Comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, a părăsit vineri capitala Macedoniei, Skopje, fără a reuşi să medieze un acord pentru formarea unui nou guvern după alegerile de la 11 decembrie şi scoaterea ţării dintr-o îndelungată criză politică, transmite DPA. ‘Este evident că va necesita mai mult timp’, le-a declarat Hahn reporterilor la Skopje, după cea mai recentă rundă de discuţii cu fostul prim-ministru Nikola Gruevski şi cu liderul opoziţiei social-democrate, Zoran Zaev.
Oficialul european s-a întâlnit cu Gruevski şi Zaev joi seara, iar vineri a avut o întrevedere cu preşedintele Gjorge Ivanov. Johannes Hahn s-a deplasat la Skopje la două luni după alegerile parlamentare desfăşurate la 11 decembrie în urma medierii sale, dar care nu au dat un învingător clar. De atunci, niciunul din cele două mari partide nu a reuşit să-şi asigure sprijinul formaţiunilor etnice albaneze pentru o majoritate în parlament.
Scrutinul a făcut parte dintr-un acord mai larg menit să pună capăt crizei politice ce durează de aproape trei ani şi care a dus Macedonia într-un blocaj instituţional. Nikola Gruevski a demisionat din fruntea guvernului în ianuarie 2016 pentru a deschide calea pentru alegeri anticipate, dar a rămas la şefia partidului de dreapta naţionalist VMRO-DPMNE. Acesta a câştigat cu o mică marjă scrutinul, obţinând 51 din totalul de 120 de locuri, cu doar două mai multe decât rivalii social-democraţi din SDSM. Deşi principiul organizării alegerilor a fost convenit printr-un acord încheiat sub egida Uniunii Europene în vara lui 2015, acestea au fost amânate în două rânduri, după ce opoziţia a acuzat puterea de trucarea listelor electorale şi de luarea sub control a presei.
Dacă, joi, comisarul european i-a îndemnat pe politicienii macedoneni să formeze rapid ‘un nou guvern’, avertizând că ‘nu este timp de pierdut’, a doua zi a declarat că ‘nu viteza, ci calitatea’ este necesară la negocierile de formare a coaliţiei, conform Agerpres. În contextul actual însă, devine tot mai probabilă repetarea alegerilor, care ar însemna cel de-al şaselea scrutin legislativ în doar 11 ani.