Problema „femeilor de reconfort“, aşa cum sunt numite sclavele sexuale ale armatei imperiale nipone, generează frecvent tensiuni între Seul şi Tokyo. Potrivit istoricilor, până la 200.000 de femei din Asia, majoritatea coreence şi chinezoaice, au fost forţate să se prostitueze în bordelurile armatei imperiale nipone, iar foarte mulţi sud-coreeni văd în „femeile de reconfort“ drept un simbol al abuzurilor şi violenţelor comise de Japonia în cursul dominaţiei sale coloniale, în perioada 1910 – 1945.
„Japonia şi Coreea de Sud au încheiat în 2015 un acord care confirmă că problema femeilor de reconfort este soluţionată definitiv şi ireversibil. În pofida acestui fapt, o statuie a fost instalată (la Busan, în sudul Coreei de Sud, n. red.), ceea ce are consecinţe deplorabile asupra relaţiilor dintre cele două ţări“, a denunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez, Yoshihide Suga, în cursul unei conferinţe de presă.
Pe lângă chemarea în ţară a ambasadorului Yasumasa Nagamine, Suga a anunţat că Guvernul japonez îşi retrage temporar consulul general de la Busan, amână toate discuţiile economice la nivel înalt cu Guvernul sud-coreean şi suspendă negocierile asupra unui nou acord de shimb valutar între băncile centrale ale celor două ţări din Asia de Est.
„Guvernul japonez cere în mod hotărât Guvernului sud-coreean să retragă imediat statuia reprezentând o tânără“, a adăugat Yoshihide Suga.
De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Ministerului sud-coreean de Externe Cho June-Hyuck a calificat drept „foarte regretabilă“ decizia Guvernului nipon.
Statuia cu pricina a fost instalată pe 28 decembrie de către activişti sud-coreeni, în semn de protest faţă de vizita de a doua zi a ministrului japonez al Apărării Tomomi Inada la sanctuarul Yasukuni.
Orice vizită a unui oficial nipon la sanctuarul Yasukuni este văzută drept o provocare în ţări din estul şi sud-estul Asiei, mai ales în Coreea de Sud şi în China, întrucât reprezintă un omagiu pentru criminalii de război ai Japoniei Imperiale.
Potrivit acordului „definitiv şi ireversibil“ asupra „femeilor de reconfort“, Tokyo prezintă scuze în această chestiune şi oferă despăgubiri de un miliard de yeni (8,8 milioane de euro) pentru finanţarea unei fundaţii de ajutorare a victimelor aflate încă în viaţă.