Concret, 85% din români susţin politicile antifumat, arată cel mai recent studiu dat publicităţii. Rezultatele cercetării, care printre altele scoate în evidenţă faptul că trei sferturi dintre fumători evită să fumeze în casă, nu i-au luat prin surprindere pe specialişti. Aceştia susţin că ceea ce se întâmplă acum în România s-a întâmplat în fiecare ţară europeană care a adoptat legislaţia antifumat.
„Oamenii au văzut că există o schimbare. Nu şi-au imaginat că poţi să stai într-un restaurant fără să fumezi, sau că poţi să ieşi afară din birou, chiar dacă e frig, doar pentru a fuma. Acum, că au avut această experienţă directă şi că au văzut beneficiile, nu au de ce să se poziţioneze împotriva acestei legi”, a explicat, pentru „Adevărul”, pneumologul Magda Ciobanu, coordonatorul programului naţional „Stop Fumat”.
Comportamentul fumătorilor în spaţiul personal
Concret, legea a modificat comportamentul fumătorilor în spaţiul personal, arată studiul. Spre exemplu, 93% din fumători sunt de acord că fumatul pasiv afectează sănătatea celor din jur, dar şi că cei mai expuşi la fumul de ţigară sunt copiii. Tocmai din acest motiv, trei sferturi din fumători consideră că nu este normal să fumeze în parcuri sau în apropierea locurilor de joacă.
În plus, 58% din români sunt de părere că pachetele de ţigări, deşi sunt atractive, îi atrag în general pe copii şi adolescenţi, astfel că, în opinia lor, reclamele la produsele din tutun nu sunt necesare. Doar 30% din români susţin că ar trebui să se facă publicitate la ţigarete.
„E adevărat că se observă o reducere semnificativă a fumatului. Însă încă există părinţi care fumează în casă de faţă cu copiii, fumul răspândindu-se în încăpere. Legislaţia antifumat este una din explicaţiile faptului că a scăzut numărul de internări de astm la copii cu vârsta 0-6 ani în ultimele şase luni”, a completat Magda Ciobanu.
Directiva dublează efectele
La rândul său, profesorul Florin Mihălţan arată că efectele benefice ale legii trebuie menţinute şi că restaurantele şi barurile nu au înregistrat nici pe departe pierderile pe care le estimau iniţial. „În acest moment, legea dovedeşte că protejează fumătorii, dar mai ales fumătorii pasivi. Diminuarea expunerii la fumul de ţigară s-a concretizat prin internări mai puţine, s-au făcut economii la buget”, a declarat profesorul Mihălţan.
Potrivit acestuia, directiva antifumat care este obligatorie din luna mai a acestui an dublează efectele legislaţiei deja în vigoare. O parte din pachetele de ţigări din piaţă au deja pictograme extinse pe 65% din suprafaţă, conform normelor europene. „Ne aşteptăm ca numărul de fumători să scadă în perioada următoare”, conchid specialiştii.