Nave de război greceşti şi turceşti s-au poziţionat pentru scurt timp duminică faţă în faţă în Marea Egee, în apropierea insuliţelor greceşti pe care Ankara le revendică, ceea ce constituie un nou episod survenit pe fondul tensiunilor crescute între cele două ţări, relatează AFP.
Potrivit Ministerului Apărării grec, o navă lansatoare de rachete a Marinei turce, însoţită de două ambarcaţiuni ale forţelor speciale, au pătruns în apele teritoriale greceşti în apropierea insuliţelor greceşti Imia pe care Turcia le revendică atribuindu-le denumirea Kardak.
Nave ale gărzii de coastă elene, însoţite de o navă de patrulare a Marinei, „au supravegheat în permanenţă mişcările navelor turceşti’ şi le-au avertizat de ‘violarea’ apelor teritoriale greceşti pe care au comis-o. Navele turceşti au părăsit zona după şapte minute, a indicat ministerul.
Citește și: Ce urmărește Trump prin decretul dat ‘împotriva’ musulmanilor
În Turcia, presa a relatat iniţial că navigarea spre insulele Imia a unei nave turceşti care îl avea la bord pe şeful statului major generalul Hulusi Akar fusese blocată de Grecia.
Agenţia de presă turcă Dogan a semnalat chiar „momente de tensiune” timp de o jumătate de oră înainte ca nava turcească să-şi modifice cursul spre Bodrum, port situat în sud-vestul Turciei.
Dar după puţin timp, forţele armate turceşti – citate de agenţia Anadolu – au comunicat că o mică navă a pazei de coastă greceşti a sosit şi a supravegheat de la distanţă ambarcaţiuni turceşti aflate în zonă.
Ele au indcat că generalul Akar „trecea în revistă şi inspecta” navele turceşti aflate în Marea Egee.
Acest incident intervine după ce Curtea Supremă a Greciei a refuzat extrădarea în Turcia a opt militari turci acuzaţi de Ankara că ar fi participat la puciul eşuat din 15 iulie, atrăgându-şi dezaprobarea Ankarei care a ameninţat că va anula acordul de reprimire a migranţilor semnat cu Grecia şi Uniunea Europeană, anunță Agerpres.
Insulele Imia, situate la doar 7 km de coastele turceşti, au generat în trecut tensiuni puternice între Ankara şi Atena. În 1996, cele două ţări au fost pe punctul de a-şi disputa cu armele proprietatea asupra lor. Ele şi-au trimis forţe navale în zonă, dar apoi s-au dezangajat după o puternică presiune diplomatică exercitată de SUA.