Scor 1 la 0 pentru Finanțele ieșene într-un război trei ani de zile în justiție cu cunoscutul dealer auto Sandra Trading, care comercializează mașini Audi și VW. Inițial, avocata Sandra Gradinaru a obținut executarea silită a DGRFP Iași, prin BEJ Angheluță și Asociații, însă judecătorii au anulat toate formele de executare privind restituirea unor taxe de poluare pentru mașini.
GALERIE FOTO
Cunoscuta avocată Sandra Grădinaru, a cărei familie se ocupă de administrarea firmei Sandra Trading, dealerul auto Audi și VW, a pierdut recent lupta în justiție cu Finanțele ieșene, referitoare la recuperarea unor taxe de poluare plătite în perioda 2008 – 2012, în momentul în care a înmatriculat mai multe autoturime. După mai bine de trei ani de termene, magistrații ieșeni au admis recent contestația formulată de juriștii DGFP Iași, prin Administrația Finanțelor Publice pentru Contribuabilii Mijlocii, și au anulat toate actele de executare silită întocmite de către Biroul Executorului Judecătoresc Angheluță și Asociații. Cu toate că a pierdut lupta cu Finanțele, avocata Gradinaru speră că nu va pierde și războiul, drept pentru care va ataca decizia nefavorabilă, cu apel, la instanța superioară. În perioada 2013 – 2015, avocata Sandra Gradinaru a obținut victorii pe toate planurile cu reprezentanții DGFP Iași, în urma soluționării favorabile aunei sentințe civile judecătorești confirmate și de către instanțele de apel. Ulterior, ieșeanca, a cărei firmă auto îi poartă numele, s-a adresat unui birou judecătoresc care a întocmit un dosar de executare și a somat Finanțele ieșene să-i restituie suma totală de 6445,74 lei, din care 5514 reprezintă taxe de poluare plătite la înmatricularea mașinilor, iar 372 de lei reprezentând cheltuieli de judecată.
A ținut Finanțele în șah, însă nu a dat matul final
Totodată, BEJ Angheluță și Asociații a pornit să execute silit Fiscul și pentru suma de 931,74 de lei, din care 883,74 lei au constituit onorariile executorului judecătoresc. Practic, timp de aproape trei ani de zile, Sandra Grădinaru a ținut în șah Finanțele, însă nu a putut da matul final. Pe parcursul judecății, juriștii DGFP Iași, prin Emanuela Gârlea, dar și directorii care s-au perindat la conducere, respectiv Marian Bosianu sau Doina Naum, au făcut tot felul de contestații peste contestații, solicitând anularea executării silite cât și a actelor de executare întocmite de executorii judecătorești. “Solicitarea creditorului Sandra Trading este inadmisibilă motivat de faptul că suma de 5.514 lei nu reprezintă debitul instituției noastre potrivit deciziei nr. 334/din 10 martie 2015, hotărâre aparținând Curții de Apel ”, se arată într-o motivare adresată judecătorilor, de către juriștii DGFP Iași.
Scandal cât casa din cauza unor taxe de poluare
Scandalul dintre Sandra Trading și reprezentații Finanțelor ieșene a izbucnit puternic pe 8 mai 2015, când în urma unor decizii judecătorești favorabile, avocata a ieșit la atac cu toate forțele, și a deschis un dosar de executare silită a instituției de control fiscal. Având la mână o patalama din partea executorului judecătoresc Dumitru Paul Toma, Grădinaru a solicitat rapid încuviințarea executării silite a debitorului, respectiv DGFP Iași și Administrația Finanțelor Publice pentru Contribuabilii Mijlocii. Mai precis, prin SC Sandra Trading SRL, avocata cerut restituirea sumei de peste 6.000 de lei, reprezentând taxe de poluare plătite în anii trecuți pentru un număr de cca 8-9 autoturisme Audi și VW. Pe sume defalcate, cca 1442 lei a reprezentat taxa de poluare pentru un Audi A 4, 1871 lei pentru un VW Passat, 317 lei pentru VW Amarok, 195 de lei pentru un VW UP, 1317 lei pentru VW Tiguan, 1511 lei pentru un Audi Q5, și nu în ultimul rând pentru două mașini VW Caddy, pentru care s-a achitat câte 1904 lei, de fiecare. La final însă, magistrații au anulat pretențiile avocatei și au anulat toate actele de executare silită. Totodată, instanța a tăiat în carne vie. Executorii judecătorești au rămas fără onorarii, acordându-li-se cheltuieli de executare de cca 37,2 lei. Hotârârea Judecătoriei Iași nu este însă una definitivă, aceasta putând fi atacată cu apel în maxim 10 zile de la comunicare.
Nicu SAMSON