o distribuie.
De asemenea, postările care primesc această etichetă nu vor mai avea prioritate în News Feed-ul Facebook.
Isteria ştirilor false a luat amploare după alegerile din Statele Unite, când s-a constatat că un număr mare de articole postate pe Facebook nu aveau nicio legătură cu adevărul, dar au influenţat alegătorii.
Iar politicienii germani se tem că acelaşi lucru s-ar putea întâmpla în Germania, ţară în care în toamnă vor avea loc alegeri legislative federale, în urma cărora va fi desemnat cancelarul federal.
La sfârşitul anului trecut, preşedintele grupului parlamentar social-democrat, Thomas Oppermann, a cerut introducerea unor amenzi de până la 500.000 de euro aplicabile platformelor de social media în cazul în care acestea nu şterg în termen de 24 de ore ştirile false, raportate ca atare.
Totodată, într-un interviu publicat duminică de publicaţia „Die Welt am Sonntag“, ministrul german al Justiţiei, Heiko Maas, a avertizat că ştirile false reprezintă „un pericol pentru cultura dezbaterii (din Germania“, adăugând că, în anumite cazuri, cei responsabili riscă o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare.
Un reprezentant Facebook a declarat pentru „The Financial Times“ că urmează ca filtrul de ştiri false să fie lansat şi în alte ţări, fără a da detalii în acest sens.