INTERVIU Mihai Chirica, vicepreședinte PSD, despre RUPEREA partidului. ‘Iordache trebuie să plece’

0
131

Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi şi vicepreşedinte PSD la nivel naţional, vorbeşte într-un interviu pentru STIRIPSURSE.RO despre situaţia din partid după criza generată de OUG 13 şi protestele de stradă. Devenit principalul contestatar din interior al acţiunilor PSD, Chirica prezintă datele primului sondaj de după proteste, vorbeşte despre posibilitatea ruperii partidului şi prezintă propria soluţie pentru revirimentul PSD. Primarul din Iaşi susţine că protestatarii nu au fost manipulaţi, iar printre aceştia s-au aflat inclusiv membri şi simpatizanţi PSD. Următorul pas ar trebui să fie, în opinia liderului PSD, plecarea ministrului Iordache din funcţie.

Reporter: – Mai sunteți membru PSD? Sau credeți că o să mai fiți, după declarațiile din ultima perioadă?

Mihai Chirica: – Nu cred că am adus o atingere imaginii PSD, ci pur și simplu am venit cu o recomandare care s-a și confirmat. De la Shhaideh încoace se tot confirmă. Tot trag semnaluri de alarmă că poate, poate… Nu că vreau eu neaparat să dau sfaturi, dar sunt niște lucruri carr pot, prin consultare, să ajute pe toată lumea, pentru că suntem o familie, suntem împreună. Noi ne-am terminat sondajele pe judeţul Iaşi şi am văzut care a fost impactul acelei ordonanţe asupra credibilităţii PSD. E destul de greu să surmontezi o pierdere de vreo 23 de procente.

Reporter: – Ați făcut deja sondaje în județul Iași?

Mihai Chirica: – Da. Uşor, uşor, de acum trebuie să muncim la refacerea încrederii. Încrederea trebuie să fie reciprocă, nu unilaterală, dar în primul rând trebuie să ai încrederea electoratului.

Reporter:  – Sondajul a fost parte dintr-o inițiativă națională sau a fost strict în județul Iași?

Mihai Chirica: – Nu știu ce se întâmplă la nivel național, eu mi-am sondat exact starea din județ. Bun, există şi acel aport emoţional, care contează foarte mult. L-am băgat la pierderi, dar el se va regla. Uşor, uşor, lumea o să înceapă să revină. Am văzut din ce în ce tot mai multe puncte de vedere optimiste, că o să treacă valul şi o să ne reluăm activităţile promise. Dar a rămas o stare de neîncredere asupra viitoarelor măsuri. Mai ales în rândul acelora care au fost votanţii PSD, nefiind afiliaţi vreodată la acest curent. Probabil că ei nu mai pot fi recuperaţi, s-au dus deja în alte direcţii. Sperăm să rămânem măcar cu masa critică pe care trebuie să o convingem când se apropie alegerile.

Reporter: – Cu domnul Dragnea ați avut vreo discuție de când a început toată povestea asta?

Mihai Chirica: –  Nu pot să mint, că dumnealui poate confirma la fel de bine ca mine. Nu am avut nicio discuție. Am încercat o discuție la sosirea dânsului din SUA. Voiam să-i recomand exact ceea ce am și spus, să o facă repede (să retragă proiectele de OUG – n.r.) ca să nu crească tensiunea, pentru că va fi greu pe urmă să ne revenim. Dar, în fine, va fi probabil o discuție în perioada următoare. Să treacă și bugetul și va trebui să reglăm lucrurile. Eu cred că am avut un echilibru cât se poate de corect față de organizația politică. Există acum o tendință. Cei de la PNL au trecut printre manifestanți, în încercarea de a le stimula atenția față de mine.

Reporter: – Există tendința de a se legitima prin poziția dumneavostră?

Mihai Chirica: – Oamenii nu înțeles că ei vor o stare de normalitate, motiv pentru care nici nu am vrut să mă duc între manifestanți, să nu politizez demersul. Ulterior, prin fapte, să arătăm că a fost un episod pasager, care ne obligă la mai multă atenție.

Reporter: – Există o discuție despre un curent disident în PSD, dincolo de intervențiile dumneavostră punctuale. Aveți cunoștință de așa ceva, ați fost contactat de alți colegi ca să vă aprecieze pentru luarea de poziției?

Mihai Chirica: – Sau să mă deprecieze. Nu, nu este neaparat un curent disident foarte clar conturat. Nu am simțit nicio stare de ură frățească, să spun așa, că am ieșit de pe linie. Mă așteptat să se întâmple, am auzit și eu despre declarația domnului Buzatu, un om cu o vechime demnă de luat și în seamă și cu rezultate. În cele din urmă, probabil se va ajunge la o stare de normalitate.

Reporter:  – Vă întrebam pentru că se vorbește despre o presupusă intenție a domnului Iohannis de a forța cumva schimbări de majorități pe modelul UNPR. Să se rupă o parte din PSD și să se coaguleze o nouă majoritate parlamentară.

Mihai Chirica: –  Eu sunt aproape convins că pe undeva or fi și astfel de planuri. E normal. Formațiunile politice încearcă să exploateze la maximum gafa PSD. E o gafă majoră. Oricât de subiectivi am fi cu propria noastră organizație, trebuie să acceptăm că, totuși, cei peste 100.000 de oameni care au ieșit pe străzile Bucureștiului…. Și ce am văzut la Iași ieri… Mi-am dat seama că lucrurile sunt în altă parte decât am crezut noi.

Reporter: – La ce anume vă referiți?

Mihai Chirica: – Legat de manipulări. Am regăsit oameni de partid între manifestanți, am regăsit din electoratul nostru ăla clasic. S-au solidarizat cu manifestanții. Au fost telefoane de la organizații întregi din județ care au zis că ele nu suportă așa ceva. Au fost și puncte de vedere inverse, să încercăm să nu susținem nimic, e adevărat. Dar în situațiile astea este mai rău să stai ca un șobolan cu capul în pământ decât să ai o atitudine care să fie oarecum în contextul celor petrecute. Fără să le dai apă la moară formațiunilor politice adversare.

Reporter:  – Cum credeți că se poate dezamorsa situația? Protestele se anunță în continuare împotriva Guvernului, chiar dacă s-a abrogat ordonanța.

Mihai Chirica: – Sigur, acuma fiecare va înțelege ce trebuie. În primul rând, Florin Iordache trebuie să plece. Cât timp Florin Iordache va semna acel proiect de lege depus în Parlament de modificare a Codului Penal, deja pleacă cu un viciu de încredere. Trebuie să recăpătăm încredere și nu o mai putem face decât tăind răul de la rădăcină. Să spunem foarte clar: „Gata, am înțeles, s-a întâmplat, nu am explicat foarte bine, nu am vrut să furăm țara, nu am vrut să ucidem pe nimeni, nu am vrut să protejăm… Toate lucrurile s-au reglat și președintele de partid a acceptat, și prim-ministrul. Florin Iordache – s-a văzut din stenogramă, dar era clar că așa este – a emis acel document, nu s-a consultat cu noi, a fost o gafă monumentală, este acoperit de neîncredere pentru tot restul vieții lui în ceea ce privește ocuparea unei funcții de ministru al Justiției, ne-am decis și pleacă.” După care, „ăsta este proiectul de hotărâre, ăstea sunt elementele care au ridicat puncte de vedere, haideți să vedem cum facem ca ele să fie viabile, acceptabile și în consonanță cu politica europeană, pentru a nu duce războiul de la Guvern în fața Parlamentului României, pentr că va fi o piesă greu de reparat în fața comunității europene și nu numai. Cred că în felul ăsta s-ar reuși. De exemplu, discutat cu colegii mei cum ar putea fi surmontată chestia aia cu 200.000 de lei. Printr-o rețele cât se poate de clară și ușor de înțeles. Am dat câteva propuneri. Poate fi o apreciere legată de numărul populației – un leu pe cetățeanul comunității. Ce depășește un leu/cetățean reprezintă infracțiune. Sau o apreciere pe salariul minim pe economie sau pe salariul unui demnitar. Adică trebuie să te duci într-o situația care să fie credibilă, măsurabilă, comparabilă între unitățile administrativ teritoriale și neatașată unei stări de fapt a unui dosar penal. Că de fapt de acolo a ieșit toată povestea.

Reporter: – Mai era propunerea domnului Moisa de a fi angrenați în acest proces și experți internaționali, pentru a exista garanția că nu se stabilesc chestiuni discreționare.

Mihai Chirica:  – Dacă aduci experți internaționali, nu știi de unde îi iei sau se spune că i-ai cumpărat tu. Cred că România are potențialul intelectual să-și facă legile singură, plecând de la niște principii generale de drept internațional. Nu suntem atât de rarefiați în inteligență încât să nu putem face legile singuri.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments