Principiul ‘mai întâi America’, promovat de Donald Trump, modelul lui Viktor Orban

0
54

Premierul ungar, Viktor Orban, şi-a manifestat luni satisfacţia pentru voinţa afişată de Donald Trump de a apăra principiul „mai întâi America”, afirmând că este un „permis de liberă trecere” pentru toate naţiunile de a face acelaşi lucru şi a-şi promova propriile interese, scrie AFP. Sloganul noului preşedinte este „un permis de liberă trecere eliberat de la cel mai înalt nivel mondial pentru a pune în prim plan propriile noastre interese. Este formidabil, este o mare libertate, un mare cadou”, a declarat premierul naţionalist şi conservator într-un discurs la Budapesta.

Viktor Orban, care a fost unul dintre puţinii şefi de executiv care şi-au afişat deschis sprijinul pentru Donald Trump în timpul campaniei sale, vede în ţelul fixat de preşedintele american o întoarcere binevenită la „era bilaterală”, în special în domeniul economic şi militar. Ostil Uniunii Europene supranaţionale şi delegării suveranităţii, liderul ungar, care a luat cuvânt cu prilejul unui forum economic, a îndemnat Europa să abandoneze „iluzia federalismului”, conform Agerpres.

În schimb, el a pledat pentru relansarea proiectului apărării europene care să le permită statelor membre ale UE să îşi asigure propria apărare. Salutând dorinţa lui François Fillon, candidatul dreptei la prezidenţialele franceze, de a aborda această chestiune în cursul vizitei efectuate luni la Berlin, Viktor Orban şi-a exprimat speranţa ca acesta va fi „viitorul preşedinte al Franţei” după alegerile prezidenţiale din luna mai.

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments