Premieră națională: în Iași va scădea prețul energiei termice!

0
88

Pentru prima dată după Revoluție, prețul energiei termice va scădea într-un mare oraș din România: în curând ieșenii vor plăti mai puțin pentru apa caldă și căldura pe care le consumă.

Veolia-centralizat-1024x718

Scăderea prețului energiei termice se va aplica pentru toate categoriile de clienți, adică populație, instituții publice și agenți economici. Noile tarife vor fi: 236,80 lei/Gcal cu TVA, pentru clienții racordați la rețeaua primară de termoficare (la magistrale, cu modul termic individual), 323,07 lei/Gcal cu TVA, pentru clienții racordați la rețeaua secundară de termoficare (la punctele termice) ce nu fac parte din categoria populație, și 245,39 lei/Gcal cu TVA, pentru populație.

Proiectul va fi postat pe site-ul Primăriei pentru a intra în dezbatere publică, ulterior acesta urmând a fi dezbătut în ședința Consiliului Local.

Sprijin pentru ieșeni

„Evoluția din ultimii ani a termoficării centralizate din Municipiul Iași demonstrează că alimentarea cu energie termică în sistem centralizat a aglomerărilor urbane este soluția optimă pentru furnizarea de apă caldă și căldură în condiții de eficiență energetică, economii de costuri, confort, siguranță în funcționare și protecție a mediului înconjurător. Reducerea prețului se datorează efectuării lucrărilor de modernizare și reabilitare ale sistemului centralizat de încălzire, reducerii pierderilor de energie, managementului mai bun, reducerii de personal, în special a persoanelor ineficiente, comunicării mai bune între consumatori și producător, stabilizării și chiar creșterii numărului de clienți, creșterii gradului de încasare a facturilor și investițiilor operatorului în echipamentele de producție, în rețelele de termoficare, dar în și câștigarea de noi clienți. S-a observat o continuitate în furnizarea energiei termice, pentru că începând cu 2012, cetățenii Iașului nu mai suferă din cauza avariilor numeroase și de lungă durată cu care ne confruntăm în trecut, pe vremea CET. În plus autoritatea locală a fost echidistantă și nu a intervenit negativ nici pentru unii, nici pentru alții. În privința subvenției acordate de municipalitate, în 2017 aceasta va fi de 10 milioane de lei, la fel ca și anul trecut. Credem că această reducere a costurilor este o gură de oxigen oferită populației, o formă de a sprijini ieșenii”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Model de succes

Acțiunile prevăzute a fi realizate de municipalitate și de operatorul de termoficare (Veolia Energie Iași) în următoarea perioadă (continuarea fiabilizării echipamentelor de producție de la CET Holboca, instalarea de motoare de cogenerare la CET Tudor, înlocuirea de rețele, extinderea sistemului centralizat în cartiere precum Copou și Bucium) vor contribui la dezvoltarea termoficării centralizate din Iași, în condițiile în care în este această considerată fiind cea mai performantă din România de autoritățile naționale (ministerele de resort, autoritățile de reglementare în energie și servicii publice), cât și de cele europene.

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentScandalul ordonanţelor trece la un alt nivel: Câţi deţinuţi ar beneficia de graţiere
Articolul următorPANICĂ la metroul din Bucureşti: Călătorii au fost EVACUAŢI / UPDATE
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments