Mii de persoane s-au adunat sâmbătă noaptea în principalele aeroporturi americane pentru a protesta faţă de ultimul ordin executiv semnat de preşedintele Donald Trump, care suspendă temporar programele de primire a refugiaţilor şi blochează intrarea în ţară a cetăţenilor din şapte ţări musulmane.
Nici persoanele care deţin viză de rezidenţă permanentă în SUA, aşa-numita „carte verde“, nu sunt la adăpost faţă de ordinul executiv prin care administraţia Trump interzice temporar intrarea pe teritoriul american a persoanelor din cele şapte state.
Potrivit decretului şi anexelor sale, difuzate vineri de Casa Albă, autorităţile americane vor interzice timp de trei luni sosirea resortisanţilor din şapte ţări musulmane: Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen.
Washingtonul va opri de asemenea, timp de patru luni, programul federal de primire şi reinstalare a refugiaţilor, de toate naţionalităţile, din ţări aflate în război. Un program umanitar ambiţios, creat în 1980, şi care nu a fost suspendat decât o singură dată: timp de trei luni după 11 septembrie 2001, notează AFP.
Cât priveşte refugiaţii sirieni, care au fugit cu milioanele de conflictul din ţara lor, le va fi definitivă interzisă intrarea, până la noi ordine.
Condiţii noi pentru Visa Waiver
Ordinul executiv semnat vineri de Trump prevede, totodată, revizuirea amplă a informaţiilor solicitate din toate ţările pentru a aproba vizele pentru SUA, precum şi suspendarea imediată a programului Visa Waiver.
De asemenea, este avută în vedere o revizuire a regimurilor de vize între naţiuni pentru a se asigura că acestea sunt „cu adevărat reciproce” pentru cetăţenii americani, transmite BBC.
„Secretarul de Stat va revizui toate acordurile privind reciprocitatea vizelor pentru non-imigranţi pentru a se asigura că sunt cu adevărat reciproce, în măsura în care este posibil, în ceea ce priveşte perioada de valabilitate şi comisioanele.
Dacă o ţară nu tratează într-o manieră reciproca cetăţenii americani care solicită o viză pentru non-imigranţi, Secretarul de Stat va ajusta perioada de valabilitate, comisioanele şi alte aspecte”, pentru a corespunde condiţiilor ţării străine, se arată în documentul oficial, publicat de The Guardian.
În ceea ce priveşte Programul Visa Interview Waiver, documentul stabileşte că acesta va fi suspendat imediat, iar Secretarul de Stat va asigura conformitatea cu secţiunea 222 din Legea privind Imigraţia şi Naţionalitatea, care prevede că toţi cei care solicită vize trebuie să susţină un interviu personal.
Programul le permitea celor care călătoresc frecvent în SUA să nu mai susţină interviul faţă în faţă pentru a-şi reînnoi vizele.
În document se precizează că excepţii de la cele mai multe restricţii se vor face de la caz la caz.
Haos pe aeroporturi
Haosul din sistemul american de imigraţie a afectat nu doar refugiaţii, ci şi rezidenţi cu acte în regulă, blocaţi în aeroporturi din Statele Unite şi din întreaga lume.
Cu toate acestea, Trump a declarat presei, chiar în Biroul Oval din Casa Albă, că interdicţia timp de trei luni pentru cetăţenii din Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen nu este împotriva tuturor musulmanilor şi „funcţionează foarte frumos. Vedeţi asta în aeroporturi, vedeţi peste tot“.
Printre cei afectaţi de măsura prezidenţială s-a numărat şi un irakian care lucrase în ţara sa ca translator pentru armata americană. Reţinut vineri noaptea pe aeroportul J.F. Kennedy din New York, deşi avea viză de intrare în SUA, el a fost în cele din urmă eliberat sâmbătă la prânz, la intervenţia unor avocaţi. Au fost intentate procese pentru blocarea ordinului.
Cotidianul New York Times a relatat că un agent neidentificat al serviciului de frontieră i-a răspuns unui avocat care întreba cui trebuie să se adreseze: „Sunaţi-l pe domnul Trump“.
Un judecător federal american a blocat parţial implementarea ordinului executiv care restricţionează imigraţia semnat sâmbătă de Donald Trump, ordonând ca toate persoanele reţinute pe aeroporturi să rămână temporar în Statele Unite, relatează „The New York Times”.
Decizia judecatorului a venit în urma unui proces intentat în New York, pe drept constituţional, de doi irakieni care au legaturi cu serviciile de securitate americane.
Reuters ilustrează efectele interdicţiei cu mai multe declaraţii. „Imaginaţi-vă că sunteţi trimis înapoi într-un zbor de 12 ore şi trauma şi nebunia întregii poveşti. Aceştia sunt oameni care vin legal. Au locuri de muncă aici şi au vehicule aici“, a explicat un avocat specializat în imigraţie din Houston, statul Texas.
Companiile multinaţionale, revoltate
Compania Google şi-a rechemat de urgenţă mai mulţi angajaţi din străinătate, posibil afectaţi de interdicţie, de teamă că nu li se va mai permite să revină la muncă. Directorul general Sundar Pichai a anunţat personalul, prin e-mail, că sunt vizaţi peste 100 de angajaţi.
Preşedintele Microsoft, Brad Smith, a făcut cunoscut într-un e-mail către angajaţi că au 76 de colegi din cele şapte ţări supuse interdicţiei, posesori ai unor vize cu drept de muncă în SUA. Microsoft nu stabilise, la momentul respectiv, câţi titulari de carte verde (green card), document care asigură reşedinţa permanentă, ar putea fi afectaţi.
Marile companii care au angajaţi din statele de pe lista lui Trump, printre care şi Google, le-au recomandat acestora să nu părăsească SUA, pentru că riscă să nu se mai poată întoarce.
Un avocat al Societăţii de Ajutorare a Imigranţilor Evrei a declarat că ştie despre aproximativ 2000 de refugiaţi care urmau să intre în Statele Unite săptămâna viitoare şi a căror soartă este acum incertă, relatează Reuters.
Agenţiile de presă au relatat despre pasageri cărora li s-a interzis îmbarcarea spre SUA în Olanda, Egipt şi Canada, în aeronave ale mai multor linii aeriene. KLM a refuzat să transporte în Statele Unite şapte persoane, dintre care două nu au putut fi avertizate din timp şi au fost informate în timpul unei escale.
Compania le-a oferit repatrierea gratis, iar o purtătoare de cuvânt a declarat pentru AFP că „deşi ne-am fi dorit să călătorească la bordul avioanelor noastre, demersul nu avea rost, pentru că le-ar fi fost refuzată intrarea“ pe teritoriul american.
Replica Iranului
Autorităţile iraniene au decis sâmbătă să le aplice cetăţenilor americani aceleaşi restricţii care le sunt impuse de SUA cetăţenilor iranieni. „Cu tot respectul faţă de poporul american (…) am hotărât să aplicăm principiul reciprocităţii după decizia insultătoare a SUA cu privire la cetăţenii Iranului“, se arată într-un comunicat de presă al ministerului de Externe. Ministerul iranian de Externe precizează că măsura rămâne în vigoare până când SUA vor ridica interdicţia în baza căreia cetăţenii iranieni nu pot intra pe teritoriul SUA.
Direcţia şi priorităţile politicii americane din ultimii 75 de ani, schmbate într-o săptămână
După prima săptămână cu Donald Trump la Casa Albă, opoziţia democrată susţine că noul locatar de la Casa Albă a schimbat direcţia şi priorităţile politicii americane din ultimii 75 de ani.
De la renunţarea la programul Obamacare la proiectul de a pune sub anchetă posibile fraude electorale în statele pe care preşedintele le-a pierdut, şi care au înclinat balanţa votului popular în favoarea adversarei sale, totul a fost în crescento.
„Nu există dovezi pentru afirmaţiile preşedintelui, şi i-am spus cât se poate de clar acest lucru. Un lider abia ajuns la Casa Albă atât de nesigur de sine încât să submineze integritatea sistemului nostru electoral e ceva extrem de bizar. Vrea să investigheze ceva uşor de dovedit fals, dar se opune unei anchete asupra imixtiunii ruseşti în alegeri şi legăturilor posibile cu personalul său de campanie. Tot ce dorim este adevărul. Sincer, afirmaţia preşedintelui mă întristează. Îl compătimesc. M-am rugat întâi pentru el, apoi pentru ţară“, a anunţat lidera minorităţii Democrate din Cameră, Nancy Pelosi.
A urmat, în avalanşa de ordine şi decrete în diverse stadii de elaborare, cel privind zidul de la graniţa cu Mexicul – a cărui construcţie urmează să înceapă „în câteva luni” – şi măsurile restrictive şi prohibitive privind imigraţia.
Toate aceste măsuri sunt însoţite de o preconizată înteţire a arestărilor şi deportărilor de ilegali aflaţi pe teritoriul ţării, campanie pentru care este nevoie de sprijinul autorităţilor statale şi locale.
„Vom rezista,vom sfida, şi-i vom apăra pe newyorkezi”, a replicat preşedinta Consiliului Municipal, Melissa Mark-Viverito.
„S-au succedat, în doar o săptămână, anunţuri care au schimbat, în multe privinţe, direcţia şi priorităţile politicii americane din ultimii 75 de ani. E înfricoşător ce reprezintă acest om, iar acest ordin executiv este imoral. A ameninţa, printr-un truc politic ieftin, că vei bloca fonduri destinate forţelor locale de ordine, lăsându-le astfel vulnerabile la un atac terorist, asta este imoral”, a precizat Joseph Crowley, deputat Democrat de New York în Parlamentul federal.
Trump nu va fi oprit de proteste
Susţinatorii lui Trump sunt încântaţi de deciziile luate de acesta, de rapiditatea cu care acestea sunt luate. „Trump a făcut mai multe în cinci zile decât Obama în opt ani”, declara un muncitor în construtii din Ohio, citat de CNN.
Impresia pe care Trump vrea să o lase celor care l-au votat este aceea că e un lider care merge înainte cu promisiunile sale şi căruia nu îi e teamă să facă paşi mari, în ciuda părerilor potrivnice ale unora.
Poate că mulţi americani nu-l plac, însă chiar şi democraţii (un partid fragil în ultima perioadă) îl vor sprijini în câteva dintre programele sale, potrivit CNN. În plus, republicanii, care în prezent controlează Senatul şi Camera Rerezentanţilor, sunt extrem de disciplinaţi şi relativ uniţi când vine vorba de problematici majore.
În acest context, startul mandatului lui Trump a fost unul de succes, spun cei care îl sprijină, un start care nu lasă dubii asupra a ceea ce va urma. Iar „agenda ambiţioasă“ a lui Trump nu are şanse să fie schimbată doar de nişte „simple proteste“, notează CNN.
Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea