Lovitură în moalele capului pentru Salubris și ieșeni! Taxa de salubrizare crește cu 30%

0
1138

@ Conducerea Primăriei și a Salubris SA face calcule peste calcule @ 200.000 de euro trebuie să plătească firma de salubritate în fiecare lună pentru a achita o nouă taxă către Fondul de Mediu @ Birul a fost introdus pe ultima sută de metri de Guvernul Cioloș și a intrat în vigoare de la 1 ianuarie  

Începând cu acest an, ieșenii s-ar putea să plătească cu 25-30% mai mult pentru colectarea gunoiului de către Salubris. Un act normativ emis de Guvernul Cioloș pe ultima sută de metri a statuat perceperea unei taxe de mediu pentru depozitarea deșeurilor la gropile de gunoi. Pe 29 decembrie a apărut în Monitorul Oficial un ordin emis de ministrul mediului reglementează calculul contribuțiilor și taxelor datorate de către persoanele fizice și juridice către Fondul de Mediu. Astfel, actul normativ stabilește că „începând cu 1 ianuarie 2017 proprietarii sau administratorii de depozite au obligația de a plăti la Fondul de Mediu taxa pentru deșeurile depozitate în spații autorizate în cuantum de de 80 de lei/tonă”. La Iași, anual se depozitează pe groapă aproximativ 140.000 de tone de deșeuri, ceea ce înseamnă că Primăria Iași, proprietarul depozitului, sau Salubris SA, administratorul depozitului, vor datora la Fondul de Mediu aproximativ 2,5 milioane de euro pentru anul 2017.

200.000 euro pe lună

Salubris nu are cum să susțină această taxă din surse proprii, ceea ce înseamnă în mod firesc o majorare a tarifului perceput către populație și societăți. Astăzi, tariful de salubrizare stabilit prin hotărârre a Consiliului Local Iași este de 7 lei/persoană/lună. Tariful este calculat pe baza unor indicatori statistici care arată că o persoană generează aproximativ 27 de kilograme de deșeu lunar, ceea ce înseamă că taxa de mediu nou introdusă va aduce o creștere a tarifului cu 2,5 lei/luna/persoană. Autoritățile locale din toată țara au fost luate prin surprindere de această decizie a Ministerului Mediului. Cum tarifele de salubrizare se aprobă prin hotărâri de consiliu local, procedurile de acoperire a costurilor generate de noua taxă vor dura între o lună și două luni, timp în care sumele în cauză vor trebui suportate de operatori din surse proprii.

„ Situația taxei de mediu este în analiză la departamentul juridic. Studiem împreună cu Salubris să vedem care este cea mai bună soluție. Indiferent cine va trebui să plătească, Primăria sau Salubris, este nevoie de o hotărâre de Consiliu Local. O decizie în acest sens se va lua în perioada următoare”, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primărei. Până la o decizie în Consiliul Local, Salubris este bună de plată către Agenția Fondului de Mediu. Suma lunară care va trebui vărsată în conturile agenției este de aproximativ 200.000 euro lunar.

Tariful este înghețat la maxim 8,5 lei/persoană         

Pe de altă parte, noua taxă de mediu intră în contradicție cu implementarea Sistemelor de Management Integrat al Deșeurilor, proiecte finanțate prin fonduri UE. Prin SMID-uri s-a stabilit un indicator de suportabilitate a populației privind taxa de salubrizare în procent de 1,8% din venitul cel mai scăzut al unei gospodării, respectiv 8,5 lei/lună/persoană. Prin aplicarea noii taxe de mediu cuantumul maximal al tarifului de salubrizare este depășit. Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară, din care face parte și ADIS Iași, a început demersurile către Ministerul Mediului pentru suspendarea taxei de mediu până la o soluție sustenabilă.

„Gândiți-vă că această taxa la Fondul de mediu poate duce la decapitalizarea operatorilor de salubritate sau a bugetelor primăriilor de comune care nu vor avea sursele necesare pentru a le susține. Pe de altă parte, normele metodologice nu sunt clare iar ordinul nu poate fi pus în aplicare în lipsa unor clarificări. Atât Federația cât și Autoritatea Națională de Reglementare a Serviciilor Comunitare au sesizat Ministerului dar și Parlamentului o serie de probleme care apar ca urmare a acestui act normativ. Din câte știu eu Federația împreună cu asociațiile comunelor și municipiilor vor prezenta noului ministru situația actuală și vor cere amânarea sau anularea acestei taxe. Însă până atunci suntem buni de plată pentru ceea ce se depozitează” a declarat Răzvan Gheorghiu, președintele ADIS Iași.

Bianca CRISTEA

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments