Statul Islamic a distrus noi monumente în oraşul antic Palmira, pe care l-au recapturat în decembrie anul trecut.
Faţada unui amfiteatru şi monumentul Tetrapylon, ambele din perioada romană, au fost distruse, a declarat vineri pentru Reuters şeful pentru antichităţi al Siriei, Maamoun Abdulkarim.
„Ceea ce se întâmplă este o adevărată tragedie, o tragedie legată de pierderea unui patrimoniu cultural universal. Jihadiştii continuă să comită acte barbare“, a reacţionat un purtător de cuvânt al UNESCO.
Oraşul antic Palmira, inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, a fost recapturat de Statul Islamic în decembrie anul trecut.
Tetrapylonul din Palmira FOTO AFP
Statul Islamic a distrus mai multe monumente istorice în prima perioadă de ocupaţie a Palmirei, şi anume între mai 2015-martie 2016.
În decembrie 2016, la o conferinţă de la Abu Dhabi, s-a discutat stabilirea unor noi mijloace de a împiedica repetarea distrugerilor comise de jihadişti asupra siturilor ce aparţin patrimoniului umanităţii. Participanţii la conferinţă au stabilit un fond de 100 de milioane de dolari, bani care vor fi folosiţi pentru protejarea bunurilor de interese mondial ameninţate de conflicte. Fondul internaţional pentru apărarea patrimoniului va fi constituit sub forma unei „entităţi juridice independente“.