Klaus Iohannis, mesaj la Academia Română: Şansele şi provocările României culturale

0
88

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis duminică, 15 ianuarie., un mesaj în cadrul sesiunii solemne a Academiei Române dedicate Zilei Culturii Naționale – „În jurul identității românești”. Mesajul a fost prezentat de Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Departamentul Cultură, Culte şi Centenar.

Vezi şi: Alina Mungiu-Pippidi face afirmaţii grave: Partidul lui Nicuşor Dan, ajutat de SRI

Vezi şi: Andreea Pora intervine în scandalul Ghiţă-Coldea: DNA trebuie să investigheze SRI

Vezi şi: Clotilde Armand dă cărțile pe față: Luptele din USR și posibila rupere a partidului

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

„Cu prilejul Zilei Culturii Naționale vreau să transmit felicitări tuturor creatorilor și specialiștilor ce dau expresie și viață diversității culturale din România. În lume, respectul pentru țara noastră se clădește în bună măsură pe aprecierea internațională a culturii și artiștilor ei. Probând o dată în plus vitalitatea și originalitatea spiritualității românești, tradițiile populare, literatura, cinematografia „noului val”, teatrul și coregrafia au fost, în anul care a trecut, protagoniștii unei prezențe remarcabile a țării noastre pe marea scenă a culturii universale. Cultura continuă să fie un excelent ambasador al României, cel mai elocvent și de neînlocuit act de identitate al națiunii noastre.

După câștigarea independenței de stat și mai ales după Marea Unire, valoroasele contribuții culturale, politice și sociale care sunt expresia identității naționale, au conturat profilul unei națiuni aspirând la o modernitate în spirit european. După o jumătate de secol de paranteză istorică, această aspirație s-a regăsit în procesul de apropiere, aderare și integrare în Uniunea Europeană.

La 10 ani de la aderare, împărtășim în cadrul  Uniunii Europene un patrimoniu spiritual și moral întemeiat pe valorile indivizibile și universale ale demnității umane, ale toleranței, libertății, egalității și solidarității, pe principiile democrației și statului de drept, pe respectul alterității, diversității culturilor și tradițiilor.

Statutul de țară a Uniunii Europene ne dezvoltă profilul identitar, iar spiritualitatea, expresiile, creația și practicile culturale contribuie deopotrivă la integrarea cât și la individualizarea noastră în concertul european. Am încredere în rolul important al culturii și al dialogului intercultural în regăsirea echilibrelor umanității și a impulsului european fondator, în care identităţile naţionale sunt punţi şi nu tranşee. Din acest punct de vedere, sunt convins că prin caracteristicile sale culturale, România oferă o importantă valoare și contribuție Uniunii. Moștenirea noastră culturală este deopotrivă opera majorității românești și creația minorităților naționale; îmbogățită de dialogul cu civilizațiile cu care spațiul românesc a avut contact, ea a germinat importante expresii ale modernității europene. În viitorul foarte apropiat, poziția și rolul țării noastre într-o Uniune Europeană post-Brexit va fi determinat, sunt sigur, și de capacitatea noastră de a ne valorifica spiritualitatea și patrimoniul, tradiția schimburilor culturale și a dialogului pașnic dintre etnii și confesiuni.

Din această perspectivă o excelentă oportunitate o constituie marile programe culturale ce vor marca anii care vin: Centenarul Marii Uniri, Programul cultural comun româno-francez, Europalia. Lor li se va adăuga pregătirea Timișoarei ca viitoare Capitală Culturală Europeană în 2021. Sunt importante provocări pentru cei responsabili și o mare șansă pentru valorizarea europeană a culturii care l-a dat lumii pe cel celebrat astăzi, Mihai Eminescu.

Parcursul european al culturii românești se fundează pe asigurarea unui statut demn al artistului și pe respectul valorii operei sale, probată în circuitul mondial al expresiilor culturale. O Românie puternică într-o Europă a valorilor și competitivității nu poate exista fără o infrastructură culturală modernă, pe care să se sprijine un sistem instituțional cu o finanțare predictibilă, acționând pe direcții strategice realiste și stabile. Dezvoltarea culturală, valorificarea enormului potențial al creatorilor și specialiștilor din toate domeniile culturii noastre nu poate fi susținută fără un cadru legal și fiscal adecvat.

La 100 de ani de la Marea Unire recunoaștem culturii nu doar rolul de izvor al solidarității naționale și de resursă a identității colective, ci și cel de magistru în educarea tinerelor generații în spiritul valorilor cetățeniei democratice europene. Educația umanistă și încurajarea dialogul intercultural sunt mijloacele cele mai eficiente în respingerea urii și a manifestărilor de xenofobie, antisemitism, rasism și intoleranță.

Pentru toate cele de mai sus, în ziua în care îl omagiem pe Luceafărul Culturii Naționale, reafirm determinarea mea de a fi, cu instrumentele și prerogativele de șef al statului, primul ocrotitor al spiritului și valorilor culturii naționale și cel dintâi garant al respectării libertății creatorilor și drepturilor culturale consacrate de Constituție.

Sunt încrezător că în această nobilă misiune voi avea sprijinul celor care văd în diversitatea expresiilor culturale forma supremă a libertății individului, împlinirea, destinul și șansa umanității.”

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments