Donald Trump a fost investit în funcţia de preşedinte al SUA în faţa a zeci de mii de spectatori şi milioane de telespectatori. De abia de acum îngrijorările analiştilor din întreaga lume încep să prindă contur. Analistul politic Radu Tudor se arată îngrijorat de noul președinte al SUA, motivându-și teama prin faptul că Donald Trump ”are legături suspecte și neclarificate cu Rusia” și este un critic al NATO.
Citeşte şi: Sorin Grindeanu, alte numiri în funcţii cheie: Pe cine a adus premierul în guvern
Totodată, realizatorul Antena 3 Radu Tudor mai amintește, pe propriul blog faptul că Trump ”are o viziune și un limbaj nepotrivite pentru o personalitate de rang atât de înalt”. „Dupa o campanie atipica, plina de incidente de tot felul, de cuvinte peste masura de grele si atacuri neobisnuite (“daca ajung presedinte vei merge in puscarie” – Trump catre Hillary), meciul a fost castigat de Trump. De azi, totul intra in linie dreapta : de pe Twitter si Facebook, direct la Casa Alba, cu decizii ce privesc cea mai puternica tara a lumii, dar si aliatii ei. Plus celelalte mari puteri.
Am spus-o de mai multe ori : nu mi-a placut Barack Obama. Am fost mereu un fan al republicanilor : marele Reagan a invins imperiul raului, comunismul. Bush 43 a sprijinit aderarea Romaniei la NATO, cea mai importanta decizie de revenire a tarii noastre in spatiul civilizatiei occidentale, de unde ne-au scos bolsevicii la finalul anilor ‘ 40. In afara sarmului sau comunicational, a fost gol, lipsit de viziune strategica, generator de slabiciune pe plan mondial, lasand adversarii libertatilor sa zburde si sa se intareasca. Esecul primaverii arabe cu efectul migrarii terorismului in multe tari din Nordul Africii si spre Europa, valul de refugiati dintr-o Sirie lasata prada Rusiei si regimului criminal pe care-l sustine acolo.
Citeşte şi: PANICĂ la metroul din Bucureşti: Călătorii au fost EVACUAŢI
In plan strategic – militar si de securitate – administratia Obama a luat cea mai buna decizie pentru Romania : amplasarea elementelor scutului american antiracheta, o investitie de 1 miliard de dolari cu valoare strategica multe peste cea financiara. In plan politic, administratia Obama a facut insa o gafa majora : a sprijinit un personaj ce a generat un haos institutional intern si un haloimas constitutional fara precedent dupa 1989. Bomboana pe coliva a fost sustinerea uriasei minciuni de catre emisarul Departamentului de Stat potrivit careia la referendumul din Iulie 2012 au fost fraudate 2 milioane de voturi. Justitia nu a confirmat aceasta asumare mincinoasa de catre reprezentantul unui stat pentru care adevarul e politica de stat de 200 de ani.
Vine insa un presedinte nou care ma ingrijoreaza si mai tare :
are legaturi suspecte si neclarificate cu Rusia, fapt confirmat chiar de cele mai importante servicii americane de informatii reunite sub cupola DNI
este un critic al celei mai eficiente si puternice aliante politico-militare din istorie – NATO. Aceasta institutie pe care Trump o considera “invechita” este singura sansa pentru Romania si alte state europene sa promoveze descurajarea strategica, sa apere teritoriile si populatiile statelor membre
are o viziune si un limbaj nepotrivite pentru o personalitate de rang atat de inalt. Nu pot decat sa sper ca se va corecta si va deveni un om echilibrat si matur institutional odata ce va imbraca haina de presedinte al SUASunt mai multe lucruri de spus, dar ma opresc aici.Trump 45, cu dezinvoltura sa, poate deveni un mare presedinte.Va putea la 70 de ani sa-si corecteze defectele ingrijoratoare vazute in campanie?
Ne va dovedi ca ingrijorarile noastre se vor spulbera? Vom vedea. Echilibrul mondial depinde foarte mult de Trump 45. Sunt foarte ponderat in optimismul meu ca SUA vor ramane acelasi stat puternic, serios si predictibil in planul apararii si securitatii ca si pina acum. Aceasta e miza esentiala a mandatului ce incepe azi.”, a scris Radu Tudor.