În prima sa conversaţie telefonică de la instalarea la Casa Albă, Trump a ţinut să garanteze „angajamentul fără precedent (al Statelor Unite, n. red.) faţă de securitatea Israelului“, transmite Reuters.
Potrivit Casei Albe, conversaţia telefonică dintre Trump şi Netanyahu s-a axat pe securitatea în Orientul Mijlociu, pe acordul nuclear al comunităţii internaţionale cu Iranul şi pe consolidarea relaţiilor americano-israeliene.
„Preşedintele şi premierul au convenit să continue consultările îndeaproape într-o serie de chestiuni regionale, inclusiv în privinţa ameninţării reprezentate de Iran“, se arată în comunicat.
Trump i-a transmis lui Netanyahu că pacea dintre israelieni şi palestinieni poate fi negociată numai de cele două părţi, dar Statele Unite intenţionează să colaboreze cu statul evreu în acest sens.
Netanyahu a fost invitat la Washington, unde va merge cel mai probabil luna viitoare.
Comunicatul nu include nicio referire la mutarea Ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim, o măsură ce ar provoca furie în lumea arabă.
Mutarea sediului Ambasadei Statelor Unite din Israel a fost una din promisiunile de campanie ale lui Donald Trump.
Casa Albă a anunţat deja că discuţiile în acest sens se află în prima etapă.
Asemeni majorităţii posturilor diplomatice străine, sediul Ambasadei Statelor Unite în Israel se află la Tel Aviv. Israelul consideră Ierusalimul drept capitala sa eternă, dar şi palestinienii vor ca acest oraş să facă parte din statul lor. Ambele părţi invocă argumente istorice şi politice.
Orice decizie de a schimba statu-quoul va duce, probabil, la proteste din partea aliaţilor americani din Orientul Mijlociu, precum Arabia Saudită, Iordania şi Egiptul. Washingtonul se bazează pe aceste ţări în lupta împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic, pe care noul preşedinte american a descris-o drept o prioritate.