Chistul pilonidal se formează de-a lungul coccisului (noadei) şi arată că un mic “buzunar” anormal în piele. Este compus din deşeuri ale pielii şi ale părului. Aceste chisturi pilonidale apar mai frecvent la bărbaţi decât la femei cu vârste între 16-25 ani. Principalele simptome sunt febra, dureri în partea de jos a coloanei vertebrale.
Chisturile pilonidale apar, de obicei, atunci când părul perforează pielea şi este încorporat în derm. Este de cele mai multe ori “descoperit” când se infectează şi formează un abces, adesea extrem de dureros. Chistul poate fi drenat printr-o incizie mică sau îndepărtat chirurgical.
Episodul de acutizare dureros şi neplăcut are tendinţa de a se repetă dacă se menţin condiţiile favorizante, cum ar fi statul în şezut pentru perioade mai lungi de timp, că în cazul şoferilor profesionişti, sau la cei care lucrează într-un mediu hipertermic şi transpiră mult. Anumiţi factori favorizează dezvoltarea de chisturi pilonidale, cum ar fi greutatea în exces, sedentarismul, ocupaţia care necesită şedere prelungită, dar şi părul de pe corp în exces ori o constituţie a firului de par mai rigidă sau grosieră.
Dacă un chist pilonidal infectat cronic nu este tratat în mod corespunzător, există un risc uşor crescut de a dezvoltă un tip de cancer de piele numit carcinom cu celule scuamoase.
Atunci când este infectat, un chist pilonidal devine dureros şi se măreşte, transformadu-se într-un abces. Pielea se înroşeşte iar din abces începe să curgă puroi, cu un miros puternic şi neplăcut.
Este esenţial să nu încercaţi să trataţi singur această leziune prin tentative de evacuare a conţinutului ci să mergeţi de urgenţă la medic.
Cauza exactă a chisturilor pilonidale nu este clară. Dar cele mai multe chisturi pilonidale par a fi cauzate de smocuri de fire de par mai dure, care penetrează pielea. Frecarea dinzona şi presiunea locală, îmbrăcămintea strâmtă, mersul pe bicicletă, perioade lungi de stat pe scaun sau factori similari presează părul din zona înapoi în piele. Că răspuns laacesta pe care îl percepe că pe un corp străin, organismul creează un chist în jurul lui.
Această explicaţie pare plauzibilă şi se explică şi în cazurile mai rare de chisturi pilonidale care apar în alte părţi ale corpului, decât în apropierea coccisului. De exemplu, frizerii de câini, cai şi alte animale pot dezvoltă chisturi pilonidale în pielea dintre degete.