- În urmă cu câțiva ani, pe când era adjunct la Garda Financiară, Marian Bosianu a anunțat mai multe firme că urmau să fie controlate @ Acum, același Marian Bosianu este favorit să revină pe funcția de prefect al județului Iași
- Concret, prin intermediul soției sale, Bosianu l-a anunțat pe fostul procuror Ghenadie Ciobanu că Garda Financiară urmează să efectueze un control pe timp de noapte la brutăriile deținute de familia acestuia
- Marian Bosianu și soția acestuia, procurorul Diana Gabriela Bosianu, au scăpat de ancheta penală, deoarece anchetatorii nu au reușit să dovedească că aceștia ar fi obținut vreun avantaj pentru că au “sifonat” informațiile cu caracter secret @ 7Est prezintă în exclusivitate documente din dosarul 32/P/2013, în care apare numele lui Bosianu
Marian Bosianu, fost prefect, șef al Finanțelor și al Gărzii Financiare, a anunțat mai multe firme, cu activitate în domeniul panificației, că urmează să fie controlate cu privire la modul în care sunt înregistrate în contabilitate stocurile de marfă și de produse finite. Controlul trebuia să aibă loc pe timp de noapte, când brutăriile lucrau de zor, tocmai pentru ca evazioniștii să nu poată scăpa. “Cârtița” a dat însă semnalul prin intermediul soției sale, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău, care era colegă chiar cu omul din spatele afacerilor cu panificație, prim-procurorul Ghenadie Ciobanu. Soția acestuia, Angela Ciobanu, deținea mai multe societăți comerciale, care comercializau pâine și alte produse în municipiul Iași.
Cum funcționa “sifonul”
Toate aceste informații apar în dosarul prin care DNA l-a trimis în judecată pe fostul procuror Ghenadie Ciobanu, finalizat cu condamnarea acestuia la o pedeapsă cu executare.
“… la diferite intervale de timp dar în realizarea aceleiași rezoluții infracționale – respectiv în cursul lunii ianuarie 2011 și martie 2011 numitul Bosianu Marian i-a devoalat lui Ciobanu Ghenadie (prim-procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău Iași), prin intermediul soției sale Bosianu Diana-Gabriela (procuror în cadrul aceluiași parchet), faptul că Garda Financiară Iași va efectua verificări pe timp de noapte la brutăriile din raza județului Iași cu privire la modul de înregistrare/evidențiere contabilă a stocurilor de materii prime și de produse finite – informații de care acesta a luat act în calitatea sa de comisar-șef adjunct în cadrul Secției Județene Iași a Gărzii Financiare și prin devoalarea căreia a urmărit evitarea depistării unor eventuale nereguli de ordin fiscal de natură să atragă sancționarea administrativă/penală a firmelor cu activități de profil deținute de numita Ciobanu Angela (soția primului procuror) și anume: SC Rom Tera Grup SRL Scobinți (…), SC System Construct SRL ScobințI (…), SC Interfarinis SRL IașI (…) șI SC Rom Tera SRL Iași”, se arată într-o ordonanță a procurorului din dosarul 32/P/2013.
La toate aceste firme, asociat unic sau în cotă parte era Angela Ciobanu, soția prim-procurorului de la Hârlău.
A scăpat “la mustață”
Atât Marian Bosianu cât și soția acestuia, Diana – Gabriela, au scăpat de răspunderea penală, fiind scoși de sub urmărire penală prin dispoziția procurorului.
“Dispun scoaterea de sub urmărire penală a învinuitului Bosianu Marian – cetățean român, fiul lui (…), domciliat în (…), adjunct al comisarului – șef secție la Ministerul Finanțelor Publice – Agenția Națională de Administrare Fiscală – Garda Financiară (Secția Județeană Iași) – pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații (…) pentru considerentul că nu sunt întrunite, sub aspectul laturii obiective, elementele constitutive ale acestei infracțiuni”, se mai arată în ordonanța procurorilor DNA.
Soția lui Marian Bosianu, Diana Gabriela, a fost martor în dosarul în urma căruia fostul procuror Ghenadie Ciobanu a fost condamnat la pușcărie.
Bosianu: “Nu comentez!”
Fostul prefect de Iași nu are încredere în oameni, mai ales când aceștia îl întreabă despre acea poveste pe care o credea de mult uitată și îngropată. A refuzat să comenteze, motivând că nu are de unde să știe cu cine vorbește.
“Nu comentez! Nu am de unde să știu cine este la celălalt capăt al firului”, a fost singura declarație pe care Marian Bosianu a făcut-o telefonic.
Cine este Marian Bosianu și ce avere deține
Marian Bosianu nu a făcut un secret din apropierea sa față de PSD, dar și de fostul primar Gheorghe Nichita, care l-a susținut pentru ocuparea funcției de prefect. Bosianu a mai condus și Direcția Generală a Finanțelor Publice Județene, dar și Garda Financiară, de pe funcția de adjunct al comisarului șef.
Conform celei mai recente declarații de avere depusă la ANAF, Bosianu are mai multe suprafețe de teren în Iași și în comuna Holboca, un apartament, o vilă cu suprafața construită de 176 metri pătrați și două autoturisme Volkswagen. De asemenea, împreună cu soția sa, mai deține bijuterii în valoare de 3.000 de euro și obiecte de artă de 6.000 de euro. Familia Bosianu are depozite la mai multe bănci. Leafa lui Marian Bosianu este de 61.732 lei (peste 5.000 de lei pe lună), în vreme ce soția acestuia câștigă 165.806 lei (aproximativ 13.800 lei lunar).
Dosarul Ghenadie Ciobanu
Numele lui Bosianu a apărut în dosarul în care fostul prim-procuror Ghenadie Ciobanu a fost judecat și condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, la sfârșitul lui 2014.
Ciobanu a fost trimis în judecată de DNA pentru că ar fi luat șpagă pentru a schimba cursul mai multor dosare, unele dintre ele privind infracțiuni rutiere. Inițial, Curtea de Apel Iași l-a achitat pe Ciobanu.
„Dispune confiscarea de la inculpatul Ciobanu Ghenadie a contravalorii sumei de 200 euro la cursul BNR în lei la data executării. În baza art. 274 Cod procedură penală, obligă intimatul inculpat la plata sumei de 6.550 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului, din care suma de 5.000 lei reprezentând cheltuieli judiciare în cursul urmăririi penale, 1.000 lei reprezentând cheltuieli judiciare la instanţa de fond şi 500 lei reprezentând cheltuieli judiciare în apel, din care onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de 50 lei, se va avansa din fondul Ministerului Justiţiei“, se arată în decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Tudor LEAHU