00.00 – Manifestaţia de la Piaţa Victoriei din Capitală s-a încheiat după miezul nopţii, fiind cea de-a şasea zi când oamenii s-au adunat să protesteze în faţa Guvernului, transmite Agerpres.
Câţiva oameni au venit în Piaţa Victoriei încă de dimineaţă, unii au făcut jogging, alţii au pedalat la biciclete statice. Au fost şi câteva zeci de studenţi din Cluj, care au plecat să se cazeze în cămine apoi au revenit la protest. Tinerii au scandat „O dorinţă sinceră, România liberă!”, „Uniţi salvăm toată România!”, „Nu plecăm până nu vedem!”, „Cine nu sare, nu vrea schimbare”, „Nu vrem să fim o naţie de sclavi”, „Demisia!”, „România, trezeşte-te!”, „Bucureşti nu uita, Clujul e de partea ta!”.
După ora 13,00, în piaţă erau câteva sute de persoane, inclusiv părinţi cu copii. Cei mici s-au jucat, au desenat pe asfalt cu creta şi s-au plimbat cu bicicletele.
Ca şi în zilele trecute, manifestanţii au împărţit ceai, sticle de apă, suc, dar şi ciocolată, banane, bomboane şi covrigi.
Unii protestatari au venit cu steaguri tricolore, alţii cu pancarte pe care se putea citi „Operaţiunea ‘Hoţii afară din ţară – misiune îndeplinită”, „Suntem cu ochii pe voi”.
În jurul orei 18,00, erau în piaţă aproximativ 8.000 de persoane, potrivit unor surse oficiale.
Manifestanţii au cerut demisia Executivului, dar şi alegeri anticipate. Pe pancartele lor au scris: „Până şi scepticii cred că se poate”, „Dragnea, ia-ţi bocceluţa în spate!”, „We R The Champions!” „Nu vrem hoţi în ţară!”, „The more laws, the less justice – Cicero”, „Alte măşti, aceeaşi piesă”, „Când ne număraţi, adunaţi + 64!!! #Colectiv”, „Nu mai vreau să plec. Plecaţi voi!”, „Pe noi ne manipulează conştiinţa”, „Jos Guvernul hoţilor şi corupţilor. Zero încredere”, „Plecaţi!”, „Nu OUG”, „Copiii Revoluţiei sunt aici”, „Copiii voştri vor fi liberi!”, „Anulare OUG”.
După ora 18,30, traficul rutier a fost închis pe toate arterele care sunt adiacente Pieţei Victoriei, la fel ca în serile trecute, conform Brigăzii Rutiere a Capitalei. De asemenea, bulevardul Lascăr Catargiu a fost închis, dinspre şi înspre Piaţa Romană. La acel moment, erau în piaţă 12.000 de persoane.
Spre seară, oamenii au început să vină în număr foarte mare la manifestaţie, astfel că la ora 21,00 erau peste 120.000, conform unor surse oficiale. Chiar la acea oră, manifestanţii au aprins la unison ecranele telefoanelor mobile, brichete şi lanterne.
Toată ziua, oamenii au făcut zgomot cu tobe, vuvuzele, fluiere, au scandat împotriva Guvernului, au fluturat drapelul României şi al UE, au agitat pancarte cu mesaje antiguvernamentale şi anti-PSD.
A fost ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor de la Revoluţia din 1989 şi de la incendiul din Colectiv.
Pe o clădire din apropierea Guvernului au fost proiectate imagini video cu protestele din ţară. Pe aceeaşi clădire, la ore fixe, era proiectat textul Imnului Naţional, pentru ca cei prezenţi să-l intoneze, dar şi mesaje, precum „Data viitoare, haideţi la votare!”, „Demisia!”, „Dragnea, nu uita, România nu e a ta!”. Lumea a continuat să ţină pancartele ridicate, cu mesaje diverse.
După ora 22,00, foarte mulţi dintre manifestanţi au început să se retragă.
Spre finalul protestului, o tânără a fost preluată de un echipaj SMURD. Medicii au constatat că avea o uşoară hipotermie.
23.00 – Cea mai mare parte a manifestanţilor veniţi în Piaţa Victoriei din Bucureşti duminică seară au plecat, în faţa Guvernului rămânând aproximativ 6.000 de persoane, potrivit unor surse oficiale.
Protestul de la Palatul Cotroceni a fost declarat încheiat.
22.30 – Foarte mulţi dintre manifestanţii care au venit duminică seară în Piaţa Victoriei au plecat pe bulevardul Lascăr Catargiu, iar la Piaţa Romană, unde sunt dispozitive de jandarmi şi poliţişti, au fost îndrumaţi să meargă pe trotuare.
Unii se îndreaptă spre mijloacele de transport în comun, alţii merg spre Piaţa Universităţii.
Circulaţia rutieră a fost restricţionată parţial pe bulevardul Magheru. Prioritate au autobuzele.
Protestatarii au rămas în număr foarte mare în Piaţa Victoriei. Peste 120.000 de oameni au fost în punctul de vârf în faţa Guvernului.
Oamenii au ţinut şi un moment de reculegere în memoria victimelor de la Revoluţia din 1989 şi de la incendiul din Colectiv.
Pe o clădire din apropierea Guvernului au fost proiectate imagini video cu protestele din ţară şi de la Paris. Pe aceeaşi clădire, la ore fixe, era proiectat textul Imnului Naţional, pentru ca cei prezenţi să-l intoneze, dar şi mesaje, precum „Data viitoare, haideţi la votare!”, „Demisia!”, „Dragnea, nu uita, România nu e a ta!”.
21.00 – Manifestanţii adunaţi duminică seară în faţa sediului Guvernului din Piaţa Victoriei au aprins la unison, la ora 21,00, ecranele telefoanelor mobile şi lanterne.
După câteva minute, ei au început să intoneze Imnul Naţional.
Conform unor surse oficiale, sunt peste 120.000 de persoane în Piaţa Victoriei.
Oamenii fac un zgomot infernal, folosind tobe, vuvuzele, fluiere, flutură drapelul României şi al UE, agită pancarte cu mesaje antiguvernamentale şi anti-PSD.
Alte mesaje luminoase au fost proiectate pe sediul Guvernului şi pe clădirile din jur.
20:52 – Numărul manifestanţilor care s-au adunat, duminică seară, în Piaţa Victoriei din Capitală a ajuns la peste 90.000, după ora 20,30, conform unor surse oficiale, citat de Agerpres.ro.
Un grup foarte mare de persoane se îndreaptă spre piaţă dinspre Aviatorilor.
Este a şasea seară consecutivă de proteste.
Duminică, oamenii nu au mai pornit în marş pe la sediile unor instituţii publice, ca în zilele precedente.
În Piaţa Victoriei, protestatarii cer demisia Executivului şi afişează pancarte cu mesaje precum: „Aţi reuşit, ne-aţi unit”, „Când ne număraţi, adunaţi + 64 #Colectiv”, „Nu vă credem! Un Guvern bandit, analfabet şi alunecos”, „To do list. Punctul 1: revocare OUG 13, Punctul 2: revocare OUG 9, Punctul 3: demisie Guvern, Punctul 4: nou şef la PSD, Punctul 5: Guvern curat”, „Vrem mai mult decât orice, distrugerea PSD”, „România against corruption”, „Nu suntem naivi, vrem cinste şi bun-simţ, nu hoţie şi aroganţă”, „Mama nu vrea pensie mărită, vrea nepoţi cu viitor”, „Uniţi”, „Rezist”.
–
18:30. Peste 30.000 de oameni protestează la această oră în Piaţa Victoriei din Capitală, faţă de ordonanţa prin care sunt modificate Codul penal şi Codul de procedură penală. Un tânăr care ar fi fost bătut a fost preluat de un echipaj SMURD, iar trei persoane au fost duse la Secţia 1 de Poliţie în urma acestui incident. Un apel pe pagina de Facebook care găzduieşte anunţuri legate de proteste îndeamnă demonstranţii să nu mai aducă vuvuzele şi bannere cu înjurături, scrie news.ro.
De asemenea, grupuri mari de oameni sunt şi pe bulevardele care converg spre Piaţa Victoriei, pe Lascăr Catargiu dinspre Piaţa Romană, pe Calea Victoriei sau Iancu de Hunedoara, şi este de aşteptat ca numărul de manifestanţi să mai crească.
Manifestanţii cer demisia Executivului, dar şi alegeri anticipate.
Peste 40.000 la Sibiu
Aproape 40.000 de sibieni au manifestat pe strada din faţa casei preşedintelui Klaus Iohannis, scandând lozinci precum „Iohannis, nu uita, Sibiu-i de partea ta”, potrivit unor estimări oficiale.
Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia nu sunt la Sibiu, ci la Bucureşti. Aceştia au fost prezenţi în cursul dimineţii, la slujba de la biserica din Sibiu.
Cu steaguri, vuvuzele, pancarte, zecile de mii de oameni care au ajuns pe strada cu casa familiei Iohannis se îndreaptă la ora transmiterii acestei ştiri înapoi spre Piaţa Mare din centrul istoric al Sibiului, locul de pornire al marşului.
Manifestaţia de duminică seara a înregistrat cea mai mare participare comparativ cu serile din zilele precedente ale săptămânii, fiind şi cel mai însemnat protest după Revoluţia din 1989.
Oamenii cer demisia Guvernului şi scandează lozinci anti-PSD, dar şi „Hoţii”, „Rezistăm”, „Români, trezeşte-te!”.
Acesta este un protest avizat de Primărie şi Jandarmerie, programat până la ora 23,00.
50.000 la Cluj
Peste 50.000 de persoane, în momentele de vârf, au participat duminică seară la protestul organizat la Cluj-Napoca, potrivit estimărilor jandarmilor.
Protestatarii au scandat lozinci antiguvernamentale şi anti PSD şi au cerut demisia Guvernului Grindeanu.
La ora 22,00, ei au cântat Imnul României, iar apoi au început să se disperseze.
În cursul serii a avut loc un marş prin zona centrală a oraşului, protestatarii au aprins luminiţe şi au asistat la un concert susţinut de o formaţie din SUA. Cei doi membri ai trupei au spus la microfon că cele trei piese cântate sunt dedicate celor care luptă împotriva corupţiei.
În timpul protestului nu au fost înregistrate incidente.
18.30 – Poliţiştii rutieri au luat decizia, duminică seară, să închidă traficul pe toate arterele care sunt adiacente Pieţei Victoria, asemeni serilor trecute, a anunţat, pentru AGERPRES, Ovidiu Munteanu, purtător de cuvânt al Brigăzii Rutiere a Capitalei.
De asemenea, Bulevardul Lascăr Catargiu a fost închis, dinspre şi înspre Piaţa Romană.
Surse oficiale au precizat că la protestul din Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului, sunt circa 12.000 de persoane.
18.00 – Aproximativ 8.000 de persoane, potrivit unor surse oficiale, protestează în Piaţa Victoriei şi scandează lozinci împotriva Guvernului.
Citește și: Protest la Palatul Cotroceni contra președintelui Iohannis
Manifestanţii cer demisia Executivului, dar şi alegeri anticipate. Ei afişează pancarte pe care scrie „Până şi scepticii cred că se poate”, „Dragnea, i-aţi bocceluţa în spate!”, „We R The Champions!” „Nu vrem hoţi în ţară!”, „The more laws, the less justice – Cicero”, „Alte măşti, aceeaşi piesă”, „Când ne număraţi, adunaţi + 64!!! #Colectiv”, „Nu mai vreau să plec. Plecaţi voi!”, „Pe noi ne manipulează conştiinţa”, „Fără violenţă. OUG 13 ciorbă de bullshit #rezist”, „Demisia Guvernului”, „Roiu’!”, Ploieştiul este în piaţă, anulaţi şi plecaţi spre est”, „Jos Guvernul hoţilor şi corupţilor. Zero încredere”, „Plecaţi!”, „Nu OUG”, „Timişoara este aici”, „Copii revoluţiei sunt aici”, „Copii voştri vor fi liberi!”, „Anulare OUG”.
Zece membri ai unei trupe de percuţionişti au cântat duminică la protestul din Piaţa Victoria împotriva ordonanţei de modificarea Codurilor penale.
„Nu solicităm absolut nimic, noi am venit să-i susţinem pe aceşti oameni (n. r. – protestatari) (…) Noi cântăm. Nu este un spectacol, este un protest” a spus Nicu Dumitrescu, unul dintre membrii trupei.
Vlad Burcea, un alt membru al trupei, a spus că a venit pentru a-i susţine pe oamenii care au protestat zilele trecute şi pe cei care sunt în prezent în Piaţă.
De asemenea, protestatarii au afişat un banner uriaş, cu o lungime de peste zece metri, pe care scrie „Aţi reuşit… Ne-aţi unit!”.
15:00 – Protestul împotriva OUG 13/2017 privind modificarea Codurilor penale continuă duminică în Piaţa Victoriei, câteva sute de persoane prezente cerând ca abrogarea sau anularea OUG 13/2017 să apară în Monitorul Oficial, dar şi demisia Guvernului. Peste 600 de persoane protestează duminică în Piaţa Victoriei.
Manifestanţii au scandat, „Dragnea, nu uita, România nu-i a ta!”, „Hoţii!”, „Demisia!”.
Protestarii au pancarte pe care este scris „Abrogaţi şi-apoi plecaţi!”, „Călăraşiul este în stradă, hoţii toţi să îi vadă!”, „Cluj, mulţumim!”, „Teleorman, Timişoara este aici”, „S-a terminat? Nu. De acum începem!” sau „WE D’ONT BeLIVIU”.
În zona unde se împart protestatarilor sucuri, apă, ceai, ciocolată, covrigi şi fructe este o pancartă cu mesajul „Energie pentru democraţie! Gratis!”. Un copil ţine o pancartă pe care scrie: „Mesaj pentru părinţi: nu mai fiţi cuminţi!”.
Unii dintre manifestanţi flutură drapelul tricolor.
În paralel, la Palatul Cotroceni are loc un alt protest, împotriva președintelui Klaus Iohannis. Președintele PSD Liviu Dragnea a anunțat, duminică, pe Facebook, că PSD nu a organizat niciun miting sau manifestație și s-a delimitat de protestul de la Palatul Cotroceni.
La protestul de la Palatul Cotroceni participă câteva zeci de persoane.
–
09:00 – Zeci de studenţi din Cluj au ajuns în Gara de Nord, pentru a participa la protestele din Piaţa Victoriei din Capitală, care duminică se doresc a fi cele mai mari manifestaţii faţă de OUG de modificare a codurilor penale.
Tinerii au strigat “Să vă fie frică, studenții se ridică!”, “O dorință sinceră, România liberă!” și „București, nu uita, Clujul e de partea ta!”
Pictaţi pe faţă în culorile drapelului naţional, tinerii, escortaţi de jandarmi, au oprit prima dată la DNA, unde au scandat „Dragnea, nu uita, te aşteaptă Laura”, apoi îndreptându-se spre Piaţa Victoriei.
Pe rețelele de socializare au fost create mai multe evenimente, în care se face apel la mobilizare. Protestele ar urma să înceapă la ora 14:00.
–
Guvernul se reunește de urgență duminică, cu protestatarii la poartă, să decidă cum poate scăpa de ordonanța care a provocat cele mai ample proteste de stradă din România.
Guvernul a cedat și a anunțat că retrage ordonanța și că ministrul Justituiei va suporta consecințele dar strada nu se mulțumește cu atât și continuă protestele, cerând acum demisia guvernului Grindeanu, deși nu a trecut decât o lună de când actualul guvern s-a instalat în funcție.
Astăzi, se anunță cea mai importantă mobilizare în fața Guvernului. Sunt așteptați și manifestanți din toată țara, care s-au mobilizat în număr record și în marile orașe toată săptămâna.