Şi rugby-ul devine „Made in China“: 100 de milioane de dolari pentru ca sportul cu balonul oval să crească lângă Marele Zid

0
76

Declinul sportului românesc s-a văzut, încă o dată, la Jocurile Olimpice, acolo unde „recolta“ a fost de patru medalii. 

 

Ce s-a făcut, concret, de atunci pentru ca sportul să fie ajutat şi să nu asistăm la un rezultat la fel de slab în 2020? Nimic. Prin comparaţie, China a cucerit 70 de medalii la Rio de Janeiro. Asiaticii vor însă mai mult! Şi, tocmai de aceea, au început deja să investească în discipline în care nu contează în acest moment, dar care, pe viitor, ar putea să le aducă medalii. Printre proiectele lor îndrăzneţe se numără dezvoltarea rugby-ului în 15 şi în 7.

 

Vor instrui 30.000 de antrenori

 

Potrivit CNN, chinezii au semnat un contract cu Alisports, o extensie a gigantului Alibaba, care a acceptat să investească 100 de milioane de dolari în următorii zece ani în dezvoltarea rugby-ului în „Ţara Marelui Zid“.

 

Proiectul denumit „Get Into Rugby“ are obiective pe plan intern şi internaţional. Într-o primă fază, se doreşte ca sportul cu balonul oval să devină unul naţional în China. Odată ce acest obiectiv a fost atins, prima reprezentativă ar trebui să devină o forţă în lume şi o pretendentă la medalii la Jocurile Olimpice, acolo unde e inclus rugby-ul în 7. Şi, o ultima etapă a proiectului prevede găzduirea Mondialului în China.

 

Aceste ţinte par ireale, în condiţiile în care, în acest moment, rugby-ul e un sport insignifiant la nivel local. În 2015, doar 76.000 de jucători erau legitimaţi în China, adică 0,01% din populaţia ţării care se apropie de 1,5 miliarde de oameni. Asiaticii nu sunt însă descurajaţi şi ştiu cum vor promova rugby-ul.

În primul rând, în următorii patru ani, vor fi instruiţi 30.000 de antrenori şi 15.000 de arbitri, astfel încât creşterea jucătorilor să se facă ca la carte. Apoi, vor fi înfiinţate ligi profesioniste destinate rugby-ului în 15 şi în 7.

 

Încurajaţi de modelul japonez

 

Proiectul chinez a fost inspirat de cel japonez care a produs deja rezultate concrete. Niponii au dat lovitura la Cupa Mondială din 2015, atunci când au învins Africa de Sud, dublă câştigătoare a trofeului. Iar la JO 2016, Japonia a avansat până în semifinalele turneului de 7. Dezvoltarea acestui sport va culmina cu găzduirea Mondialului din 2019. 

 

Şi totuşi investiţia e minusculă

 

Suma de 100 de milioane de dolari pe care chinezii o vor pompa în rugby e una chiar mică, dacă facem comparaţia cu ce se întâmplă în fotbalul lor. Spre exemplu, doar academia campioanei Guangzhou Evergrande a costat 185 de milioane de dolari şi a fost ridicată în zece luni!

 

În acest moment, un jucător de rugby câştigă cam 500 de dolari pe lună în China, dar salariile vor creşte, după înfiinţarea unei competiţii profesioniste în 2018. Campionatul ar urma să fie televizat şi promovat prin postul CCTV5 şi portalul online, Alisports.  

1867

e anul în care s-ar fi jucat primul meci de rugby pe teritoriul Chinei, la Shanghai. Primul club a apărut în primul deceniu din secolul 20.

 

10.000

de şcoli şi universităţi vor avea echipe de rugby în cadrul proiectului care a fost demarat de chinezi.

 

1.000.000

de jucători de rugby trebuie să fie legitimaţi în China în următorii cinci ani, în condiţiile în care, în acest moment, numărul e în jur de 130.000.

 

 

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments