Chiftelutele marinate erau marea mea pasiune in copilarie si adolescenta. Mami facea si inca face niste chiftele marinate pur si simplu impecabile si desi acum nu-mi mai permit sa le mananc atat de des ca in copilarie, le fac cu mare drag din cand in cand.
Ingrediente
Chiftelute marinate:
- 1 kg carne tocata porc,
- 4 oua,
- 5 catei usuroi,
- 2 cepe medii,
- 2 felii paine muiate in lapte,
- marar,
- cimbru,
- sare,
- piper.
Sos pentru chiftele marinate:
- 2 catei usturoi,
- 2 linguri de ulei masline/floarea soarelui,
- 5-6 linguri sos de rosii,
- 2 cani apa,
- 2 foi dafin,
- 1 lingurita piper boabe,
- 1 lingurita rasa zahar,
- 1 lingurita rasa faina.
Mod de preparare:
Chiftele marinate:
- Amestecam carnea tocata cu ceapa si usturoiul date prin razatoare, cu feliile de paine inmuiate in lapte si apoi stoarse, cu mararul, cimbrul, sarea si piperul si cele 4 oua.
- Punem amestecul in frigider pentru 30 de minute, apoi formam chiftelutele cu mana usor umeda. Le tavalim prin faina, le aplatizam putin si le prajim in ulei incins (recomand uleiul de arahide pentru prajit), cate 3-4 minute pe fiecare parte.
Sos pentru chiftele:
- Calim cei doi catei de usturoi cu tot cu coaja, dar zdrobiti cu muchia unui cutit, in ulei incins. Cand usturoiul incepe sa sfaraie, il scoatem din tigaie si il aruncam. Usturoiul se caleste cu tot cu coaja deoarece lasa o aroma placuta si nu foarte puternica uleiului.
- Punem chiftelutele prajite in uleiul incins si aromat. Amestecam 1 lingurita de zahar cu sucul de rosii si 2 cani cu apa (cca 300 ml apa). Adaugam acest amestec peste chiftelute.
- Adaugam in sos foile de dafin si piperul, si lasam sosul sa scada, pe foc moderat, cam jumatate de ora.
- Daca dorim un sos cu o consistenta mai densa, dupa 30 de minute de fierbere, amestecam 1 lingurita de faina cu cateva linguri de sos si adaugam peste chiftelute. Mai lasam cam 5 minute sa fiarba bine faina si sa se ingroase sosul. Poftă bună!