INTERVIURI în oglindă

0
291

Andrei Postolache: ” Primăria suferă de boala “drumarului șef”: primarul se vede și se comportă ca un tătuc”

Eduar Boz: ” O majoritate responsabilă nu are voie să facă ce vrea pentru că 4 ani nu poate acționa nimeni împotriva ei”

Amândoi sunt tineri și au multe de spus. Vorbim despre liderii opoziției din Consiliul Local, independentul – userist Andrei Postolache, care a răsturnat în vara anului trecut toate calculele electorale, și Eduar Boz, liderul de grup al liberalilor, cel mai vocal adversar al primarului Mihai Chirica. Cei doi vorbesc despre activitatea din Consiliul Local, despre neajunsurile administrației locale, despre primele măsuri pe care le-ar lua din funcția de primar, dar și despre viața cotidiană a ”tânărului politician”, care mai iese la o bere cu prietenii.

 A trecut perioada de acomodare pentru noul Consiliu Local și pentru noul primar al Municipiului Iași. Cum ați descrie dvs. actualul primar al Iașului și Consiliul Municipal ca și for decizional?

Andrei Postolache: Sunt nemulțumit de activitatea primarului Mihai Chirica și a Consiliului Local dominat de majoritatea PSD – ALDE – PMP. Nu se gândește mare, se pilește pe la colțuri. Au majoritatea peste tot, dar nu fac ce trebuie cu ea. Lipsesc proiectele mari atât de necesare Iașului, lipsește viziunea. Observ și îmbunătățiri în modul de lucru în Consiliu, mici pași înainte, dar prea mici și mult prea puțini.

Eduard Boz: După cum bine știți, în urma alegerilor locale din 2016 PSD și ALDE au obținut majoritatea mandatelor în Consiliul Local Iași. O putere atât de mare te obligă la introspecție și la autocenzură. O majoritate responsabilă nu are voie să facă ce vrea bazându-se pe faptul că 4 ani nu poate acționa nimeni împotriva ei. Din păcate, responsabilitatea și dezbaterea reală sunt valori pe care majoritatea PSD-ALDE nu și le-a însușit. Frecvent în ședințele de consiliu ne-am lovit de „morișca de partid”, adică decizii deja luate în pofida oricărui argument al opoziției. De exemplu, discuțiile privind împrumutul de 15 milioane euro pentru achiziționarea de autobuze, în lipsa unei strategii de transport integrate la nivel metropolitan. Este posibil ca dl primar Mihai Chirica să fie bine intenționat, însă vine în fața consiliului cu decizii deja luate și rareori ține cont de părerea opoziției.

 Care este viziunea dvs cu privire la modul cum trebuie administrat un municipiu de anvergura Iașului? Care ar trebui să fie caracteristicele definitorii ale unui primar și ale unui consilier local?

Andrei Postolache: Primăria Iași suferă de boala “drumarului șef”: primarul care se vede și se comportă ca un tătuc care știe pe de rost gropile, hârtoapele, care e indispensabil în toate deciziile și căruia îi sună telefonul în continuu că fără să zică el că-i bine nu se dă drumul nimic. În înțelegerea defectuoasă a managementului pe care încă o avem uneori, unii chiar consideră că asta înseamnă să-ți faci treaba. Nimic mai fals, ăsta e doar un fel de a fi ocupat. Un primar al Iașului trebuie să fie un lider care să construiască în cadrul Primăriei o organizație motivată și eficientă, cu angajați care să știe să se comporte autonom și să ia decizii, iară el să se concentreze pe proiectele strategice ala orașului, pe atragerea investițiilor, într-un final pe ridicarea calității vieții pentru toți locuitorii. Misiunea zero a primarului Iașului este re-aducerea orașului la stadiul real de capitală, neoficială, informală. Sigur că pentru asta avem nevoie de drumuri și autobuze și de multe altele, dar dacă aici ni se opresc ambițiile, e păcat și e o oportunitate ratată. Consilierul Local trebuie să fie un om care stă pe propriile picioare, are convingerea propriilor păreri, pe care le argumentează în Consiliu, în interesul comunității, fiind în legătură cu oamenii și înțelegând nevoile reale ale orașului. În mod particular în Iași ducem lipsă de inițiativă legislativă din partea consilierilor, sper să reușim încet încet să schimbăm asta. Eu așa încerc să mă comport, am depus deja 4 inițiative de hotărâri de CL.

Eduard Boz: În Iași trebuie să facem proiecte mari cu bani puțini. După cum ieșenii au putut să constate, orașul nostru este total disprețuit de guvernul PSD-ALDE. Nu avem finanțare pentru autostradă, nici pentru șoseaua de centură, nici pentru spitalul regional și nici pentru terminalul cargo al aeroportului. Înseamnă că trebuie să ne descurcăm singuri. În aceste condiții, gradul de absorbție al fondurilor europene trebuie să fie de 100%. Sunt singura noastră sursă de finanțare.

Un alt aspect deosebit de important este transparența cheltuirii fondurilor publice. Aici, dl primar a fost receptiv la propunerile PNL și ale societății civile, în sensul de a publica pe site-ul primăriei achizitiile făcute de această instituție. Însă, foarte mulți bani se cheltuie de instituțiile aflate în subordinea primăriei, iar aici, senzația mea este că situația este scăpată de sub control.

Cuvântul de ordine în pregătirea bugetului trebuie să fie investițiile. În anul 2016 bugetele alocate pentru bunuri și servicii au fost de trei ori mai mari decât cele pentru investiții. Mai mult decât atât, puținii bani alocați investițiilor nu au fost cheltuiți, deoarece nu s-a reușit reabilitarea tuturor străzilor programate anul trecut. Este inadmisibil. Administrația trebuie să fie puntea de legătură între mediul de afaceri și sistemul de educație. Municipalitatea este cea care finanțează infrastructura școlară. Astfel, trebuie să avem deschidere și să fim într-un dialog continuu între mediul de afaceri și Inspectoratul Școlar Județean. Dacă piața muncii cere sudori și instalatori, hai să investim în școlile profesionale; dacă se cer informaticieni, hai să facem mai multe laboratoare IT bine dotate. În caz contrar, orice persoană care nu are loc de muncă devine o problema socială și trebuie susținută de ceilalți cetățeni.

Nu în ultimul rând, conducerea municipală trebuie să aibă o viziune pe termen lung asupra dezvoltării edilitare a orașului. Transportul trebuie să fie gândit la nivel metropolitan. Trebuie să luăm în calcul și mediul privat care, în urma unor licitații transparente și corecte poate să ne ajute în creșterea capacității de transport și a confortului cetățenilor. Nu mă refer la parteneriate de tristă amintire cu tot felul de cumătri, cumnați s.a. ci la licitații publice, transparente. Lipsa PUG denotă o lipsă de viziune a administrației Mihai Chirica asupra dezvoltării orașului. În momentul de față nu avem nici soluții, dar nici dezbatere asupra unor probleme importante: transport public, parcări, spații verzi și dezvoltarea construcțiilor.

În concluzie, atât primarul, cât și consilierii locali trebuie să fie deschiși, să asculte de cerințele mediului de afaceri, ale mediului academic, ale societății civile și de opiniile specialiștilor.

 Care sunt punctele forte și care sunt punctele deficitare ale noii conducerii administrative?

Andrei Postolache: Sunt mai mulți oameni noi în Consiliu, la primul mandat, asta e un lucru bun. Partea slabă e că nu văd o schimbare reală în modul de lucru, nu văd transparență și deschidere reală, văd o putere care continuă să decidă totul în circuit închis și care mimează consultarea. Primăria bâjbâie în căutarea unui țel și Consiliul e încă preponderent static și reactiv.

Eduard Boz: Puncte forte … cred că există un entuziasm de început de mandat care trebuie menținut. Însă acest lucru nu va fi posibil dacă majoritatea din consiliu va practica politica „pumnului în gură”.
Ca și puncte slabe, consider că, în continuare, avem o birocrație excesivă în Primăria Iași și se mai pot face multe pentru transparentizarea cheltuirii fondurilor publice în special de către instituțiile și companiile din subordinea primăriei.

La ce capitole suferă Iașul? Care ar trebui să fie prioritățile pe termen scurt și pe termen mediu?

Andrei Postolache: Suferim economic, nu avem destule locuri de muncă decent plătite pentru cei cu studii medii și nu numai. Suferim la viața culturală și la brandul de oraș, lucru care se reflectă îngrijorător în statisticile care ne arată că Iașul atrage din ce în ce mai puțini studenți chiar și din zona Moldovei, în detrimentul Clujului. Asta așa, privit de sus. Punctual, avem un sistem de transport în comun oribil, spațiu verde puțin, poluare mare, nu atragem investiții, suntem în urmă la antreprenoriatul local. Sigur că suferim și la calitatea școlilor și ale spitalelor, dar astea ar fi să zicem probleme naționale, nu-s specifice doar nouă. Nu avem o voce la București, Iașul nu contează, orașul este mult prea “tăcut”. Unde sunt elitele care să conducă discursul public și să dinamizeze piața ideilor?

Prioritățile trebuie să fie deci atragerea investițiilor, încurajarea antreprenoriatului și revitalizarea culturală. De aici pornește totul, dacă ai asta ai și bani din taxe ca să le faci pe restul.

Eduard Boz: Sunt mai multe aici:

  1. Avem nevoie urgent de infrastructură care să ne permită trecerea mărfurilor peste munți. Adică, fie autostradă, fie linie ferată modernizată, fie terminal cargo la aeroport.
  2. Avem nevoie de parteneriate între mediul academic și mediul de afaceri. Iașul ca și centru universitar nu mai este atractiv decât pentru elevii din nordul Moldovei. De exemplu, studenții din Vaslui și Bacău preferă Bucureștiul sau Clujul în dauna Iașului. Dacă pierdem și acest atu, al polului educațional, vom fi un simplu oraș, șters, de provincie.

Așa cum am detaliat anterior, avem nevoie de viziune pentru dezvoltarea tehnico-edilitară și economică a orașului: străzi cu sens unic, transport public eficient, parcuri, scăderea gradului de poluare și o dezvoltare imobiliara coerentă.

 Dacă astăzi ați avea putere absolută de decizie în administrația locală, care ar fi primele cinci măsuri care le-ați adopta? Argumentați.

Andrei Postolache:

  1.   Transparență completă, din toate punctele de vedere, începând din prima zi. Publicarea continuă și constantă a tuturor cheltuielilor, contractelor, dispozițiilor, deciziilor etc.
  2. Aș supune din prima zi aprobării Consiliului Local o declarație pe care Iașul să și-o asume, declarație către Parlament, Guvern și Preşedinţie, prin care aș condamna defavorizarea sistematică și constantă la care este supus Iașul și Moldova, și aș cere inițierea unei ample discuții naționale despre descentralizare și regionalizare, inclusiv mutarea unor mistere la Iași (și în alte mari orașe ale țării).
  3. Aș schimba PUG-ul pentru a lăsa centrul să se dezvolte ca o zonă culturală și de viață de noapte și aș împinge toată dezvoltarea de business (clădiri de birouri etc) către fosta zonă industrială, cu scopul revitalizării sale.
  4. Aș investi în incubatoare de afaceri și aș oferi toate facilitățile necesare pentru a face din Iași centrul antreprenoriatului din România.
  5. Aș demarara consultările și procedurile legale (referendumuri locale) pentru alipirea unora dintre satele învecinate la municipiu (ex Valea Lupului, Valea Adâncă), în avantajul tuturor.

Eduard Boz: Nu-mi doresc să am putere absolută, deoarece sunt conștient că nu sunt deținătorul absolut al adevărului. Orice om poate să greșească. De asta avem nevoie de dialog și dezbatere reală.

  1. Aș crea un plan de transport metropolitan pentru minim 10 ani, cu urmărirea atentă a tendințelor de dezvoltare imobiliară.
  2. Aș crea un plan de investiții în parcări de reședință supraetajate, cu stimularea cetățenilor spre a utiliza transportul public. Spre exemplu, cine plătește un loc de parcare primește un abonament gratis pe o linie de tranport, măcar să meargă de acasă la serviciu și retur fără mașină.
  3. Aș crea un plan de asfaltare a străzilor pentru a reduce gradul de poluare cu praf.
  4. Aș crea un sistem de străzi cu sens unic, după modelul Brașovului, cu benzi destinate mijloacelor de transport public.
  5. Aș crea cel puțin două noi parcuri mari (de mărimea Parcului Expoziției) în zona de sud a orașului. Posibile locații la care mă gândesc sunt dealul Cetățuia și zona Trei Fântâni.

Toate aceste măsuri concrete trebuie dublate de dialogul constant, parteneriate public-private și dezvoltarea de parcuri tehnologice.

 Ce părere aveți despre atitudinea primarului Mihai Chirica în scandalul ordonanțelor?

Andrei Postolache: Consider atitudinea dumnealui ca fiind una normală. O consider motivată și de lupte interne pentru putere în partid și nu mă face să uit lungul istoric al domniei sale ca mână dreaptă a lui Simirad și apoi Nichita, că noi cei din Iași nu am aflat ieri cine e Mihai Chirica.

 Eduard Boz: O atitudine corectă. Îl felicit pentru poziția dumnealui în cadrul PSD. Deși suntem adversari politici, lupta împotriva corupției nu ține cont de partidul din care faci parte. Îi doresc succes, să câștige cât mai mulți aliați în lupta dumnealui pentru reformarea PSD.

Faceți parte din categoria politicienilor tineri, mai emancipați și dezinvolți. Cum este omul din spatele politicianului? Cum se distrează, ce „apucături” are, unde merge în concedii, etc?

Andrei Postolache:  Ies cu prietenii în oraș, prin localurile mai rock, mai undergroud. Evit situațiile formale, scorțoase, nu mi se potrivesc: balurile, festivitățile, ceremoniile, mă duc cât mai rar. Citesc și scriu, inclusiv poezie și proză scurtă din când în când. Când apuc, din ce în ce mai rar, joc câte puțin Minecraft. Mă pasionează fotografia, sunt un fotograf amator și un vlogger începător. În concedii mergem cu cortul, eu, prietena mea și cățelul nostru. Merg cu bicicleta și utilitar prin oraș dar și prin pădure în weekend, și mai alerg, deși nu cât de mult aș vrea. Sper să reușesc anul ăsta să fac semi-maratonul.

Eduard Boz: Sunt un tânăr care își dorește să se dezvolte în țara lui, în orașul în care s-a născut și a trăit. De multe ori am luat în calcul posibilitatea de a emigra, însă „mi-am înnăbușit” aceste gânduri. Ba chiar în anul 2014 trecusem o serie de evaluări pentru o poziție la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și am refuzat să mă mai duc la ultimul interviu. Aici am familia, aici am prietenii și am trăit un sentiment acut de înfrângere în momentul în care mă gândeam să plec. În momentul respectiv am zis NU. Nu eu trebuie să plec, ci trebuie să rămân și să lupt. România trebuie să fie țara în care ne place să trăim, țara în care fiecare se poate dezvolta după propriile puteri și nu țara pe care o părăsim și să o vorbim de rău în lume.

În luna februarie, văzând ordonanța guvernului de modificare a Codului Penal m-am temut că am făcut greșeala vieții mele refuzând să emigrez. Această temere am trăit-o mult mai acut și datorită faptului că acum sunt tatăl unui băiețel de trei luni. Am avut senzația că ne întoarcem în anii 90.

După ce am ieșit în stradă și am văzut câți oameni gândesc la fel ca și mine mi-am dat seama că e imposibil să pierdem luptă împotriva corupției. România s-a schimbat. Sunt mândru că în sfârșit țara noastră e dată ca și exemplu pozitiv pentru modul în care cetățenii simpli au apărat valorile europene. Acum, este necesar ca și clasa politică să se racordeze la aceste valori.

În rest, sunt un om simplu, cu prieteni, cu persoane cărora nu le sunt prea confortabil, un om căruia îi place și să „iasă la o bere cu prietenii” dar și în alte locații cu familia.

Îmi place să călătoresc, să intru în contact cu cetățeni din alte țări și să le cunosc cultura. Regret enorm că țările unde s-au dezvoltat culturi antice (Siria, Irak, etc) le cunoaștem numai prin prisma știrilor negative și nu prin civilizația extraordinară care s-a dezvoltat în aceste zone. Îmi doresc foarte mult să am posibilitatea la un moment dat să vizitez în siguranță și țările din Orientul apropiat.

Rareș Neamțu

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments