VIDEO: Riscul asfixierii sau al înecării cu alimente la copii. Învățați-i să mestece!

0
220

Până la aceste vârste, ei sunt în plin de proces de învațare, inclusiv al celui de a mânca corect. Întâi de toate ar trebui să facem distincția, prin semne clinice, dintre înec cu alimente și asfixiere, ambele fiind accidente grave care pot duce chiar la deces.

În cazul înecului, copilul se înroseste la față, deschide gura, scoate sunete, îndreapta gâtul în față, tușește și scuipă alimentele din gură. În cazul asfixierii, el devine cianotic, adică capătă o culoare albastruie a feței, nu poate scoate nici un sunet și poate tuși, ca și gest reflex, pentru a putea elibera căile respiratorii, doar dacă blocajul este parțial, relatează realitatea.net

[KGVID]https://www.7est.ro/wp-content/uploads/2017/01/1ad98de4b37e5aaeff4d7f584ef31e401.mp4[/KGVID]

Ambele situații au legătură cu obstructia căilor respiratorii, dar asfixia este mult mai periculoasă, deoarece poate duce la blocarea completă a acestora, iar efectul poate fi fatal. Riscul acestor accidente este mai mare decât la adulți pentru că incisivii încep să iasa la aproximativ zece luni, înainte de molarii secundari, între douăzeci și treizeci de luni, perioadă în care copilul începe să parcurgă procesul de diversificare a alimentației și are tendința de a înghiți mâncarea parțial mestecată. Acest risc este și mai crescut la copiii cu dificultăți de mestecare sau inghițire.

El se va diminua pe masură ce copilul învață să meste și să inghită corect. Daca după începerea autoalimentarii copilul prezintă des astfel de episoade, este posibil ca el să nu fie pregatit pentru acest proces sau pentru genul de hrană care i se dă. În acest caz, el se confruntă cu stări de discomfort, senzații repetate de vomă și iritare a esofagului, ceea ce în timp îl poate face să asocieze mâncatul cu emoții negative.

În aceste cazuri părinții intră în panică și încearcă sa îi scoată din reflx copilului măncarea din gură. Panica nu este bună. Adulții trebuie sa iși supravegheze foarte atent copii când mănâncă, trebuie să îi îndemne să mestece cât mai mult, să tușească și să scuipe surplusul alimentar.

După ce înghite sau scuipă ceea ce este în plus copilului, trebuie să i se dea apă sau lapte. Nu uitați cel mai bun sfat, atât pentru copii, cât și pentru adulți: mestecați bine!

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments