Principalele declaraţii ale preşedintelui PSD, Liviu Dragnea:
Despre suspendarea lui Florin Coldea
Eu m-am lovit sau am fost lovit greu şi dur de regimul Băsescu. Nu ştiu exact prin cine. S-au spus multe legende. Din păcate, mă loveşte şi regimul Iohannis. Nu sunt semne foarte bune că regimul Iohannis e mai uman decât regimul Băsescu.
Ce pot spune despre Coldea e că e un foarte bun profesionist. Nu ştiu acum ce mână de fier sau de catifea are Eduard Hellvig, dar cred că Hellvig a avut o relaţie de colaborare bună cu Florian Coldea. Nu e bun pentru statul român scandalul care a fost generat de dezvăluiri (n.r.ale fostului deputat Sebastian Ghiţă). Însă, scandalul afectează SRI. Toată lumea spune că SRI, ca şi SIE sau DGIPI, trebuie să fie bine structurat şi stabil. Să se bucure de prestigiu intern şi internaţional.
S-a discutat mult dacă noua comisie a SRI trebuie să ancheteze aceste lucruri. Noua comisie trebuie să-l cheme la audieri pe Eduard Hellvig. O audiere şi verificare fără patimă, făcută serios şi profesionist în beneficiul tuturor. Cred că în Comisia SRI domnul Hellvig va avea posibilitatea să răspundă la întrebări şi să lămurească lucruri. Scandalul nu trebuie întins, în sensul de băgarea lui sub preş.
Despre înfiinţarea Comisiilor pentru controlul SRI şi SIE
Mâine vom avea Comisia SRI. Imediat, (parlamentarii din comisie – n.r.) vor alege preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul. Nu există o astfel de înţelegere (n.r. privind cedarea şefiei unei comisii de control celor din Opoziţie). A existat o cutumă pe care inclusiv Traian Băsescu a respectat-o. Adică, şefii civili ai celor două structuri, SRI şi SIE, unul să fie din partea Puterii altul din partea Opoziţiei. Iohannis nu a respectat-o. Aşadar, a picat acea cutumă.
Despre reprezentanţii PSD în Comisia SRI
Evit să dau răspunsul. Mâine vom vorbi despre oamenii pe care îi vom propune în acea comisie. Nu cred că o să fie o misiune uşoară. Poate ei (cei nominalizaţi – n.r.) nu vor să fie în ele. E posibil să fie şi doamne. PSD-ului trebuie să-i revină 4 membri, iar celor din ALDE unul. Nu e vorba de secretizare. Eu cumpănesc mai mult. Majoritatea dintre ei ştiu că pot fi în Comisia SRI.
Despre relaţia cu Eduard Hellvig
Nu pot să ascund că am avut o relaţie de prietenie foarte bună cu Hellvig. Am fost amândoi secretari generali. Am luni, zile, nopţi de discuţii cu el. Trebuie să facem listele până la comune (în perioada în care PSD şi PNL formau USL – n.r.). Eu cu Hellvig stăteam până la final cu listele, nu domnii Antonescu şi Ponta. Amândoi stăteam umăr la umăr să ducem proiectul USL mai departe
După ce Hellvig a ajuns la SRI am avut o relaţie instituţională. Avem acum o instituţională foarte civilizată. Eu îi respect poziţia care implică discreţie. Important e că SRI, nu ştiu dacă a avut influenţe sau nu din PNL, a avut o atitudine corectă, echidistantă în alegeri. O dată pe săptămână vorbim pe telefon, despre lucruri care ţin de colaborarea noastră instituţională.
Dacă îi place în fruntea Parlamentului
Nu, sunt sincer. O să-mi trebuiască un timp să mă obişnuiesc. Eu fără ochelari nici nu văd în primul rând. Mi se pare sala foarte înaltă. Mie, de când muncesc, mi-au plăcut lucrurile de execuţie. Mi-a plăcut să fiu pefect, preşedinte de consiliu judeţean, ministru, vicepremier.
Despre Sorin Grindeanu
Decamdată, Sorin Grindeanu e un om care prestează bine. Daca el si echipa lui rezistă la programul de guvernare pe care eu l-am facut, la ritmul pe care eu l-a impus, termenele si proiectele vor fi respectate, Sorin Grindeanu va sta acolo tot mandatul. Sper să aiba capacitatea de a rezista tuturor tentaţiilor, de toate felurile: tentaţii politice şi tentaţii de proiecte de imagine personale.
Le-am spus celor din Guvern şi celor din partid. Nu putem spune că va sta opt ani de zile. Are şansa să fie dintr-o echipă care schimbă România în bine.
Despre discuţiile cu Iohannis după învestirea Guvernului
Nu (n.r.- am mai discutat cu Iohannis)! Nu pot să spun că plâng din cauza acestui lucru. Ştiţi de ce rămân atât de calm, pentru că pe mine mă interesează asta (n.r.programul de guvernare al PSD).
Sunt două variante. Varianta uşoară în care şi eu îmi ascut săbiile şi ne batem în declaraţii. A doua variantă e cea în care eu încasez. Însă, nu voi încasa la nesfărşit. Ce e acum e la categoria muscă, să dai o dată şi să fugi. Eu sunt obişnuit cu categoria grea. Eu voi riposta o dată şi bine lui Iohannis.
Despre ministrul Transporturilor
Nu a promis (n.r. – kilometri de autostradă) de frică.Eu am încredere în el. I s-a dat libertatea să restructureze. O să vedeţi că nu o să vă plictisiţi. O să ieşim şi cu legea care reglementează achiziţiile publice strategice.
Despre măsurile implementate şi viitoarele măsuri
Creşterea cu 20% a salariilor din amnistraţia locală, creşterea cu 50% a salariilor pentru actori şi artişti. Eliminarea plafonului plăţii CASS. Creşteterea punctului de pensie la 1000 de lei, creşterea pensiei minime de la 400 de lei la 520 de lei. Apoi, eliminarea impozitului pe venit pentru pensiile de sub 2000 de lei.
Am avut discuţii cu studenţii şi am avut multe solicitări. Am stabilit că le dăm gratuitate pe căile ferate pentru toţi studenţii. Apoi, alocarea per student a burselor. Noi pusesem 175 de lei şi ei mi-au solicitat 201 de lei. Într-o noapte a refăcut bugetul şi am dus la 201 lei per student.