Sutlacul ocupă un loc de cinste în gastronomia turcească, dar şi în multe ţări asiatice. Îl vei găsi preparat în fiecare casă şi servit în fiecare restaurant din Turcia.
Ingrediente:
– 1 litru de lapte,
– 100 grame orez,
– 300 grame zahăr,
– 2 linguri amidon,
– 1 gălbenuş de ou,
– esenţă de vanilie, coajă de portocale.
Mod de preparare:
1.Spală orezul şi pune-l la fiert în apă. Lasă-l să fiarbă uşor până când devine moale. Pune de-o parte o cană de lapte, iar restul amestecă-l cu zahăr, esenţă de vanilie şi coajă de portocală şi pune-l peste orez. Pune cratiţa din nou pe foc, la fiert, da focul încet şi lasă totul să fiarbă încă 10 minute.
2. Cu ajutorul unui tel, amestecă laptele rămas şi amidonul. Apoi toarnă acest amestec uşor şi treptat peste orezul cu lapte şi mai lasă să fiarbă câteva minute. Când budincă seîntăreşte continuă să amesteci şi mai lasă –o pe foc încă două minute. Opreşte focul şi pune budincă în recipiente mai mici sau într-o tavă. Amestecă gălbenuşul cu 2-3 linguri de lapte şi pune mixtură în fiecare vas sau în tavă cu budincă.
3. Ar fi de preferat să le pui în forme individuale, arată mai bine în momentul în care îl aduci la masă. Pune-le la cuptor până când deaspura capătă o crustra maronie, frumoasă. Sutlacul se mănâncă rece şi poţi presară deasupra şi puţină scorţişoară pentru un gust oriental autentic.