O fetiţă de 12 ani din localitatea vasluiană Puieşti a murit după ce a intrat cu sania într-un stâlp de electricitate şi s-a lovit la cap. Familia a fost de acord cu prelevarea organelor, iar acum mai multe persoane care au primit organele au şansa la o viaţă mai bună.
Fetiţa din localitatea vasluiană Puieşti a murit, după ce, în urmă cu aproape o săptămână, a intrat cu sania într-un stâlp de electricitate. Micuţa a ajuns acasă pe propriile picioare, însă starea ei s-a agravat, iar părinţii ar fi dus-o la spitalul din Bârlad după câteva ore.
Medicii din Bârlad au decis să transfere copila la Iaşi, la Spitalul de Neurochirurgie, unde însă doctorii nu au putut să facă altceva decât să declare moartea cerebrală.
Familia fetiţei a fost de acord cu prelevarea organelor, iar în urmă cu două zile o echipă de medici a intrat în sală pentru această intervenţie.
“A fost cea de-a doua prelevare de organe din acest an, de la care s-au prelevat ficatul, rinichii şi corneea. Este vorba despre un pacient de 12 ani. Un rinichi a fost trimis la Spitalul Parhon unde s-a făcut în cursul zilei de joi transplantul, ficatul şi celălalt rinichi au fost trimise la Bucureşti, pentru că noi nu avem deocamdată pe lista de aşteptare la transplantul hepatic un pacient atât de mic. Prelevarea s-a făcut într-o echipă complexă, au venit chirurgi şi anestezişti de la Spitalul de Copii”, a declarat pentru MEDIAFAX dr. Raluca Neagu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iaşi.
Rinichiul care a rămas la Iaşi a fost transplantat unui bărbat de 35 de ani, dependent de dializă de mai bine de un an.
Medicii nefrologi au declarat că este o situaţie mai rară ca o persoană adultă să primească un rinichi de la un donator copil.
„În varianta ideală, aceste transplaturi se fac de la copil la copil, nu a fost niciun copil cu compatibilitate pentru acest donator şi atunci s-a mers mai departe pe lista de primitori adulţi. Din punct de vedere chirurgical nu este diferită intervenţia, există anumite riscuri pentru adult în condiţiile în care vorbim de un adult cu o greutate corporală mai mare şi o înălţime mai mare. Nu a fost cazul acum şi atunci nu cred că există niciun risc pentru acest primitor”, a declarat dr. Ionuţ Nistor, medic nefrolog la Spitalul „C.I.Parhon” Iaşi.
Pacientul care a primit la Iaşi rinichiul fetiţei făcea, de un an, trei şedinte de dializă, potrivit medicilor. Acesta fusese diagnosticat cu insuficienţă renală în stadiu terminal în Franţa, unde lucra, şi a trebuit să se întoarcă acasă, la cei trei copii şi la soţie.
De la fetiţa din Vaslui au fost prelevate şi corneele. Una dintre ele a fost primită chiar de o fetiţă de 12 ani, tot din judeţul Vaslui. Acesta a fost cel mai tânăr pacient căruia i-a făcut transplant de cornee vreodată în clinica de oftalmogie a Spitalului Spiridon din Iaşi.
Cea de-a doua cornee va reda vederea unui bătrân de 76 de ani din judeţul Iaşi.
Anul trecut la Spitalul Parhon din Iaşi s-au făcut 23 de transplanturi renale, cele mai multe de la un donator aflat în moarte cerebrală, relatează mediafax