IGSU: Autorizaţia de securitate nu elimină posibilitatea iniţierii unui incendiu. Astfel de evenimente pot fi cauzate de acţiuni premeditate

0
67

Potrivit reprezentanţilor IGSU, autorizaţia de securitate la incendiu dovedeşte atingerea unui nivel de siguranţă, la momentul obţinerii ei, prin asigurarea unor condiţii tehnice impuse de lege.

„Obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu nu elimină total posibilitatea iniţierii şi propagării unui incendiu. Un astfel de eveniment se poate iniţia din diverse cauze şi în împrejurări care ţin de particularităţile exploatării unui spaţiu sau a unei construcţii. (…) Astfel de evenimente pot fi cauzate sau favorizate de situaţii care ţin de acţiuni premeditate, de crearea unor stări de pericol de moment în exploatarea construcţiilor, de neglijenţa sau exploatarea necorespunzătoare a unor instalaţii, de intervenţii neautorizate asupra unor elemente ale construcţiilor sau asupra instalaţiilor care le dotează”, precizează IGSU, într-un comunicat de presă.

Inspectoratul mai susţine că lipsa acestei autorizaţii de securitate la incendiu nu poate fi asociată cu existenţa unor elemente de pericol, atât timp cât măsurile de securitate la incendiu au fost implementate şi sunt respectate.

În aceste condiţii, IGSU face apelul de a nu se emite supoziţii şi a se indica vinovăţii până când anchetele iniţiate nu vor fi încheiate şi nu vor ajunge la nişte concluzii.

IGSU arată că face aceste precizări „ca urmare a apariţiei în spaţiul public, după evenimetul de la Clubul Bamboo, a unor articole cu referire la cadrul legal privind apărarea împotriva incendiilor şi la obligaţiile ce revin atât autorităţilor, cât şi beneficiarilor/investitorilor/ administratorilor unor clădiri sau altor factori implicaţi în asigurarea calităţii în construcţii (proiectanţi, executanţi şi responsabilii cu calitatea lucrărilor de construcţii)”.

Clubul Bamboo avea, din 2009, un aviz pentru securitate la incendiu, însă nu deţinea şi autorizaţie în acest sens, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, Daniel Vasile, care a precizat că localul nu a solicitat o astfel de autorizaţie. Vasile a mai spus că clubul a fost amendat de ISU de mai multe ori, ultima dată în noiembrie 2016, dar neregulile constatate „nu se încadrau în categoria celor care ar fi putut determina închiderea şi suspendarea activităţii clubului.

Reprezentantul ISU a precizat că, potrivit legii, funcţionarea unui obiectiv fără deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu se realizează cu răspunderea exclusivă a beneficiarului, acesta având obligaţia de a-şi obţine acest document până la finalul lunii iunie 2017, în condiţiile în care anul trecut a fost emisă o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului prin care a fost prelungit până la 30 iunie 2017 termenul limită până la care localurile care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu sunt obligate să obţină un astfel de document.

Fostul ministru de Interne Dragoş Tudorache a declarat, sâmbătă, pentru News.ro, că această Ordonanţa de Urgenţă a fost emisă pentru că fizic ar fi fost imposibil să se facă toate verificările până la sfârşitul anului 2016, având în vedere că ani de zile nu s-a făcut nimic în acest sens.

Un număr de 44 de persoane au ajuns, sâmbătă, la spitalele din Capitală în urma incendiului izbucnit în clubul Bamboo, dintre acestea rămânând internate cinci.

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments