Printre altele, Theresa May ar urma să anunţe că Marea Britanie trebuie să părăsească uniunea vamală din cadrul UE, ce ar urma să fie înlocuită cu acorduri de liber-schimb în toată lumea; să recapete controlul total asupra graniţelor, chiar şi dacă asta ar însemna pierderea accesului la piaţa unică şi să iasă de sub jurisdicţia Curţii Europene de Justiţie.
„Oamenii vor afla ce a vrut să spună atunci când a zis că Brexit înseamnă Brexit” a declarat o sursă din cadrul guvernului britanic pentru „The Telegraph”.
May ar urma să pledeze şi pentru unitate în interiorul Regatului Unit şi lăsarea în urmă a conflictului dintre cei care au susţinut ieşirea din UE şi tabăra celor care au dorit rămânerea în interiorul blocului comunitar, chemând ambele tabere să conlucreze în vederea unui viitor de succes post-UE pentru Marea Britanie.
Discursul Theresei May va avea loc marţi, în faţa unei audienţe de diplomaţi, la Casa Lancaster din Londra.
Prim-ministrul britanic ar pune astfel capăt speculaţiilor privind poziţia pe care Marea Britanie o va adopta în negocierile privind ieşirea din Uniunea Europeană, după ce luni de speculaţii în acest sens în spaţiul public au fluctuat între o separare totală sau acceptarea unor compromisuri pentru păstrarea accesului la piaţa unică.
Preferinţa pentru o separare totală de Uniunea Europeană va fi aplaudată de eurosceptici, însă va rezulta probabil în critici vehemente din partea susţinătorilor rămânerii în blocul comunitar.
Măsura va fi criticată şi de legislativele regionale din Scoţia şi Irlanda de Nord, regiuni care au votat covârşitor în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană şi care au ridicat – în special Scoţia – ideea susţinerii de referendumuri pentru independenţă.
Cetăţenii Marii Britanii au decis în iunie 2016 prin referendum că ţara ar trebui să părăsească Uniunea Europeană, în urma unei campanii în care euroscepticii s-au confruntat cu acuzaţii de demagogie.
Pentru a putea începe procesul de ieşire din blocul comunitar, Marea Britanie trebuie să invoce articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, pas pe care May îl vrea făcut în luna martie a acestui an. În acest caz, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să aibă loc nu mai târziu de luna martie 2019, conform tratatului.