Ai nevoie de:
750 g făină
2 ouă
60 g zahăr
100 g unt topit
30 g drojdie
300 ml lapte călduţ
încă puţin unt topit şi zahăr pentru caramelul de deasupra
Se prepară astfel:
1. Se pune făină într-un bol şi se face o gaură mică în mijloc. Se pune drojdia în această gaură şi apoi se toarnă laptele călduţ. Se amestecă bine cu mâna până când drojdia se dizolvă complet în lapte. Se acoperă bolul cu o cârpă şi se lasă timp de 10-15 minute, până când drojdia începe să ”lucreze”.
2. Separat, se amestecă untul topit, zahărul şi ouăle, apoi se toarnă peste aluat şi se frământă bine. Aluatul se lasă la dospit într-un loc călduros timp de aproximativ o ora.
3. Între timp, se pot pregăti ”instrumentele”. Pentru a obţine formă specifică de Kurtos Kalacs se pot folosi cutii goale de bere acoperite bine cu folie de aluminiu. Folia se unge apoi cu unt topit că să se poată desprinde cu uşurinţă la final.
4. Când aluatul este dospit, se întinde în fâşii înguste şi lungi pe suprafaţă de lucru. Aceste fâşii se înfăşoară pe cutiile de bere ”ambalate” în folie de aluminiu.
5. Colacii tradiţionali se coc la cărbuni încinşi, însă se poate folosi şi cuptorul. În acest caz, se coc aproximativ 20 de minute la 200 de grade. După primele 10 minute se scot din cuptor sau se iau de pe grătar, se ung cu unt topit, apoi se dau prin zahăr şi se mai lasă la foc încă 10 minute sau până când zahărul se caramelizează uşor. Colacii se mai pot da şiprin nunca, scorţişoară, etc.
6. Când colacul este gata, se loveşte capătul cutiei de bere de o suprafaţă dură şi aluatul copt ar trebui să alunece uşor.