Iranul se numără printre cele şapte state ai căror cetăţeni nu pot intra în Statele Unite timp de cel puţin 90 de zile, în urma ordinului semnat de liderul de la Casa Albă.
Interdicţia aplicată de Statele Unite este „o insultă evidentă la adresa lumii islamice şi în particular la adresa măreţei naţiuni iraniene“, potrivit declaraţiei amintite.
„În vreme ce îi respectăm pe americani şi facem disticţia dintre aceştia şi politicile ostile ale administraţiei Statelor Unite, Iranul va implementa principiul reciprocităţii până ce sunt ridicate aceste limitări jignitoare impuse împotriva cetăţenilor iranieni de către SUA”, se arată în comunicatul citat de Reuters, potrivit News.ro.
”Vorbim de un dar uriaş pentru extremişti”, mai scrie în comunicatul Teheranului.
Aproximativ un milion de americani de origine iraniană trăiesc în Statele Unite, iar cei care au doar viză de rezidenţă permanentă nu vor mai putea să intre acum în America.
Preşedintele iranian a declarat anterior că aceasta nu este epoca construirii de ziduri între naţiuni şi a criticat măsurile luate în direcţia anulării unor acorduri comerciale, fără să-l numească însă pe Donald Trump.
„Astăzi nu este momentul pentru a ridica ziduri între naţiuni […] Anularea acordurilor comerciale internaţionale nu ajută economia acelor state şi nu serveşte la dezvoltarea şi înflorirea economiei globale. Aceasta este ziua în care lumea ar trebui să se apropie prin comerţ”, a declarat preşedintele Iranului, Hassan Rohani.
Departamentul de Securitate Internă al SUA a anunţat că inclusiv deţinătorii aşa-numitelor ”cărţi verzi” – vize de rezidenţă permanentă – sunt vizaţi de ordinul executiv semnat de Donald Trump, informează Reuters, preluat de News.ro. Cele şapte state majoritar musulmane ai căror cetăţeni sunt afectaţi de decizia lui Donald Trump sunt Irak, Iran, Libia, Siria, Somalia, Sudan şi Yemen.
Iniţial, Casa Albă a anunţat că autorităţile americane nu vor mai emite vize pentru o perioadă de cel puţin 90 de zile pentru migranţii sau vizitatorii din cele şapte ţări musulmane vizate de ordinul executiv semnat de preşedintele Donald Trump. Însă, nu era vorba şi de o interdicţie care se aplica şi cetăţenilor care deţin deja vize de rezidenţă permanentă în Statele Unite.
Primele semne cu privire la existenţa unei măsuri mai dure au apărut după ce autorităţile aeroportuare din Cairo au oprit îmbarcarea a cinci pasageri irakieni şi a unui yemenit la bordul unui avion cu destinaţia New York. Cei şase pasageri au fost redirecţionaţi spre ţările de origine, deşi deţineau vize pentru Statele Unite.
În timpul suspendării programelor de primire a refugiaţilor şi de emitere a vizelor, administraţia va fi ocupată cu redactarea unor noi regulamente, care să permită ”verificarea extremă a istoriei” aplicanţilor pentru viză sau azil în Statele Unite.
Preşedintele Donald Trump permite însă o serie de excepţii pentru membrii unor minorităţi religioase, ceea ce înseamnă tratament distinct pentru creştinii din Orientul Mijlociu.
Avocaţii specializaţi în imigraţie au lansat deja acţiuni legale împotriva interdicţiei, după ce mai mulţi refugiaţi au fost reţinuţi ilegal pe aeroporturile americane, în timp ce încercau să intre în Statele Unite. De asemenea, avocaţii au lansat o moţiune de proces colectiv, într-o încercare de a-i apăra pe toţi refugiaţii şi imigranţii care ar putea să fie reţinuţi în mod ilegal ca urmare a ordinului executiv anunţat de Casa Albă.
Acest ordin executiv a stârnit deja furia pasagerilor arabi originari din ţările vizate, care au susţinut că se simt umiliţi şi discriminaţi de interdicţie, în timp ce critici dure au fost lansate din partea unor aliaţi occidentali ca Franţa şi Germania.
”Aceasta este o decizie stupidă şi oribilă, care îi va răni pe americani mai mult decât pe noi sau pe ceilalţi, întrucât demostrează că acest preşedinte nu poate gestiona oamenii, politica sau relaţiile globale”, a declarat Najeed Haidarim un manager de securitate yemenito-american, care lucrează pentru o companie petrolieră din Sanaa.