Proiecte de infrastructură în noul PUG

0
375

Municipiul Iași va avea în curând un nou Plan Urbanistic General (PUG). Conform reprezentanților municipalității obținerea avizelor ar trebui să mai dureze aproximativ jumătate de an.

Documentul a fost lansat în urmă cu o lună în dezbatere publică. Odată aprobat de către Consiliul Local al Municipiului Iaşi, PUG va constitui documentaţia de bază în vederea elaborării şi corelării politicilor locale de dezvoltare, precum şi în vederea eliberării certificatelor de urbanism, respectiv a autorizaţiilor de construire. Totodată, PUG va condiţiona aprobarea de către Consiliul Local a documentaţiilor pentru Planurile Urbanistice Zonale și Planurile Urbanistice de Detaliu. PUG va avea o valabilitate de 10 ani din momentul adoptării în Consiliul Local. Totalul intravilanului existent este de aproximativ 6.194 hectare.

Investiţiile majore prevăzute de strategia de dezvoltare

Investiţiile cu rol de impulsionare a dezvoltării enumerate în noul PUG se concentrează în general asupra elementelor de infrastructură publică (căi de acces, reţele edilitare, dotări publice), menite se pregătească condiţii favorabile pentru atragerea investiţiilor private în zone de dezvoltare prioritare. Sunt menționate consolidarea domeniului universitar ca obiectiv strategic prioritar al Iașului; atragerea vieţii academice în centrul oraşului, urmărind și impulsionarea activităţilor culturale şi economice din zona istorică; restructurarea platformei industriale CUG oferă oportunitatea dezvoltării cartierelor sudice ale oraşului prin crearea unui pol de activităţi economice, instituţii, dotări şi servicii în prelungirea axei sud-vestice; Spitalul Regional de Urgență; amenajarea malurilor râului Bahlui; reorganizarea nodului de trafic, schimbările majore vizând intersecțiile strada Anastasie Panu – Palatul Culturii, respectiv strada Anastasie Panu – strada Elena Doamna, precum și realizarea unui parcaj public pe centura interioară a centrului vechi; restructurarea fostelor platforme industriale (CUG, Țuțora, BJATM) și reabilitarea spaţiilor publice şi a spaţiilor verzi din cartierele de locuinţe colective; realizarea unei reţele de parcaje colective destinate locuitorilor; modernizarea legăturilor de trafic între zona centrală și zona Nord și Sud, în special prin realizarea de pasaje peste calea ferată; viabilizarea zonelor de extindere și realizarea unui centru de târguri şi expoziţii prin care vor fi promovate şi impulsionate întreprinderile locale, iar Iașul îşi va extinde rolul de oraş-gazdă pentru evenimente şi afaceri.

O noutate majoră a PUG-ului o reprezintă propunerea de introducere a trenului urban. Acest lucru ar urma să fie realizat prin modernizarea şi prelungirea căii ferate de călători și industriale, linia de transport public urmând a avea traseul Antibotice – Păcurari – Centru – Nicolina – Țuțora – Socola.

 

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments