Demisia lui Martin McGuinness (66 de ani), un naţionalist care a condus Armata Republicană Irlandeză (IRA) şi echipa de negociatori a Sinn Fein în procesul de pace, va antrena alegeri anticipate în Irlanda de Nord, o provincie a Marii Britanii deja zguduită de votul în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană.
McGuinness a denunţat refuzul premierului Arlene Foster de a-şi da demisia pentru a facilita ancheta în cazul scandalului „Cash for ash“ („Bani pentru cenuşă“) şi a hotărât să renuţe el însuşi la guvernare.
Liderul partidului naţionalist Sinn Fein şi-a dat demisia şi a provocat astfel ruperea coaliţiei de guvernare cu Partidul Unionist Democrat (DUP, probritanic).
Arlene Foster, 46 de ani, este criticată pentru abuzurile constatate în programul de subvenţii pentru energiile regenerabile pus în aplicare în 2012, pe vremea când era ministru al Industriei. Programul a fost stopat în februarie 2016, când un avertizor de integritate a făcut public cazul unui fermier eligibil la un ajutor de 1,15 milioane de euro pentru a încălzi un hambar gol. Provincia britanică ar fi pierdut astfel 460 de milioane de euro pe perioada implementării programului.
Ramificaţiile ale crizei politice din Irlanda de Nord se extind însă mult peste acest scandal.
Naţionaliştii nord-irlandezi, reprezentaţi în special de Sinn Fein, se tem de perspectiva stabilirii unei graniţe între Irlanda de Nord şi Irlanda, membră UE, odată cu intrarea în vigoare a Brexitului.
Revenirea la aşa-numita „hard border“ între Republica Irlanda şi Irlanda de Nord, care ar implica controale ale actelor de identitate şi tarife vamale, pare inevitabilă dacă Marea Britanie părăseşte piaţa unică a Uniunii Europene, a avertizat luni comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, irlandezul Phil Hogan, citat de The Irish Independent şi Reuters.
Astfel, McGuinnes consideră că Brexitul readuce în discuţie reunificarea Irlandei şi pledează pentru un referendum în acest sens. Alegerile, care ar urma să aibă loc în şapte săptămâni, ar putea fi un mijloc al naţionaliştilor de a aduce în discuţie viitorul Irlandei de Nord după Brexit.
Premierul britanic Theresa May a promis să lanseze procedura de „divorţ“ de UE până la finalul lui martie acest an. Partenerii săi europeni au exclus însă începerea oricăror negocieri înainte de invocarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care trasează modalitatea de ieşire a unei ţări membre din UE.