”Nu se va întâmpla”, a comentat Donald Trump despre posibilitatea dezvoltării unor rachete balistice intercontinentale la Phenian.
Miliardarul republican nu a precizat dacă se îndoieşte de capacităţile nuclerare dovedite în ultimul an de regimul nord-coreean ori dacă plănuieşte o acţiune preventivă pentru a opri dezvoltarea şi testarea unei asemenea arme.
De asemenea, preşedintele-ales i-a condamnat puternic pe liderii chinezi care au beneficiat de pe urma relaţiilor economice cu Statele Unite, deşi nu au ajutat la controlarea ambiţiilor nucleare ale regimului de la Phenian.
”China a primit sume masive de bani şi bogăţie din Statele Unite într-un schimb complet unilateral, dar nu va ajuta cu Coreea de Nord. Frumos!”, a scris Trump într-un mesaj postat pe Twitter.
Liderul Kim Jong-un a anunţat în mesajul de Anul Nou că experţii nord-coreeni au intrat în ultima fază de dezvoltare a unei rachete balistice intercontinentale şi se apropie de momentul testării unei asemenea arme, care ar putea să crească exponenţial puterea nucleară a regimului de la Phenian.
”Suntem în ultima fază de testare-lansare a unei rachete balistice intercontinentale”, a declarat liderul nord-coreean într-un mesaj de 30 de minute cu ocazia Anului Nou.
Kim Jong-un a amintit de numeroasele teste nucleare, care au transformat Phenianul ”într-o putere militară a Estului, care nu poate să fie atinsă nici măcar de cel mai mare inamic”, făcând trimitere la Statele Unite.
Regimul nord-coreean a detonat două bombe nucleare şi a lansat numeroase rachete în ultimul an, în încercarea de a dezvolta focoase nucleare capabile să lovească continentul nord-american.
Analiştii nu ştiu cât de aproape este regimul nord-coreean de realizarea ambiţiilor nucleare, întrucât nu a reuşit până în acest moment să testeze cu succes o rachetă intercontinentală.
Însă, experţii sunt de acord că Phenianul s-a îndreptat mai puternic spre dezvoltarea programului nuclear după preluarea puterii de către tânărul Kim Jong-un.