Deepak Gupta, avocat la Curtea Supremă, care lucrează la acest caz, a afirmat că în cadrul procesului se va arăta că acea clauză privind veniturile a Constituţiei Statelor Unite interzice plăţile către firmele lui Trump.
Reclamanţii vor solicita o decizie a curţii care să îi interzică preşedintelui să accepte astfel de plăţi.
Cazul a fost prezentat de cotidianul „New York Times“ ca parte a unui val de procese aşteptate împotriva lui Trump din partea grupurilor de promovare a valorilor liberale.
Potrivit lui Gupta, procesul va fi intentat la o instanţă federală din districtul newyorkez Manhattan, iar printre reclamanţi se numără Richard Painter, fost avocat pentru probleme etice în cadrul administraţiei preşedintelui George W. Bush (republican, ca şi Trump).
Fiul preşedintelui american, Eric Trump, vicepreşedinte al Organizaţiei Trump, a declarat duminică ziarului „New York Times“ că firma a luat mai multe măsuri cerute de lege pentru a evita orice posibile riscuri juridice.
Printre măsuri s-ar număra acordul de a dona Trezoreriei SUA orice profituri obţinute de hotelurile lui Trump de pe urma clienţilor membri ai unor guverne străine. „Este pur şi simplu o hărţuire pentru câştiguri politice“, a susţinut fiul preşedintelui.
În ciuda insistenţelor, consiliera lui Trump, Kellyane Conway, a declarat la televiziunea ABC News, că preşedintele american Donald Trump nu îşi va publica declaraţiile fiscale.
„Oamenilor nu le-a păsat. Au votat pentru el şi permiteţi-mi să fiu foarte clară: majoritatea americanilor sunt foarte preocupaţi de cum vor arăta propriile lor declaraţii fiscale pe durata mandatului preşedintelui Trump, nu cum arată ale lui“, a spus Conway duminică.
Deşi consiliera afirmă că alegătorii nu sunt interesaţi de subiect, un sondaj de opinie recent pentru Washington Post şi ABC a arătat că 74% din americani, inclusiv 53% din republicani consideră că Trump ar trebui să facă publice documentele respective, notează DPA.
Donald Trump este primul preşedinte american care a încălcat tradiţia de decenii de a-şi face publice declaraţiile fiscale încă din timpul campaniei electorale. Motivul invocat a fost că declaraţiile sunt încă în curs de auditare.